top of page

Belarus: „Un conflict ar putea izbucni numai dacă Belarus sau Rusia, ar fi atacate direct”


În timp ce întreaga planetă așteaptă cu sufletul la gură o reacție de pace din partea Rusiei în conflictul cu Ucraina, la care, participă și NATO, șeful serviciilor de informații germane (BND) a afirmat astăzi că Rusia este pregătită să atace Ucraina, dar încă nu a luat decizia dacă va face acest lucru. „Cred că decizia de a ataca nu a fost luată deocamdată. Criza poate evolua în mii de feluri. În ceea ce privește viabilitatea unei alianțe durabile între Rusia și China, consider că interesele celor două țări diferă destul de mult. Pe termen lung, ursul rusesc nu se va simți confortabil în ghearele dragonului chinezesc”, a declarat Bruno Kahl.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă desfășurate în China, la în luna februarie, peşedintele rus Vladimir Putin este așteptat să se deplaseze la Beijing luna viitoare însă va profita de această ocazie pentru convorbiri cu omologul său chinez Xi Jinping, privind securitatea europeană şi dialogul Rusiei cu NATO şi SUA.

În timp ce trupele și echipamentele militare rusești nu părăsesc frontiera cu Ucraina ridicând astfel temeri cu privire la un potențial atac, SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii NATO şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute în mod serios cu Rusia în legătură cu temerile sale privind securitatea.

Explicația Rusiei cu privire la împânzirea graniței cu Ucraina vecină a fost formulată în decembrie când, a cerut Washingtonului o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Cu toate că au avut loc mai multe runde de negociere între Moscova şi Washington începând de pe 10 ianuarie, niciuna din cele două tabere nu dorește să bată un pas în retragere, fapt pentru care, nicio solicitare nu a fost soluționată. Mai mult, oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Rusiei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.

De altă parte, Belarus își susține suportul pentru Rusia și îi garantează președintelui Vladimir Putin că va avea parte de toată încrederea și ajutorul necesar în cazul în care acesta va avea nevoie. Totuși, președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ținut să îi liniștească pe oamenii de pretutindeni garantând că un război ar fi posibil doar dacă Belarus și Rusia vor fi atacate.

„Minskul nu are absolut niciun interes în declanşarea unui război, iar un conflict ar putea izbucni numai dacă Belarus sau Rusia, aliatul său apropiat, ar fi atacate direct”, a declarat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko într-un discurs către populaţie şi parlament. În prezent, Moscova şi Minskul se pregătesc de organizarea unor exerciţii militare comune în Belarus, la nord de Ucraina, luna viitoare. Potrvit liderului de la Minsk, aceste exerciții vor ajuta capitala să înţeleagă unde este necesară o concentrare de forţe şi că Belarus trebuie să-şi protejeze flancul sudic cu Ucraina.

„Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri: dacă se comite o agresiune directă împotriva Belarusului şi dacă aliatul nostru - Federaţia Rusă - este atacat direct. Belarus nu vrea categoric şi nu acceptă un război. Dar liderii unor ţări au luat-o razna. Ei cred că pot câştiga un război. Nimeni nu va câştiga. Toţi vom pierde. De aceea, noi nu vrem război. Am luptat deja. Poporul nostru a pierdut milioane de oameni în războaiele trecute. Noi nu dorim să recroim lumea, să creăm probleme vecinilor”, a declarat Lukaşenko, indicând că Belarusul va trebui să se implice într-un eventual conflict în cazul unui atac direct asupra Rusiei, în baza acordurilor care stau la temelia Uniunii statale Rusia-Belarus.

De cealaltă parte, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, „autorităţile americane au avertizat în 26 ianuarie regimul de la Minsk cu consecinţe grave dacă va permite ca teritoriul belarus să fie utilizat de trupele ruse pentru o invazie în Ucraina”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page