top of page

Austria, prima țară din UE care impune vaccinarea obligatorie



În timp ce alte state europene se pregătesc de sărbătorile de iarnă, bucurându-se încă de libertatea de circulație, în contextul răspândirii accelerate a variantei Delta, Guvernul Austriei a anunțat astăzi că această țară va intra în cel de-al patrulea lockdown la nivel național și va declara vaccinurile împotriva Covid-19 obligatorii de la 1 februarie 2022. Conform deciziei oficialilor de la Viena, lockdown-ul la nivel național va începe luni, 22 noiembrie, timp de cel puțin zece zile, dar nu mai mult de 20 de zile.

„Acest lockdown va sparge cel de-al patrulea val; calea de ieșire din al cincilea val este vaccinarea, vaccinarea, vaccinarea”, a declarat Ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, în timp ce cancelarul Alexander Schallenberg a ținut să explice: „Obiectivul nostru comun ar trebui să fie persoanele nevaccinate, mai degrabă, decât închiderea celor vaccinați. În ciuda eforturilor ample, nu am reușit să vaccinăm suficienți oameni. Sunt prea multe forțe politice în această țară, care au militat împotriva [vaccinării]. Consecințele acestui fapt sunt suprasolicitarea unităților de terapie intensivă și suferința umană enormă. Această decizie nu ne vine ușor. Niciunul dintre noi nu-i face plăcere să aplice măsuri care limitează libertatea. Decizia este necesară pentru că prea mulți dintre noi au acționat fără solidaritate”.

„Lockdown-ul va respecta regulile care sunt deja familiare oamenilor din Austria. Ei vor putea ieși din casă doar dacă trebuie să se ducă la serviciu, pentru că nu pot lucra de acasă, dacă vor avea nevoie de asistență medială, dacă au nevoie de cumpărături esențiale și pentru exerciții fizice", informează Protv.

Între timp, investigațiile cu privire la circumstanțele apariției primului caz de coronavirus în lume continuă să reprezinte un interes major pentru numeroși experți. Potrivit unui studiu american, primul caz cunoscut de COVID-19 a fost raportat la un vânzător din piața orașului chinez Wuhan în timp ce până acum s-a crezut că „pacientul zero” al pandemiei de COVID-19 este un contabil care nu părea să aibă nicio legătură cu piața din Wuhan, dar al cărui caz a contribuit la speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator. Însă, noile date arată că prima persoană infectată cu SARS-CoV-2 este, de fapt, o vânzătoare din piața din Wuhan.

Anul acesta, în luna ianuarie, o echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a deplasat în China pentru a efectua o investigație privind apariția primului caz de coronavirus în lume. Studiul comun realizat China și OMS a exclus aproape complet teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice. Conform raportului comun publicat în luna martie, virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

„Contabilul, despre care se credea în general că este prima persoană cu COVID-19, a raportat că primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful departamentului de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science. Confuzia a fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie 2019”, informează Protv.

“Apariția simptomelor sale a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Huanan Market, ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie. Majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de secțiunea vestică unde câinii ratonii au fost ținuți în cuști, și a oferit dovezi puternice ale unei origini a pandemiei de pe piața de animale vii”, se arată în studiu.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page