top of page

Austria pregătește un lockdown pentru cei nevaccinați



Sub amenințarea variantei Delta a noului coronavirus, Europa îi îngrijorează pe specialiștii din domeniul sanitar. În ciuda faptului că în omenire sunt disponibile mai multe vaccinuri anti-Covid, oamenii sunt reticenți iar varianta Delta pare să câștige din ce în ce mai mult teren. În timp ce unele țări se confruntă cu cel de-al patrulea val al pandemiei, în Europa există și state care admit debutul celui de-al cincilea val.

În această situație se regăsește Germania care, recent, a înregistrat 50.196 de cazuri, un record nemaiîntâlnit de la debutul pandemiei pe teritoriul său. În ceea ce privește cifra deceselor confirmate, Institutul Robert Koch raportează 235 de morți în ultimele 24 de ore. Conștientă de că aceste creșteri reprezintă un risc iminent la adresa poporului său, Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a deplâns, miercuri, o situaţue „dramatică”.

„Pandemia se răspândeşte din nou în mod spectaculos. Îndemn autorităţile regionale competente să impună noi măsuri sanitare cât mai rapid”, a subliniat un purtător de cuâvnt al Cancelariei.

Cu toate că 67% din populația Germaniei este vaccinată, autoritățile consideră că această cifră este una relativ scăzută, punând în pericol spitalele și cadrele medicale. Pentru a-i îndemna pe oameni să se imunizeze, mai multe landuri afectate puternic, precum Saaxonia şi Bavaria, iar de curând Berlinul, au impus noi restricţii vizând persoanele nevaccinate, cele mai afectate de această reintensificare a pandemiei. Astfel, începând de luni, 15 noiembrie, Berlinul urmează să interzică accesul persoanelor nevaccinate în restaurante fără terasă, baruri în săli de sport şi în saloane de înfrumuseţare. Din păcate, un test negativ nu mai permite accesul în aceste locuri publice, în cazul în care persoanele respective nu s-au vaccinat sau nu pot dovedi că s-au vindecat de Covid-19.

„Trebuie să luăm foarte multe măsuri necesare pentru a trece această iarnă. Trebuie să ne punem ţara la adăpost la iarnă”, a îndemnat social-democratul Olaf Scholz, care urmează să-i succeadă Angelei Merkel la conducerea Germaniei.

De la începutul epidemiei și până în prezent, aproape 4,9 milioane de persoane s-au contaminat cu Covid-19.

De altfel, Germania nu este singura țară europeană care pune presiune pe oameni să se vaccineze. Pe bătrânul continent, tot mai mulți lideri decid să îi avantajeze pe cei imunizați, dându-i ca exemplu pentru cei care încă mai ezită să se vaccineze. În acest sens, Austria ia în calcul impunerea unui lockdown pentru cei nevaccinați. Astfel, în contextul în care aici au fost raportate infecții record (11.975 contaminări înregistrate în ultimele 24 de ore), provincia Austria Superioară urmează să impună restricții începând de luni, dacă va primi aprobarea guvernului federal. Salzburg plănuiește, de asemenea, noi măsuri.

Potrivit Cancelarului Alexander Schallenberg „lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este probabil inevitabil. Două treimi dintre oameni nu ar trebui să sufere pentru că alții au ezitat în privința vaccinului anti-Covid”. Totuși, criticii sunt de părere că închiderea va fi foarte greu de aplicat.

De altă parte, Croaţia a devenit, după redeschiderea frontierei aeriene a Statelor Unite, o destinaţie populară în rândul ruşilor, care se vaccinează la Zagreb cu vaccinuri - aprobate -, pentru a putea călători în lume. Totul în contextul în care vaccinul rusesc împotriva Covid-19, Sputnik V, nu a fost validat de către autorităţile sanitare din Statele Unite, Uniunea Europeană sau OMS, relatează Euronews.

„Nu doar ruşi, ci tot felul de străini vin să se vaccineze aici. Există o coadă de aşteptare specială, dar mai ales ruşii se află în tranzit o singură zi în Croaţia. Ei obţin o confirmare a vaccinării aici, iar peste 14 zile primesc certificate europene Covid-19”, declară coordonatorul Protecţiei Civile la principalul centru de vaccinare dn Zagreb, Valentino Rajkovic.

În Marea Britanie, după o decizie dură a guvernului de la Londra, începând de săptămâna aceasta, 32.000 de membri ai personalului azilurilor de bătrâni şi îngrijitori la domiciliu care nu s-au vaccinat îşi pierd locul de muncă şi lasă azlurile - care se confruntă deja cu o lipsă de personal - în dificultate. Nevrând să amâne data limita a vaccinării complete, guvernul britanic pune în pericol acest sector care se confruntă deja cu o pneurie de 105.000 de lucrători.

Potrivit Ministerului britanic al Sănătătţii şi Afacerilor Sociale, sectorul are în prezent 1,5 milioane de angajaţi, în afară de voluntari. În privinţa personalului medical din cadrul Sistemului Naţional britanic de Sănătătate (NHS), vaccinat în proporţie de 86%, vaccinarea obligatorie începe din aprilie 2022.

Guvernul Johnson a dat răgaz în acest caz, pentru a evita să fragilizeze spitalele pe timpul iernii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page