top of page

Australia a anunțat posibilitatea ca varianta Omicron să fi început să fie transmisă comunitar


La numai o săptămână de când autoritățile sanitare din Africa de Sud au anunțat că au descoperit o nouă tulpină Covid-19 pe teritoriul lor, specialiștii din întreaga lume sunt de părere că Omicron, așa cum a fost denumită noua variantă, va deveni dominantă în următoarele luni. Cele mai multe temeri se găsesc în Europa unde, Omicron a fost deja confirmată în numeroase țări.

„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare. Există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor Covid-19”, informează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Cu toate că nu se cunosc suficiente date cu privire la noua variantă, experții din domeniul sanitar avertizează cu privire la răspândirea accelerată și recomandă vaccinarea cât mai repede cu putință.

Din păcate, Australia a anunțat astăzi posibilitatea ca Omicron să fi început să fie transmisă comunitar după ce a fost depistat un prim caz de infectare la un elev care nu a călătorit în străinătate. Cazul a fost descoperit la Sydney, în pofida interdicţiei de intrare în ţară a celor care nu sunt cetăţeni australieni şi a restricţiilor privind zborurile din Africa de Sud, unde a fost detectată pentru prima dată varianta Omicron, la sfârşitul lunii noiembrie. Şcoala creştină Regents Park din vestul oraşului Sydney, unde învaţă elevul infectat, a fost închisă, iar familia sa a fost plasată în carantină.

„Persoana testată pozitiv nu a (călătorit) în străinătate şi (nu are) legături cu persoane care au călătorit în străinătate”, a anunţat Departamentul de Sănătate din statul New Wales South, precizând că este în curs identificarea cazurilor de contact. Până în prezent, în Australia au fost raportate zece cazuri de contaminare cu varianta Omicron, însă nouă persoane dintre acestea au venit din străinătate.

Cu o rată de vaccinare de 87% în rândul populaţiei cu vârsta de peste 16 ani, Australia continuă să înregistreze zilnic aproximativ 2.000 de noi cazuri cu coronavirus însă autorităţile australiene şi-au exprimat încrederea că vor putea combate în mod eficient noua variantă a virusului.

Clasificată drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Omicron face subiectul a numeroase studii în lume pentru a se determina dacă, şi în ce măsură, este mai contagioasă sau mai rezistentă la vaccinuri. Totuși, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință sud-africani, Omicron are o abilitate substanțială de a evada față de mecanismele de imunitate dobândite după precedentele infectări cu Covid. Omicron poate cauza un val substanțial de infectări, chiar și în populațiile cu nivel ridicat de anticorpi.

Oamenii de știință au cercetat aproape 2,8 milioane de cazuri confirmate de Covid în Africa de Sud, începând cu martie 2020, și au descoperit peste 35.600 de reinfectări. „Fapt semnificativ, riscul de reinfectare în valul Omicron, revărsat acum asupra Africii de Sud, este de aproape trei ori mai mare decât în valul Delta”, au explicat specialiștii.

„Controalele la graniță pot întârzia răspândirea virusului și pot conferi un răgaz. Însă fiecare țară și fiecare comunitate trebuie să fie pregătite pentru noi creșteri ale infectărilor. Vestea bună este că niciuna dintre informațiile pe care le avem acum despre Omicron nu sugerează că ar trebui să schimbăm direcția răspunsului nostru”, a precizat Dr. Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest.

În Statele Unite au fost depistate deja 10 cazuri, jumătate din ele în zona metropolitană a New Yorkului. Deocamdată, nu avem de ce să ne alarmăm. Vrem doar să ne asigurăm că oamenii conștientizează informațiile pe care le vor primi”, Kathy Hochul, guvernatorul statului New York.

Președintele Joe Biden a anunțat reguli mai stricte de călătorie. De săptămâna viitoare, toți cei care merg în Statele Unite din străinătate, inclusiv americanii, sunt obligați să aibă un test de Covid, nu mai vechi de 24 de ore, înaintea călătoriei. Indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Nu avem în vedere închideri sau măsuri de lockdown, ci vaccinarea cât mai extinsă, inclusiv cu doza booster, precum și testare anti-Covid”, a transmis Joe Biden, președintele SUA.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page