top of page

„Aproape niciunul dintre oficialii de la Kremlin nu nu mai este mulțumit de Vladimir Putin”


Decizia războiului cu Ucraina i-au adus multe critici președintelui rus, Vladimir Putin. Printre acestea, se strecoară și multe supoziții cu privire la starea sa de sănătate. În timp ce unele surse spun că liderul de la Kremlin ar suferi de leucemie și ar fi pe moarte, există și informații conform cărora oficialii de la Kremlin ar pregăti „debarcarea” lui Vladimir Putin și ar planifica în secret viitorul Rusiei fără actualul lider rus.

Astfel, confom Metro, care citează publicația rusă independentă Meduza, elitele ruse analizează în prezent posibilii succesori ai lui Vladimir Putin. Printre aceștia se numără primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev și adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kiriyenko.

„Aproape niciunul dintre oficialii de la Kremlin nu nu mai este mulțumit de Vladimir Putin. Miniștrii și oamenii de afaceri de la Moscova sunt nemulțumiți că Putin a pornit războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor. O sursă apropiată de Kremlin a spus că: Nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni. Șoimii (elitele ruse) nu sunt mulțumiți de ritmul operațiunii speciale. Problemele [în Rusia] sunt deja vizibile, iar în mijlocul verii pur și simplu vor apărea din diferite direcții: transport, medicină, chiar și agricultură. Nimeni nu s-a gândit pur și simplu la o asemenea amploare.

Înainte de război, niciun oficial de la Kremlin nu a luat în considerare posibilitatea ca țările occidentale să impună un embargo asupra petrolului și gazelor rusești”, mai scrie Meduza.

Alte două surse din jurul administrației Putin au spus că președintele rus pur și simplu nu vrea să se gândească la dificultățile economice evidente cu care se confruntă Rusia. Cu toate că jurnaliștii de la Metro au mărturisit că nu au putut verifica în mod independent aceste informații, există zvonurile privind o lovitură de stat la Moscova.

Între timp, liderul de la Kremlin caută să le ofere rușilor asigurări împotriva inflației record, consecință a sancțiunilor impuse de mai multe țări din cauza invaziei în Ucraina. Astfel, preşedintele a anunțat o creştere a pensiei şi a prestaţiilor sociale minime, în vederea unei amortizări a scăderii veniturilor ruşilor.

„Propun o creştere cu 10% a pensiilor în cazul pensionarilor care nu (mai) muncesc începând de la 1 iunie anul acesta. prin indexarea efectuată de la înceăutul anului, creşterea pensiilor este mai mare decât nivelul inflaţiei. Inflaţia a tins în aprilie 17,8% - un record în ultimii 20 de ani. Ppotrivit experţilor, creşterea inflaţiei a scăzut (...), iar până la sfârşitul lui 2002 ea nu va depăşi 15%. Promit, de asemeni, o creştere a prestaţiilor sociale minime - începând din iunie. Adică, Astfel, salariul minim urmează să crească cu 10%, la 15.279 de ruble (240 de euro la nivelul actual), iar alocaţiile familiale - şi anume destinate soţiilor militarilor - urmează să crească”, anunţă liderul de la Kremlin într-o reuniune a Consuliului de Stat.

Și pentru a-și mai îmbunătăți imaginea în fața compatrioților săi, Vladimir Putin a vizitat miercuri - pentru prima oară - militari ruşi răniţi în Ucraina, la trei luni după ce a lansat invazia vecinului său. Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, Vladimir Putin, care purta un halat alb, a stat de vorbă cu mai mulţi militari, pe care i-a întrebat din ce oraşe sunt şi care este situaţia lor familială.

Potrivit AFP, militarii stăteau în piciare lângă pat, iar rănile nu se vedeau. Preşedintele rus i-a spus unui militar, care purta o pijama cu dungi albastre şi albe, că fiul acestuia, în vârstă de nouă ani, ”va fi mândru de tatăl” său.

Ministrul Apărării Serghei Şoigu a fost prezent la această vizită.

Un purtărtor de cuvânt al Kremlinului anunţa înaintea acestei vizite, în contextul în care ofensiva din Ucraina intră în a patra lună, că nu semnalează o nouă etapă. „Programul îi permite, pur şi simplu, să se ducă personal”, a declarat Dmitri Peskov.

Reinterând faptul că războiul din Ucraina, debutat la 24 febraurie, pe motiv că Rusia vrea să apere populaţiile rusofone de un ”genocid” şi să ”denazifice” această fostă republică sovietică, autoritățile de Kremlin dau asigurări că această ”operaţune militară specială” decuirge aa cum a fost prevăzută, în pofida faptului că, în faţa unei aprige rezistenţe ucranene.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei au sugerat marţi că Mosova va lupta mult timp în Ucraina pentru a-şi atinge obiectivele invaziei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page