top of page

Aproape două treimi dintre ruşi estimează că Covid-19 este o „armă biologică” creată de om



Din ce în ce mai multe țări ale globului pământesc, confirmă identificarea de noi mutații ale coronavirusului, fapt care îi îngrijorează pe oficialii asupra cărora planează presiunea de a relaxa restricțiile impuse de teama răspândirii Covid-19. Recent, Republica Cehă a ieșit public și a confirmat depistarea unei noi tulpini. Aceasta a fost descoperită de specialiștii de la laboratorul Elisabeth Pharmacon din Brno, însă nu pare să fie mai periculoasă decât tulpinile britanică sau sud-africană.

În contextul acestor vești îngrijorătoare, Suedia a declarat și ea că nu va atinge ținta de vaccinare propusă, din cauza întârzierilor de livrare. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din Suedia, obiectivul țării era imunizarea tuturor adulților până pe 30 iunie. Inițial, această țară scandinavă a refuzat să instituie măsura lockdownului. Totuși rata de infectare a crescut, iar autoritățile s-au văzut nevoite să demareze o campanie alertă de vaccinare în mijlocul unui al treilea val al pandemiei. Conform celor mai recente date, Suedia a întregistrat joia trecută, cel mai ridicat număr de cazuri noi de la sfârșitul anului trecut, deși numărul deceselor a rămas la un nivel relativ scăzut.

„Va dura mai mult până când toată lumea va fi vaccinată complet, doar e posibil ca cinci milioane de persoane să fie vaccinate complet până la finalul primei jumătăţi a anului, 30 iunie. Va mai fi poate nevoie de vreo două săptămâni în luna iulie până când toată lumea să aibă ambele doze”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, Richard Bergstrom, pentru televiziunea suedeză.

Serbia, de altă parte, a vaccinat în weekendul trecut, mii de cetăţeni din ţările vecine Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru sau Croaţia. Potrivit lui Nikola Nikodijevic, preşedintele consiliului municipal, sâmbătă, un număr de 9600 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost administrate unor cetăţeni străini doar în regiunea capitalei Belgrad. Alte 8500 de vaccinări au fost programate pentru duminică. Conform presei locale, vecini ai sârbilor au mers să se vaccineze şi în oraşele Novi Sad şi Nis, conform presei locale. „Mulţi bosniaci şi nord-macedoneni şi-au exprimat recunoştinţa faţă de Serbia, în social media, în condiţiile în care în aceste două state mici state balcanice campania de vaccinare anticoronavirus este abia într-un stadiu incipient”, informează Protv.

Inițial, această campanie de vaccinare susținută de Guvernul sârb era destinată oamenilor de afaceri din regiune în vederea întăririi relațiilor comerciale, însă relatările din media şi de pe platformele de internet indică faptul că, de exemplu, un cetăţean bosniac se poate vaccina la un centru din Serbia doar prezentând paşaportul şi fără programare. Potrivit lui Nikodijevic mulţi „oameni de afaceri” şi-au adus cu ei rude, iar în final nimeni nu a fost refuzat.

În ceea ce privește situația imunizării din Serbia, țara stă bine în ce priveşte vaccinarea anti-Covid-19: până duminică, 20% din populaţie primise cel puţin o doză, iar 13% şi pe a doua. Cu o populație de aproape 7 milioane de locuitori, Serbia folosește masiv vaccinurole anticoronavirus produse în Rusia și în China. În Rusia, președintele Vladimir Putin i-a îndemnat pe cetățeni să se vaccineze împotriva nouluic oronavirus, după ce el însuși s-a imunizat săptămâna trecută, într-un cadru privat, departe de camerele de luat vederi. Acest apel este lansat ăn contextul în care campania de vaccinare în Rusia înregistrează un succes scăzut, la aproape patru luni de la punerea în circulație a vaccinului rusesc, Sputnik V.

Până în prezent, doar 4 milioane de ruși au fost vaccinați cu ambele doze, iar alte 2 milioane doar cu prima doză, echivalentul a doar 4% din populația Rusiei. Această cifră este cu mult mai mică în comparație cu ratele realizate de alte țări precum Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

„Dacă o persoană vrea să se simtă în siguranţă, să nu se îmbolnăvească sau să nu rămână cu sechele după îmbolnăvire, atunci este de preferat să se vaccineze, bineînţeles″, a declarat Vladimir Putin, cu prilejul unui interviu difuzat de televiziunea publică, precizând că demersul este „necesar″. Întrebat de ce nu s-a vaccinat într-un cadru public și la vedere, liderul de la Kremlin a spus că nu voia „să se prostească în fața camerelor de filmat”. De altă parte, Putin, în vârstă de 68 de ani, nu a dorit să dezvăluie cu care dintre cele trei vaccinuri produse în Rusia a fost imunizat, lăudându-le eficacitatea care, din punctul său de vedere, este echivalentă. Totuși, a ținut morțiș să estimeze că Rusia va fi în măsură să renunţe la restricţiile impuse de pandemie atunci când 70% dintre adulţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva coronavirusului.

Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi estimează că Covid-19 este o „armă biologică” creată de om, iar 62% dintre persoanele chestionate nu sunt dispuse să se vaccineze.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page