top of page

Angelina Jolie se află în Ucraina pentru a-i ajuta pe refugiațiDe 67 de zile, Ucraina trăiește un infern fără margini după ce, președintele rus, Vladimir Putin a decis în data de 24 februarie, să o atace fără niciun fel de milă. De atunci și până în prezent, milioane de ucraineni și-au părăsit casele, alte milioane au fugit din țară și zeci de mii au murit nevinovați sub furia rachetelor sau a puștilor armatei ruse.

În ciuda faptului că Occidentul sprijină Ucraina în acest război alimentând-o cu armament, trimițând fonduri necesare pentru îngrijirea oamenilor și impune sancțiuni economice Rusiei, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este de părere că este nevoie de măsuri mai dure pentru ca Putin să fie oprit. Mai mult, liderul de la Kiev crede că în prezent, Rusia adună forțe suplimentare pentru noi atacuri în est. „Încă au destule rachete pentru a lovi în teritoriul nostru. Însă, acest război a slăbit deja forţele ruse atât de mult încât plănuiesc să ducă mai puţine echipamente militare la parada de 9 mai, de la Moscova”, a declarat Zelenski.

Între timp, astăzi, câteva zeci de femei și copii au fost evacuați din buncărele subterane de la Azovstal, ultima redută a rezistenței ucrainene, din Mariupolul transformat în ruină după două luni de bombardamente și lupte. De evacuarea acestora s-au ocupat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Crucea Roșie, punând la dispoziție mai mult de 70 de autobuze.

Profitând de încetarea focului, în scopuri umanitare, la care s-au angajat ambele tabere, primii care au scăpat au fost duși într-o tabără de refugiați de pe teritoriul așa-numitei republici auto-proclamate Donețk. „Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor ajunge la destinația convenită, şi anume în oraşul Zaporojie, teritoriu controlat de Ucraina”, a mărturisit primarul orașului Mariupol, Sviatoslav Palamar.

Potrivit acestuia, sunt peste 1.000 de civili în buncărele subterane de la Azovstal, și 500 de soldați ucraineni răniți. „În ceea ce privește răniții, sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente, dar nu ne este clar de ce nu sunt evacuați și nu se discută despre evacuarea lor către teritoriul controlat de Ucraina”, a adăugat Palamar.

În timp ce ucrainenii se luptă pe viață și pe moarte cu armata Rusiei, încercând să supraviețuiască atacului nemilos, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul american, însoțită de o delegație de parlamentari, s-a întâlnit astăzi cu Volodimir Zelenski la Kiev.

„Vă vizităm fiindcă vrem să vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți pentru libertate. Ne aflăm la frontiera libertății, iar lupta voastră este o luptă a tuturor. Și, astfel, noi ne angajăm să vă fim alături până când această luptă se va încheia”, a transmis al treilea cel mai important om din Statele Unite ale Americii, după președintele american și vice-președinte. Până în prezent, Nancy Pelos este cel mai înalt demnitar american care a vizitat Ucraina de la începutul războiului.

La polul opus, Zelenski și-a arătat mulțumirea față de această vizită într-un nou mesaj postat pe Facebook: „Întâlnire cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la Kiev. Statele Unite sunt un lider în sprijinul puternic al Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Vă mulţumim pentru că ne ajutaţi să protejăm suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru”.

În cursul zilei de ieri au existat și imagini cu actrița Angelina Jolie, care a venit în orașul Liov, din vestul Ucrainei pentru a vizita copiii răniți, internați într-un spital din oraș. În calitate de ambasador onorific al Agenției ONU pentru Refugiați,, Angelina Jolie a stat de vorbă cu voluntarii și oficialii care îi ajută pe copii. În timpul viziteim sirenele de alarmă, care anunță raidurile aeriene, au început să sune iar actrița a fost condusă la adăpost. Întrebată fiind dacă îi era teamă, aceasta a răspuns: „Nu, e în regulă...”

Tot ieri, comandantul șef al Forţelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny a anunțat că Ucraina renunță la armele sovietice și trece la modelele NATO. Astfel, după o discuție şi preşedintele Statului Major Comun al Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, Zaluzhny a transmis: „Aa discutat și cu colegul meu american despre un model promițător al Forțelor Armate ale Ucrainei. Evident, suntem obligați să abandonăm armele și echipamentele sovietice și să trecem la modelele NATO. Și cu cât începem acest proces mai devreme, cu atât mai repede vom termina. În cadrul discuției cu generalul Mark A. Milley ne-am sincronizat din nou ceasurile cu privire la furnizarea de arme, muniții și echipamente către Ucraina. Le sunt sincer recunoscător partenerilor pentru ajutorul acordat, datorită căruia Ucraina reușește să se apere în continuare în fața invadatorilor ruși”.

Etichete:

Kommentarer


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page