top of page

Angela Merkel s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul AstraZeneca



După o serie de lideri internaționali care au decis să se vaccineze împotriva noului coronavirus în direct, pentru a încuraja populația să îi urmeze exemplu, a venit și rândul Cancelarului german, Angela Merkel. În cursul zilei de astăzi, șefa de la Berlin a primit prima doză a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca. „Sunt bucuroasă că am primit astăzi prima doză a vaccinului AstraZeneca. Vaccinarea este cheia pentru a ieşi din pandemie. Mulţumesc tuturor acelora care participă la campania de vaccinare - şi tuturor celor care se vaccinează”, a declarat Angela Merkel, citată într-un mesaj publicat pe Twitter de Steffen Seibert, Purtatorul de cuvant al Guvernului german, care a distribuit şi o fotografie ce prezintă certificatul de vaccinare emis pe numele cancelarului.

O oră mai târziu, Angela Merkel a fost huiduită în Parlament, după ce a cerut introducerea de noi restricții împotriva pandemiei de coronavirus. Cererea acesteia s-a bazat pe avertismentul specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conform cărora numărul de noi cazuri de coronavirus raportate în ultima săptămână pe plan global se apropie, din nou, de cea mai mare rată observată de la declanșarea pandemiei.

„Pe Glob, se înmulţesc cu o rată alarmantă infectările şi decesele. Numărul cazurilor noi cumulate într-o săptămână s-a dublat aproape, faţă de situaţia din urmă cu două luni”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În timp ce unele țări se gândesc deja la redeschiderea turismului și relaxarea restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei, Germania nu vrea să riște o explozie de cazuri acum, când se luptă din greu cu cel de-al treilea val al pandemiei. Cerând oprirea circulației pe timp de noapte – ca o primă măsură mai dură, Angela Merkel a stârnit huiduieli în Parlament.

„Tragem frâna pe plan naţional. Sunt convinsă că e urgent să tragem frâna de urgenţă, trebuia s-o fi făcut deja, pentru că situaţia este foarte, foarte serioasă. Virusul te sancţionează dacă faci lucrurile cu jumătăţi de măsură, dacă eziţi. Virusul nu negociază şi înţelege doar de fermitate. Toate măsurile au ca unic obiectiv să ne scoată ţară din această fază îngrozitoare în care cresc rata de infectare, numărul de pacienţi la terapie intensivă, numărul de morţi”, a declarat Angela Merkel.

În aceiași notă, Jens Spahn, ministrul german al Sănătății, a adăugat:de la o incidenţă medie pe șapte zile de 140 de cazuri la suta de mii de locuitori am sărit brusc, în ultimele 24 de ore, la 300. Iar numărul bolnavilor de la terapie intensivă se apropie din nou de 5.000. Dacă nu curmam această tendinţă, sistemul medical n-o să mai facă faţă”.

În Belgia, medicii au anunțat că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate în proporție de 96%. „Suntem sub presiune constantă de 15 zile. Nu paturile sunt problema, ci cadrele medicale care să aibă grijă pe pacienţi. Echipele noastre deja sunt suprasolicitate”, a explicat Philippe Gottignies, specialist la terapie Intensivă, spitalele Iris Sud.

La fel de gravă este și situația în Franța unde, autoritățile au confirmat depșirea pragului de 100.000 de decese asociate cu coronavirus, devenind astfel, a opta țară din lume care trece acest prag. „Mă şi vedeam murind, a fost groaznic. Îţi vezi viaţa trecând prin faţa ochilor şi pe tine întorcându-i spatele. Vezi îngeri trişti şi intuieşti că ai acces la ceva mai presus de înţelegerea umană. E un miracol că mai sunt aici”, a mărturisit Patrick Aricique, pacient suferind de COVID-19.

Nici Suedia nu o duce mai bine. Dacă inițial, a refuzat să impună o carantină ca metodă de prevenire a răspândirii epidemiei, astăzi, această țară scandinavă are una dintre cele mai ridicate rate de infectare din lume, iar spitalele sunt supuse unei mari presiuni. Suntem într-o situaţie extrem de gravă. Nu uitaţi să păstraţi distanţa de colegii de muncă. Evitaţi să socializaţi!”, a avertizat Britta Bjorkholm, Agenția de Sămătate Publică a Suediei.

Israelienii, în schimb, se bucură de o măsură care le amintește de normalitatea de dinainte de pandemie. Începând de duminică, aceștia nu vor mai fi obligați să poarte măști în public. Această decizie se datorează faptului că situația s-a schimbat în ultimele săptămâni când, în urma unei campanii masive de vaccinare cu serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, Israelul a vaccinat peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori.

Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia de a purta) masca. Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile”, a comunicat ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, într-un comunicat, precizând că masca a rămas oricum obligatorie în locurile publice închise, cum ar fi centrele comerciale.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page