top of page

Angela Merkel: „Mutațiile coronavirusului pot nărui toate eforturile și sacrificiile făcute”


Dezbaterile din jurul celor trei mutații ale coronavirusului, rata lor de contagiere dar și scăderea eficienței vaccinurilor împotriva sunt în prezent, subiectele care ridică cele mai multe îngrijorări. Temerile sunt atât de mari încât, Cancelarul german, Angela Merkel a avertizat că aceste mutații ale coronavirusului pot nărui toate eforturile și sacrificiile făcute de autorități și oameni până acum. „Nu am fost suficient de grijulii și nici suficient de prompți. N-am închis la timp și consecvent, când au apărut primele semne ale celui de-al doilea val, iar oamenii de știință deja lansau avertismente”, a declarat lidera de la Berlin, recunoscând că autoritățile nu au luat suficiente măsuri pentru al doilea val al pandemiei.

Pentru a se asigura că eforturile depuse până acum nu vor fi în zadar, Merkel și responsabilii celor 16 landuri germane au decis să prelungească carantina națională până pe 7 martie.

„Anumite măsuri rămân neschimbate: limitarea interacțiunilor, evitarea călătoriilor neesențiale, a vizitelor, accentul pe munca de acasă. Toate trebuie respectate cu strictețe. Vrem să ne asigurăm că nu o ținem la infinit cu acest du-te vino, deschidem-închidem, vom deschide cât mai prudent, stând permanent cu ochii pe cifre. Dușmanul nostru virusul nu ține seama de datele pe care ni le propunem noi. Ce contează sunt numărul de infectări și ritmul răspândirii. De aceea, am decis ca următoarea relaxare să vină după ce scade incidența la nivelul de 35 de cazuri la 100.000 de locuitori”, a mărturisit Angela Merkel.

În prezent, media la 7 zile este de 64 de cazuri la suta de mii de locuitori, după ce aceasta crescuse la aproape 200 spre finalul anului trecut.

În Israel însă, grădinițele și școlile primare în localitățile israeliene cu o rată scăzută de infectare s-au redeschis astăzi. Practic, doar 20% dintre elevii israelieni au revenit în clase după o absență de 6 săptămâni. „Fețele noastre spun mai mult decât orice cuvinte. Am stat prea mult acasă. Cred că și copiii sunt fericiți și abia așteptau să se întoarcă la școală, să-și revadă prietenii. Trebuie să ne recăpătam rutina”, a mărturisit Carmit Ben David, un părinte din Israel.

În Ungaria, guvernul de la Budapesta a decis să introducă certificatele de imunitate la coronavirus pentru persoanele care au fost vaccinate sau au fost contaminați cu acest virus. „Certificatul le va fi emis persoanelor care au primit a doua doză de vaccin, documentul urmând să indice data administrăii acesteia, iar pacienților care s-au recuperat de pe urma Covid-19 li se va emite un certificat cu data externării din spital sau a primului test negativ PCR după infectare, ori a celei de-a zecea zile după primul test PCR pozitiv. Ambele tipuri de certificate vor fi gratuite. O altă posibilitate este ca persoanele care au fost infectate să obțină un certificat pe baza rezultatelor de la un laborator autorizat, însă, în acest caz, pentru emiterea documentului va fi percepută o taxă”, a anunțat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

În Rusia, de pe data de 18 ianuarie și până în prezent, aproximativ 2,2 milioane de ruși au fost vaccinați cu Sputnik V până în prezent, iar dintre aceștia, doar 300 (0,0016%) s-au infectat cu noul coronavirus. „Aproximativ 2,2 milioane de persoane au primit vaccinul, prima doză și mai mult de 1,7 milioane de persoane au primit ambele doze (vaccinul Sputnik V se administrează în două doze). Cea mai mare parte a populației ar putea fi vaccinată până la mijlocul verii, astfel încât să fie atins pragul de imunitate de 70%”, a declarat Denis Logunov, directorul adjunct al institutului rus Gamaleya.

„Incidența zilnică a coronavirusului în Rusia a scăzut în ultima săptămână. Marți, pentru prima dată de la mijlocul lunii octombrie, au fost identificate mai puțin de 15.000 de cazuri în decurs de 24 de ore”, informează Protv.

De altă parte, mai multe cauzuri de vaccinari a femeilor însărcinate par să obțină rezultate surprinzătoare în lupta cu pandemia de coronavirus. „De când a început vaccinarea, aproximativ 20.000 de femei însărcinate au fost imunizate și nu a apărut absolut nicio problemă. Situația este monitorizată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și de Autoritatea Federală pentru Medicamente”, a declarat Dr. Anthony Fauci.

Potrivit unor cercetători americani, au fost detectați anticorpi împotriva Covid-19 în sângele unui nou născut, a cărui mamă fusese vaccinată. Este vorba de o asistentă care apucase să primească doar prima doză din serul Moderna, pe când sarcina avea 36 de săptămâni. 3 săptămâni mai tărziu, femeia a născut natural, fară nicio complicație.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page