top of page

Ancheta AstraZeneca nu găsește vaccinul a fi nesigur sau pasibil de efecte secundare



Olanda a anunțat public astăzi că suspendă utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, până pe data de 28 martie, ca metodă de precauție, după ce s-au raportat posibile efecte secundare ale serului în Danemarca și Norvegia. „Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19”, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. Astfel, Olanda se alătură unui număr foarte mare de ţări europene care au decis suspendare administrării vaccinului AstraZeneca sau numai a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării.

Tot astăzi, Olanda a raportat 10 cazuri de efecte adverse grave după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. Potrivit unui centru olandez pentru controlul utilizării medicamentelor (Pharmacovigilance Centre Lareb), anunțul a fost făcut la câteva ore după ce guvernul a suspendat utilizarea acestui vaccin împotriva Covid-19 ca măsură de precauţie, după ce s-au raportat “posibile efecte secundare” în alte ţări. Cele 10 cazuri de efecte secundare raportate în Olanda ar fi inclus cazuri de posibile tromboze sau embolii, însă niciunul dintre acestea nu a inclus un număr redus de trombocite, aşa cum s-a raportat în Danemarca şi Norvegia. Înainte de acest anunț, Guvernul olandez luase deja decizia întreruperii utilizării vaccinului AstraZeneca, ceea ce înseamnă că 43.000 de programări pentru vaccinare au fost anulate în ultima clipă. Totuși, Ministerul olandez al Sănătăţii a declarat că speră să reia vaccinarea cu AstraZeneca în câteva săptămâni, afirmând că suspendarea reprezintă doar o pauză luată ca măsură de precauţie. “Sper că (suspendarea nu va dura) mai mult de câteva săptămâni, pentru că avem nevoie de vaccinuri pentru a putea lăsa în urmă această perioadă urâtă”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, luni dimineaţă.

Această avalanșă de controverse apărute în legătură cu vaccinul produs de AstraZeneca s-a declanșat după ce Danemarca a acuzat că o persoană a murit după ce a fost imunizată cu acest ser. Practic, “daneza în vârstă de 60 de ani care a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a fost imunizată anti-Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca a avut simptome foarte neobişnuite. Femeia a avut un număr scăzut de trombocite şi cheaguri în vasele de sânge mici şi în cele mari, precum şi hemoragii”, a anunţat duminică seară Agenţia Daneză a Medicamentului. În apărarea sa, compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-coronavirus pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte. Conform companiei farmaceutice suedeze, analiza sa după vaccinarea a 17 milioane de persoane nu revelă un risc crescut de tromboze.

„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul coronavirus AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume. Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale. Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită asupra cazurilor individuale şi în raportarea evenimentelor legate de vaccinare noi mergem dincolo de practicile standard de monitorizare a siguranţei medicamentelor autorizate, pentru a asigura siguranţa publicului”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie citată de Reuters şi DPA.

„Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, informează Protv.

Totuși, suspiciunea cu privire la acest vaccin rămâne validă. Recent, Regiunea italiană Piemont, din nordul Italiei, a suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, după decesul unui profesor în vârstă de 58 de ani. „Administrarea vaccinului AstraZeneca în Piemont a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat″, a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său. Anterior, şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. „Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19″, a mai spus acest oficial, fără alte detalii privind decesul profesorului.

În total până acum, șapte țări din Europa și Asia au stopat complet vaccinarea populației cu AstraZeneca, iar alte șapte țări au scos din cabinete doar anumite loturi. În total, cinci persoane au murit post-vaccinare cu anumite loturi, fără să existe vreo legătură de cauzalitate.

Ipoteza conform căreia vaccinul AstraZeneca ar forma cheaguri de sânge persoanelor vaccinate a fost intens analizată de specialiștii din mai multe țări. În Marea Britanie, directorul Oxford Vaccine Group a dat asigurări că „există probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit, în privinţa vaccinului AstraZeneca-Oxford. Există probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit, unde a fost administrată majoritatea dozelor de vaccin AstraZeneca/Oxford în Europa”, a subliniat luni, la BBC, profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page