top of page

Amenzi de până la 6.400 de lire pentru cei care încalcă restricțiile în Marea Britanie



Noul an nu a venit plin de speranțe așa cum și-au imaginat oamenii din întreaga lume, ci dimpotrivă, plin de surprize neplăcute. În timp ce în unele țări, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus se desfășoară cu multă rapiditate, în alte zone, de teama răspândirii virusului cu noua tulpină descoperită pe teritoriul Marii Baritanii, liderii au decis să plaseze întreaga populație în carantină. Amintindu-le de primăvara anului trecut, acest lockdown național vine ca un duș rece pentru multe inimi însetate de libertate și normalitate. Printre țările care au luat această decizie neașteptată se numără Anglia.

În cadrul unui discurs televizat, premierul britanic, Boris Johnson i-a anunțat pe englezi că epidemia de coronavirus este la limita de a copleși Sistemul Național de Sănătate (NHS) după ce, pentru a șaptea zi consecutiv Marea Britanie a înregistrat peste 50.000 de cazuri noi cu Covid-19. „Această nouă închidere, la fel de strictă ca cea pusă în aplicare în primăvară, prevede închiderea şcolilor şi trebuie să dureze dacă permit condiţiile, până la jumătatea lunii februarie. În timp ce vă vorbesc în această seară, spitalele noastre sunt supuse mai multor presiuni din partea Covid decât în ​​orice moment de la începutul pandemiei. Noul lockdown ⁣ va deveni legal miercuri, de la ⁣primele ore⁣, dar populaţia ar trebui să respecte noile reguli de acum”, a transmis aseară, Boris Johnson. Potrivit noilor restricții, oamenii îşi vor părăsi locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice, motive medicale, în caz de abuzuri domestice şi deplasare la locul de muncă dacă nu pot lucra de la domiciliu. De asemenea, toate magazinele neesențiale și serviciile de îngrijire personală vor fi închise, iar restaurantele pot vinde mâncare doar în regim “take away”.

În ultimele 24 de ore, Regatul Unit a înregistrat un alt record de infectari zilnice și anume, 58.784 de noi cazuri de Covid-19.

În cursul zilei de astăzi, ministrul însărcinat cu coordonarea acțiunii guvernului britanic, Michael Gove, a adăugat franc că această carantină ar putea dura până în luna martie. „Când vom intra în (luna) martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricţii, însă nu neapărat toate. Vom face tot ce putem pentru ca pe cât posibil cât mai multe persoane să fie vaccinate, în aşa fel încât să putem ridica progresiv restricţiile”, a spus oficialul. Până la mijlocul lui februarie, autorităţile speră să vaccineze toate persoanele de peste 70 de ani, precum şi personalul din sistemul medical, adică în jur de 13 milioane de persoane considerate ca făcând parte din categoria cu cel mai mare risc, datorită accelerării campaniei de vaccinare demarată pe 8 decembrie şi realizată în prezent cu două vaccinuri: Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford. „Cu cât mai eficient va fi programul de vaccinare (...), cu atât mai uşor va fi să ridicăm restricţiile”, a insistat ministrul, anunţând că săptămânile următoare vor fi „foarte, foarte dificile”.

Cu mai mult de 75.000 de decese cauzate de noul coronavirus, Regatul Unit este una dintre ţările cele mai afectate din Europa, iar tendinţa s-a agravat în ultimele săptămâni. În aceiași situație îngrijorătoare se află și Scoția care, cu câteva ore înaintea Angliei, a anunțat plasarea populației în carantină națională până la finalul lunii ianuarie.

„De la miezul nopţii, oamenii vor avea obligaţia de a rămâne acasă, cu excepţia deplasărilor în scopuri esenţiale, în mod similar cu lockdown-ul impus la începutul pandemiei, în martie 2020. Situaţia (...) este extrem de serioasă”, a anunţat prim-ministrul Nicola Sturgeon, arătând că noua variantă de coronavirus, cu 70% mai transmisibilă, este responsabilă de aproape jumătate de cazurile noi de infectare în Scoţia.

Între timp, poliția britanică a decis să fie mai dură în privința persoanelor care nu respectă restricțiile impuse pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus și a ridicat suma amezilor care vor fi aplicate celor care vor încălca restricțiile. „Nu va fi tolerată nicio scuză invocată privind necunoașterea legii. Amenzile ajung până la 6.400 de lire iar în afară de amendă, polițiștii britanici mai au dreptul de a dispersa adunările publice, și să trimită oamenii la domiciliu. Polițiștii vor aplica mai multe amenzi, a spus acesta, începând de la 200 de lire, cea mai mică abatere, care se poate dubla și apoi va crește progresiv, în funcție de gravitatea abaterii și de repetarea acesteia. Va exista o regulă consecventă de aplicare a sancțiunilor de către forțele de poliție, iar populația trebuie să înțeleagă că „nu există nicio scuză de a nu cunoaște regulile, astfel că populația ar trebui să vadă mai multe amenzi aplicate. Sancțiunile sunt aplicate în mod diferit, față de perioada din luna martie, deoarece avem de-a face cu proteste anti-carantină, anti-vaccin iar nivelurile criminalității au crescut din martie”, a mai spus John Apter, președintele Federației de Poliție din Anglia și Țara Galilor.

Un număr record de amenzi a fost dat în noaptea de Anul Nou, iar sumele au ajuns până la 10.000 de lire sterline de persoană. O petrecere cu sute de persoane a avut loc într-o biserică veche de 500 de ani din Essex, iar poliștii au fost atacați cu sticle și cuburi de gheață când au dispersat mulțimea.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page