Al doilea vaccin cubanez are o eficiență de 91,2% după administrarea a trei doze
În contextul în care lupta împotriva pandemiei de coronavirus este susținută intens, de o parte de varianta Delta (denumită inițial mutația sau tulpina indiană) și de alta, de campaniile de vaccinare, mai multe companii farmaceutice caută să dezvolte un potențial vaccin care să ajute omenirea să scape cât mai curând de acest inamic invizibil.
În acest sens, Cuba a transmis astăzi că al doilea vaccin dezvoltat de către specialiștii săi, are o eficiență de 91,2% după administrarea a trei doze. Conform directorului laboratorului care a conceput serul Soberana 2, vaccinul are o eficacitate de 91,2% împotriva cazurilor simptomatice, de 75,5% împotriva infecţiei şi de 100% împotriva cazurilor severe şi fatale”.
„Avem capacitatea de a produce un vaccin cu o eficacitate de 91,2%. Este într-adevăr o cifră foarte ridicată. Obiectivul fundamental al vaccinului este de a funcţiona în aşa manieră încât, pentru pacient, acest coronavirus să se transforme într-o răceală obişnuită”, a anunţat directorul Institutului de vaccinare Finlay (IFV), Vicente Vérez. La începutul lunii trecute, oficialul anunțase că Soberana 2 avea o eficacitate de 62% după administrarea a două doze.
Această veste bună vine într-un moment dificil pentru Cuba, în condițiile în care țara se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus. Acest stat insulat, cu o populație de 11,2 milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul pandemiei și până în prezent, un bilanț de 218.376 de cazuri de coronavirus și 1.431 de decese.
În total, oamenii de știință cubanezi lucrează la un număr de cinci vaccinuri candidate împotriva Covid-19, dintre care două (Abdala și Soberana 2) se află în ultima fază a studiilor clinice. Pe data de 21 iunie, grupul farmaceutic cubanez BioCubaFarma a anunțat ca Abdala, primul vaccin anti-coronavirus dezvoltat în America Latină, are o eficiență de 92,268% după trei doze, urmând acum să primească aprobarea oficială a autorităților. Cu toate că acest vaccin nu este încă autorizat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Cuba a început să administreze serul încă din luna mai, din cauza creșterii numărului de cazuri.
De altă parte, și compania farmaceutică americană, Pfizer, a transmis astăzi faptul că intenționează să solicite autorizarea pentru o a treia doză din vaccinul său, în special în Statele Unite și Europa. Decizia celor de la Pfizer este susținută de faptul că această doză de rapel va ajuta să ofere o protecție imunitară sporită persoanelor deja vaccinate cu primele două doze.
„Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual. Date preliminare ale studiului arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranţă coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanţi împotriva virusului, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud. Aceste niveluri sunt de cinci până la 10 ori mai mari decât cele observate după primele două doze. Vaccinul a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante. Au loc teste pentru a confirma această ipoteză. Rezultatele acestui studiu vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică”, au explicat companiile care intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni.
Comments