top of page

Academia Naţională de Medicină din Franţa cere obligativitatea vaccinării anti-Covid



Dacă inițial noul coronavirus părea singurul inamic care amenința starea de sănătate dar și normalitatea cu care s-a obișnuit planeta până la sfârșitul anului 2019, în prezent, mutațiile virusului sunt cele care îi îngrijorează și mai mult pe specialiști. Dintre toate tulpinile prezente în momentul de față pe planetă , tulpina indiană este cea care ridică cele mai multe probleme. Răspândită deja în 53 de țări, această variantă este considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate, în timp ce gravitatea cazurilor de infectare sunt încă în curs de investigație. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), varianta B.1.617 (așa cum este numită de către experți) a fost identificată în alte şapte teritorii, conform cifrelor din actualizarea epidemiologică săptămânală a agenţiei sanitare a ONU, ceea ce duce numărul total la 60.

La nivel mondial, planeta se confruntă cu un bilanț de peste 168 de milioane de contaminări, dintre care aproape 3,5 milioane de decese. Conform celor mai recente date, numărul de cazuri noi și de morți asociate cu Covid-19 a continuat să scadă săptămâna trecută, cu peste 4,1 milioane de cazuri noi și 84.000 de decese suplimentare, fapt care corespunde unor scăderi de 14%, respectiv 2% față de săptămâna precedentă.

Dintre toate regiunile OMS, Europa este cea care a înregistrat cel mai însemnat declin al numărului de contaminări de decese din ultimele șapte zile, fiind urmată de Asia de Sud-Est. De altă parte, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din America, Mediterana de Est și regiunea Africa este similar cu cel din săptămâna precedentă. ″În pofida unei tendinţe mondiale descendente în ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor şi deceselor asociate COVID-19 rămâne ridicat şi au fost raportate creşteri semnificative în unele ţări ale lumii”, se precizează în documentul publicat la începutul acestei săptămâni de OMS.

La polul opus, cifrele cele mai ridicate în ceea ce priveşte cazurile noi înregistrate în ultimele şapte zile provin din India (1.846.055, în scădere cu 23%), din Argentina (213.046, în creştere cu 41%), din Statele Unite (188.410, în scădere cu 20%) şi din Columbia (107.590, în scădere cu 7%).

Sătui să mai aștepte în izolare până când virusul ar dispărea de la sine, francezii au înțeles că vaccinarea împotriva acestei boli dă roade și astfel, pentru o revenire cât mai rapidă la normalitate, imunizarea ar trebui să devină obligatorie. În acest sens, Academia Naţională de Medicină din Franţa a publicat marţi un comunicat în care afirmă că este indispensabil ca vaccinurile anti-Covid-19 să devină obligatorii pentru numeroase profesii şi că adolescenţii şi copiii să fie vaccinaţi împotriva maladiei.

“Cu o rată de eficacitate de 90% până la 95% contra formelor grave de COVID-19, vaccinurile omologate în prezent în Franţa (...) îndeplinesc condiţiile ce permit recurgerea la obligativitatea vaccinală. Măsurile individuale (gesturi-barieră) şi colective (interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, carantină) sunt incapabile să controleze pe termen lung durata epidemiei de Covid-19, care este de temut, în special din punct de vedere social. Or, dinamismul campaniei de vaccinare se va lovi de obstacolul format din cei care ezită şi cei care se opun vaccinării, două categorii estimate fiecare la 15% din populaţia Franţei. Astfel, va fi extrem de dificil să se obţină înainte de sfârşitul verii o rată de acoperire vaccinală care să asigure o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populaţia adultă şi 80% din populaţia totală (care include şi minori).

Considerând că o astfel de obligativitate nu va putea fi instaurată decât într-o manieră progresivă, recomandăm ca vaccinarea să devină mai întâi exigibilă pentru o serie întreagă de categorii profesionale, începând cu profesiile esenţiale (profesori, angajaţi din sănătate, poliţişti şi funcţionari publici, angajaţi ai serviciilor de aprovizionare cu alimente, apă, energie, bani în numerar şi materiale informatice). Această obligativitate va trebui să fie aplicată şi pentru activităţile profesionale care implică un contact cu publicul (magazine, restaurante, hoteluri, stabilimente culturale şi sportive), în prealabil tuturor activităţilor ce implică deplasări sau reuniuni (călătorii internaţionale, cure termale, evenimente asociative), studenţilor înainte de deschiderea anului universitar 2021 şi donatorilor de sânge. Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 a adolescenţilor şi a copiilor ar trebui să fie avută în vedere imediat după ce protocoalele de vaccinare vor fi omologate pentru aceste grupe de vârstă, în pofida faptului că maladia Covid-19 este în general benignă pentru tineri, întrucât această extindere a vaccinării este necesară pentru dobândirea imunităţii colective”, au estimat membrii acestei instituţii cu rol consultativ, care se pronunţă în chestiuni de sănătate publică şi de etică medicală.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page