top of page

A început al patrulea val al pandemiei de coronavirus în Germania


Cele mai mari temeri ale specialiștilor sanitari din întreaga lume s-au adeverit, iar Germania este prima țară europeană care confirmă faptul că al patrulea val al pandemiei de coronavirus s-a instalat deja pe teritoriul său.

După o vară în care autoritățile au relaxat măsurile de restricție pentru a permite oamenilor să se bucure de sezonul estival, cel mai recent raport publicat de Institutul german Robert Koch (RKI), arată că în Germania a început deja cel de-al patrulea val de infectare cu Covid-19. Conform raportului acestei agenții naționale responsabile pentru prevenirea și controlul bolilor, publicat joi seara, proporția probelor pozitive în cazul testelor PCR a crescut de la 4% la 6% în decurs de o săptămână până la jumătatea lunii august, cele mai afectate în mod special de coronavirus, fiind categoriile mai tinere din rândul populației.

„Acest lucru arată acum în mod clar începutul celui de-al patrulea val, care devine din ce în ce mai puternic, în special din cauza infectărilor populaţiei adulte tinere. De la începutul lunii iulie s-a înregistrat o creştere a ratei incidenţei în Germania, în special în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 şi 49 de ani”, se arată în raport.

Ca și în alte țări, cea mai mare amenințare o reprezintă varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană). În Germania, 99% dintre cazurile de infectare înregistrate în această vară sunt cauzate de această variantă.

Publicat cu întârzeiere, raportul săptămânal efectuat de RKI se referă la datele din prima săptămână a lunii august, neincluzând însă și o analiză a celei mai recente situații. Astfel, în ultimele șapte zile, rata de incidență a fost îregistrată joi și a reprezentat aproximativ 44 de cazuri la 100.000 de locuitori, însă cu fluctuații regionale puternice. Per total, 63,7% din populația germană a fost vaccinată cu o doză, în timp ce 58,2% sunt complet imunizați.

Tot din cauza răspândirii alarmante a variantei Delta, autoritățile din Sri Lanka au decis impunerea unei carantine la nivel național. Această decizie vine în urma a numeroase apeluri făcute de experții medicali potrivit cărora se cere imediar luarea de măsuri având în vedere că spitalele sunt copleșite de numărul mare al bolnavilor de Covid-19.

Astfel, preşedintele Gotabaya Rajapaksa, care a rezistat apelurilor făcute pentru impunerea carantinei, a fost de acord cu o carantină de 10 zile, după ce a primit avertismente că spitalele nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi. „Carantina naţională intră în vigoare de la 22:00, azi, până pe 30 august. Toate serviciile esenţiale vor funcţiona normal. Cer sincer ca toţi cetăţenii să respecte legea şi să stea acasă”, a anunţat pe Twitter ministrul Sănătăţii, Keheliya Rambukwella. În urmă cu zece zile, oficialul a spus că țara nu a ajuns în stare critică și că orice carantină ar însemna „ultima opțiune”.

La auzul acestei decizii, oamenii s-au grăbit să își facă provizii, luând cu asalt supermarketurile, magazinele alimentare și depozitele de carburanți. Potrivit celor mai recente date publicate de autoritățile sanitare, bilanțul zilnic al deceselor provocate de coronavirus în Sri Lanka a ajuns la 186, iar pentru ultimele 24 de ore au fost anunțate 3.800 de infecții. De la debutul pandemiei de Covid-19 și până în prezent, Sri Lanka a înregistrat 6.790 de decese asociate infecției cu coronavirus și 373.165 de cazuri de contaminare.

Din păcate, în opinia experților independenți, bilanțul real ar fi cel puțin dublu.

De altă parte, în Italia, lucrurile par să fi intrat pe o linie mai dreaptă. A treia cea mai vizitată țară a lumii a avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor care a afectat foarte mult turismul. În prezent însă, ridicarea celor mai multe măsuri anti-coronavirus, i-a determinat pe turiștii străini să își facă din nou apariția pe străzile din Peninsulă.

Potrivit cifrelor oficiale, 13 milioane de italieni și-au rezervat luna aceasta, sejururi în Peninsulă, cu trei milioane mai mulți față de august anul trecut. „Am ales Roma pentru că este o destinație turistică populară și pentru că Roma e capitala italiană, este un loc unde poți să petreci vacanțe frumoase”, a mărturisit Santi Crisafulli, un turist italian din Sicilia.

Cele mai multe pierderi în turism provocate de pandemie au fost resimțite de hotelieri. Conform unui raport al asociației naționale italiene din domeniu, gradul de ocupare a locurilor de cazare în Peninsulă a scăzut cu aproape 70% în perioada ianuarie-iunie 2021, față de aceeași perioadă a anului 2019.

„Aproape mi-a distrus cariera, am ajuns până în punctul în care, în februarie 2021, mă gândeam cât se poate de serios să plec din oraș. Acum nu mă pot plânge de situație dar, chiar și așa, am doar jumătate din clienții pe care îi aveam în 2019”, a precizat Massimo De Filippis, un ghid turistic care înainte de pandemie, organiza tururi în limba engleză la Colosseum și la Forumul Roman.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page