top of page

90 de milioane de cazuri Omicron în lume, în numai zece săptămâni



Declarată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron – noua tulpină a coronavirusului depistată la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, în Africa de Sud, a cauzat un tsunami de cazuri noi la nivel mondial. Totuși, potrivit specialiștilor în domeniu, Omicron nu provoacă forme de boală grave. Cu toate că noua tulpină îi pune în risc chiar și pe cei care au dozele complete de vaccinare, dar și pe tineri și copii, numărul spitalizărilor și al deceselor este unul mic.

Bazându-se pe aceste date, mai multe țări europene au decis că valul provocat de Omicron poate fi ținut sub control, astfel încât au decis relaxarea măsurilor de restricție. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că este prematur să se declare victoria împotria acestui virus. Astfel spus, potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, nicio țară nu ar trebui să își abandoneze încercările de a se opri răspândirea pandemiei.

„Este prematur pentru orice ţară să se predea sau să-şi declare victoria. O transmitere mai mare înseană morţi mai multe. Suntem îngrijoraţi de faptul că o poveste s-a instalat în anumite ţări, potrivit cărea, din cauza vaccinurilor şi transmisibilităţii crescute a omicron şi a gravităţii sale mai mici, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate astea nu poate fi mai departe de adevăr. Acest virus este periculos. Noi nu cerem niciunei ţări să reimpună carantine. Însă îndemnăm toare ţările să-şi protejeze populaţia folosind instrumentele disponibile şi nu doar vaccinurile. Noul coronavirus va continua să evolueze, astfel că îndemn ţările să efectueze în continuare teste, să supravegheze virusul şi să-l secvenţieze. Nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu ştim ce face. Estimez că noul coronavirus va continua să evolueze, iar vaccinurle poate că vor trebui să evolueze şi ele”, a declarat într-o conferinţă de presă Tedros Adhanom Ghebreyesus, îngrijorat de o creştere a morţilor din cauza Covid-19 în majoritatea regiunilor lumii.

Declarația oficialului vine în contextul în care mai multe țări au decis deja să trateze Omicron ca pe un sfârșit al pandemiei. Danemarca a făcut acest pas marţi, în pofida unui nivel-record de cazuri de Covid-19, considerându-se în măsură să facă acest lucru din cauza vaccinării puternice şi unei gravităţi mai mici a bolii cauzate de varianta omicron a SARS-CoV-2.

Tot de astăzi, la recomandarea Comisiei Europene, în majoritatea țărilor europene, certificatul anti-Covid este valabil doar 9 luni de la imunizarea completă. Există totuși câteva țări excepție unde este nevoie și de doza booster pentru recunoșterea statutului de vaccinat.

De altă parte, în cadrul Uniunii Europene, de astăzi, certificatul digital de vaccinare, testarea sau trecerea prin boală, țin locul testelor de Covid-19 în cazul celor care vor să călătorească. Și aici însă, există țări care au păstrat anumite restricții suplimentare. De exemplu, Austria solicită la intrare un document care să dovedească vaccinarea și cu doza booster. „Un certificat de trecere prin boală, pe lângă vaccinare, poate ţine loc de doză a treia. În lipsa lor este obligatoriu un test PCR negativ. Cei nevaccinaţi şi neimunizați prin boală vor intra în carantină chiar dacă au test negativ. În plus, Austria este prima și deocamdată singura țară europeană în care vaccinarea anti-covid este obligatorie”, informează Protv.

La fel ca și Austria, și Cehia cere combinația de vaccin complet sau trecere prin boală, plus doza booster sau test PCR negativ pentru a oferi accesul pe teritoriul său. În Cipru însă, este nevoie de un test PCR înainte de intrarea în țară, încă unul la sosire și doza a treia de vaccin care dacă nu există, mai determină încă o testare la 72 de ore după sosire.

În Germania, regulile sunt mai simple. Pentru a putea intra fără probleme în această țară, călătorii sunt obligați să încărce în sistem, înainte de călătorie, dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării. Cei care nu au această dovadă, vor trebuie să stea în carantină pentru 10 zile. Cei care au doar test negativ vor intra oricum în carantină, dar aceasta poate fi scurtată la 5 zile după o nouă testare.

Potrivit noii măsuri luate astăzi la nivelul Uniunii Europene, pentru intrarea în cele mai multe țări din Blocul Comunitar, este suficient certificatul digital de vaccinare sau vindecare, iar cei care nu dețin această dovadă pot intra, de pildă, în Irlanda, Portugalia, Spania, Franța, Italia sau Olanda cu un test PCR sau antigen negativ.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page