top of page

40% dintre persoanele care au trecut prin Covid-19 suferă de sechele care durează peste șase luni



Noul coronavirus nu este doar un inamic care tulbură omenirea de aproape doi ani de zile, ci și motivul pentru care oameni contaminați suferă sechele pe termen lung. Potrivit unui studiu realizat de Clinica Universitară din Mainz, Germania, aproximativ 40% dintre persoanele care au trecut prin Covid-19 suferă de sechele care durează peste șase luni.

La acest studiu au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boală şi care semnalau că simptomele de coronavirus persistent tindeau să dispară cu trecerea timpului.

Cercetătorii subliniază faptul că nu doar pacienții cu formă gravă sunt cei care dezvoltă astfel de simprome ci chiar și persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ ușor prin boală.

„În 35% din cazurile studiate, cei afectaţi nici măcar nu ştiau că au avut Covid-19 până când au fost supuşi unui test de anticorpi. Unele dintre simptomele persistente cele mai comune sunt oboseala, tulburările de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţi respiratorii, deşi încă nu există un tipar clar şi nici nu s-a ajuns la o definiţie unitară privind sindromul long covid”, au precizat într-un comunicat cercetătorii care au realizat acest studiu.

„Spre surprinderea cercetătorilor, 46% dintre femeile care au trecut prin boală au fost afectate de aceste simptome, faţă de 35% dintre bărbaţi, deşi în rândul bărbaţilor boala are de obicei o formă mai gravă. Vârsta nu pare să crească probabilităţile de a suferi de COVID persistent, potrivit studiului, care a dezvăluit şi că o treime dintre cei contagiaţi afirmau că nu şi-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boală”, citează Protv, informând că „pentru 15% dintre participanţi, sechelele au ajuns să aibă impact negativ asupra vieţii lor cotidiene, în timp ce pentru 6% dintre vechii pacienţi acestea au avut impact asupra activităţii de la locul de muncă”.

Între timp, depistarea dar și răspândirea accelerată a noii variante a coronavius, Omicron, îi determină pe șefii mai multor țări să impună din nou măsuri de restricții. În pragul sărbătorilor de iarnă, oamenii se tem că ar putea fi trimiși iar în carantină în timp ce autoritățile ar putea „anula” Crăciunul.

Pentru a preveni o explozie de contaminări cu Omicron, specialiștii din domeniul sanitar insistă asupra vaccinării cu doza booster. În acest sens, compania farmaceutică din Statele Unite, Moderna, a anunțat în cursul zilei de astăzi că vaccinarea booster cu o doză întreagă anticovid din serul produs de ea, crește eficiența împotriva Omicron. Practic, vaccinarea trebuie să fie efectuată în mod special cu o doză întreagă și nu cu o jumătate de doză, așa cum se procedează în prezent.

Potrivit New.ro, „în administrarea unui booster a acestui vaccin împotriva covid-19 cu ARN mesager, se folosesc, în prezent, 50 de micrograme, adică jumătate din doza primelor două doze, relatează AFP”. Datele preliminarii arată că anticorpii care neutralizează omicron sunt de aproximativ 37 de ori mai mari decât nivelul de dinaintea administrării ”booster”-ului. Însă, atunci când se administrează ca ”booster” o doză întreagă, de 100 de micrograme, nivelul anticorpilor care neutralizează varianta omicron a SARS-CoV-2 este de aproximativ 83 de ori mai mare.

„Aceste date sunt asigurătoare. Pentru a răspunde acestei variante extrem de transmisibile, Moderna va continua să producă rapid un booster specific omicron”, apreciază CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat. Potrivit rezultatului studiului, persoanelor cărora li s-a administrat un ”booster” de acest tip de vaccin le-a crescut în mod considerabil nivelul anticorpilor neutralizanţi, fie că dozajul era de 50, fie că era de 100 de micrograme.

În prezent, Moderna lucrează la vaccinuri-candidat adaptate tuturor noilor variante îngrijorătoare.

De altă parte, celălalt vaccin anti-Covid, produs de Pfizer pare să asigure o protecție de 70 sau 75% împotriva oricărui tip al acestei boli după cea de a treia vaccinare. „Primele vaccinuri adaptate omicron urmează să fie livrate în martie, dacă sunt aprobate de către (autorităţile de) reglementare”, a confirmat CEO-ul BioNTech Ugur Sahin, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page