top of page

Cursa dezvoltării și aprobării vaccinurilor împotriva noului coronavirus este antrenată de dorința r


După bucuria provocată de anunțul făcut de compania farmacetică AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, conform căreia, omenirea are acum pe masă, trei vaccinuri împotriva noului coronavirus, The Guardian publică informația că al treilea ser a atins o eficacitate de 90% în tempul testelor clinice în urma unei erori care implică faptul că unii voluntari au primit doar o jumătate de doză de vaccin.

În cursul zilei de luni, AstraZeneca a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 70%, dar procentul poate crește la aproximativ 90% atunci când este administrată doar o jumătate de doză, urmată de o doză completă după o lună de zile. „Motivul pentru care a fost administrată o jumătate de doză a fost o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare al companiei AstraZeneca. La începutul lunii aprilie, când vaccinul era distribuit voluntarilor, cercetătorii au observat că efectele secundare așteptate, precum oboseala, durerile de cap sau durerile de braț, au fost mai ușoare decât se așteptau. „Ne-am întors și am verificat și am aflat că au subevaluat doza de vaccin la jumătate”, a explicat Pangalos. Totuși, în loc să pornească de la capăt, cercetătorii au decis să continue testele și să administreze a doua doză completă la data programat. Astfel, circa 3.000 de persoane au primit jumătate din doză, iar patru săptămâni mai târziu, o doză completă.

Potrivit datelor obținute, 90% dintre aceste persoane au fost protejate de Covid-19. În grupul mai mare, unde voluntarilor li s-a administrat două doze complete de vaccin – tot la o distanță de patru săptămâni – eficacitatea a fost de 62%. Momentan. Oamenii de știință nu pot să explice de ce o jumătate de doză oferă o protecție mai bună, însă merg pe premisa că este posibil să influențeze sistemul imunitar în mod diferit. „S-ar putea ca prin administrarea unei cantități mici de vaccin la început, urmată de o doză mai mare, să fie o stimuleze mai eficient sistemul imunitar și să provoace un răspuns imun mai puternic”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

„Ceea ce nu știm în acest moment este dacă această diferență este în ceea ce privește calitatea sau cantitatea răspunsului imun. Și în asta vom analiza în următoarele săptămâni”, a declarat și profesorul Andre Pollard, directorul Oxford Vaccine Group. În prezent, vaccinul este așteptat să fie aprobat de agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale, însă se estimează că acesta ar putea fi pus la dispoziție în săptămânile următoare dacă i se va da aprobarea. Cursa dezvoltării și aprobării vaccinurilor împotriva noului coronavirus a devenit cu atât mai acerbă în ultimele săptămâni, cu cât oprirea pandemiei înseamnă reputație și o sumă colosală de bani celor care vând potențialul ser vindecător. Considerându-se marginalizați în această cursă, rușii au ținut să reamintească omenirii faptul că vaccinul său – primul anunțat în lume – ar avea o eficiență de peste 95%. Mai mult, Rusia caută să facă vaccinul atrăgător, precizând că acesta va costa mai puțin de 10 dolari.

Potrivit Centrului de cercetare Gamaleia din Moscova și Fondul de Investiții Directe din Rusia (FIDR), datele preliminare a celei de-a doua analize, eficiența vaccinului rusesc după 28 de zile era 91,4% demonstrată în rândul a 39 de persoane infectate, printre care figurau voluntari care au primit placebo (31) și cei care au primit vaccinul propriu zis (8). În total, 14.095 de voluntari au primit vaccinul şi 4.699 au primit placebo. Conform comunicatului transmis de cele două instituții, în prezent, 40.000 de voluntari participă la faza a treia a studiilor clinice, dintre care peste 22.000 au fost deja injectaţi cu o primă doză, iar 19.000 au primit atât prima, cât şi a doua doză. Pentru a convinge că vaccinul său îndeplinește toate condițiile și este unul cu o eficacitate indubitabilă, experţii ruşi au ținut să anunțe că în timpul studiilor clinice nu au detectat reacţii adverse “neprevăzute” ale vaccinului în rândul voluntarilor.

FIDR a precizat că preţul de sub 10 dolari pentru o doză este de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer. În plus, Rusia a lansat producţia vaccinului deshidratat, folosind tehnologia de liofilizare, care va facilita mai ales transportul său pe pieţele internaţionale, inclusiv în regiunile cu acces dificil şi în cele cu climă tropicală. Primele tranşe ale vaccinului Sputnik V vor ajunge pe piaţă pentru clienţii internaţionali în ianuarie 2021, în baza acordurilor încheiate deja de Rusia cu mai mulţi parteneri străini.

Cu toate că vaccinul rusesc reprezintă un simbol al eforturilor și inteligenței ruse, președintele Vladimir Putin nu s-a vaccinat până în prezent, argumentând că preparatul se află încă în proces de testare. „Șeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar. El nu poate folosi un vaccin necertificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page