top of page

Franța și Rusia au depășit pragul de 2 milioane de cazuri de infectare cu Covid-19, fiecare


Dacă în lume bilanțul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a ajuns la aproape 56 de milioane, din ce în ce mai multe țări participă intens la creșterea acestui număr. În Europa, lupta împotriva pandemiei este una umbrită de eforturi și restricții și totuși, cifrele de infectări nu încetinesc. Mai mult, numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore au plasat Franța și Rusia într-un top îngrijorător. Fiecare dintre aceste țări au depășit pragul psihologic de 2 milioane de contaminări fiecare.

În timp ce un număr mare de state europene sunt deja în carantină totală sau parțială de 2 sau chiar 3 săptămâni, autoritățile trag linie și evaluează cum decurg rezultatele după acest jumătate de drum făcut în lupta cu răspândirea noului coronavirus. Dacă Belgia și Franța confirmă deja vești încurajatoare, germanii și britanicii transmit că nu au deocamdată motive să răsufle ușurați. De la peste 60.000 de cazuri noi înregistrate pe data de 6 noiembrie, Franța a scăzut la sub jumătate datorită măsurilor de restricție impuse. Cehia, care a intrat în carantină pe data de 20 octombrie, când avea mai mult de 15.000 de cazuri noi în fiecare zi, a raportat în cursul zilei de ieri, sub 9.000. Speranțe vin și de la belgieni unde, la un moment dat, se confruntau cu cea mai mare rată de infectare. În prezent, aceasta a scăzut de la 22.000 de cazuri zilnice la sub 2.000.

De altă parte, în Germania, situația pare să se agraveze în loc să se amelioreze. Dacă în data de 2 noiembrie se înregistrau 19.000 de cazuri noi, pe 10 noiembrie au fost confirmate 23.500 de cazuri pozitive de coronavirus. Mai mult, în timp ce Berlinul raportase ieri 17.500 de cazuri noi, capitala Germaniei a depășit astăzi 22.000 de infectări. Peste ocean, Statele Unite ale Americii au confirmat faptul că bilanțul deceselor cauzate de Covid-19 a trecut de 250.000. Potrivit specialiștilor, aici sunt cu peste 100.000 mai multe decese decât în India, unde populația este de 4 ori mai mare, iar resursele sunt mult mai modeste. Un alt record îl reprezintă numărul de decese zilnice înregistrat în ultimele 24 de ore. Cu 1.700 de decese, Washingtonul a raportat un record pentru ultimele 6 luni. Din cauza creșterii ratei de infectare, metropola New York a închis din nou școlile, ăn timp ce media la 7 zile a ratei de pozitivare a testelor a depășit 3%. „Oricât de mult ne displace că am ajuns aici, suntem hotărâți să continuăm lupta”, a transmis Bill de Blasio, primarul New Yorkului. Cu toate că rata de infectare justifică decizia de închidere a școlilor, în general, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pledat pentru menținerea lor deschise. „Copiii şi adolescenţii nu sunt vectori principali ai infectării”, subliniază OMS.

Îngrijorat de această situație este și noul președinte ales, Joe Biden. „Curba urcă precum racheta. Urcă și nu se vede limanul în zare”, a mărturisit democratul. Recent, acesta s-a arătat copleșit de emoții când, la o întâlnire virtuală cu mai mulți experți din sănătate, o asistentă și-a povestit experiențele din timpul acestei pandemii. „Asistentele din toată țara au fost atât de ușurate și recunoscătoare, domnule președinte ales, când v-ați angajat să luați măsurile necesare. Am ținut de mână pacienți muribunzi care plângeau după familii. Am îngrijit colegi care luptau pentru viața lor, conectați la ventilator, știind că s-au îmbolnăvit pentru că spitalul ori guvernul nu i-a protejat suficient”, a împărtășit Mary Turner, președinta Asociației Asistentelor medicale din Minnesota. „M-ați răvășit și pe mine! Nu ajunge să vă lăudăm, trebuie să vă și protejăm și să vă plătim”, a completat Biden.

Conform specialiștilor, un sfert de milion de decese înseamnă de 10 ori mai multe decât cele cauzate annual de accidente rutiere sau de 6 ori mai multe victime decât face gripa într-un an. Accidentele, atacurile cerebrale și cinuciderile dintr-un an, luate împreună, nu iau un tribut de vieți omenești la fel de mare cât a luat pandemia de coronavirus în mai puțin de zece luni. Frustrarea lui Donald Trump bazată de faptul că a pierdut alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie, se revarsă asupra tranziției dintre puteri. Astfel, pentru că președintele în exercițiu mai are timp până pe 20 ianuarie să conducă Statele Unite, acesta a ales să nu îi favorizeze lui Biden preluarea puterii. În prezent, noul lider al americanilor nu are încă acces la informații esențiale. „Nu avem acces la date privind stocurile, dar știm că nu sunt suficiente”, a recunoscut Joe Biden. De altă parte, Steve Bullock, Guvernatorul din Montana a anticipat: „în anumite spitale nu mai sunt deloc paturi libere. Nici loc să adăugăm paturi noi”.

Experții americani se tem că situația se vă înrăutăți dramatic după Ziua Recunoștinței, prima sărbătoare a acestui sezon.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page