top of page

Trump îngreunează tranziția lui Joe Biden la Casa Albă


În ciuda bucuriei pe care americanii o sărbătoresc odată cu alegerea lui Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, întreaga țară trebuie să se confrunte în continuare cu capriciile și deciziile președintelui în exercițiu, Donald Trump. Dacă de regulă, anunțarea câștigătorului este primită cu aplauze și cu acceptată cu respect de către pierzător, cursa prezidențială dintre Trump și Biden este un umbrită de tensiuni. La mai bine de o săptămână de la ziua alegerilor electorale, actualul lider de la Casa Albă continuă să refuze acceptarea înfrângerii, acuzând Partidul rivalului său (Partidul Democrat) de corupție și fraudarea alegerilor.

Din cauza frustrării acumulate de Trump, perioada de tranziție a noului președinte împreună cu vicepreședinta sa, Kamala Harris, este departe de a se anunța una calmă. Până pe 20 ianuarie când este programat ca Trump să predea fotoliul celui mai puternic om al pământului, iar Biden să preia cea mai înaltă funcție din SUA, tensiunile dintre cei doi îngreunează procesul de acomodare a președintelui ales. Astfel, conform presei de peste ocean, atitudinea lui Trump în zilele următoare va influența marja de maneră a lui Biden până la 20 ianuarie. Acesta îi afectează planurile celui de-al 46-lea președinte care, își dorește să implementeze urgent mai multe măsuri de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, să schimbe politica imigranților permițând intrarea în SUA și a cetățenilor musulmani pe care Trump i-a interzis, dar și să reconsolideze relațiile externe pe care Statele Unite le are cu celelalte țări sau instituții ale lumii.

În ceea ce privește pandemia de coronavirus, Joe Biden vrea să formeze un grup de 12 specialiști care să se ocupe intens și serios de lupta împotriva noului coronavirus. Acest grup urmează să fie prezidat de către fostul chirurg general, dr. Vivek Murthy, şi de către fostul comisar al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), dr. David Kessler. Potrivit The Guardian, „grupul de lucru urmează să pună în aplicare promisiunile lui Joe Biden pe tema situaţiei sanitare - inclusiv să înfiinţeze un corp specializat, să crească producţia de măşti de protecţie şi o mai bună urmărire a cazurilor de contact”.

De altă parte, Trump și echipa sa de la Casa Albă face tot ce le stă în puteri pentru a-i pune bețe-n roate noului președinte ales. În acest sens, Trump pregătește un război de durată în instanțele americane. Procurorul general al SUA William Barr a autorizat Departamentul de Justiţie să înceapă o serie de investigaţii federale în statele unde Trump susţine că au avut loc fraude electorale majore.

Pentru Biden însă, atitudinea lui Trump și refuzul său de a își recunoaște înfrângerea în alegeri i se par de-a dreptul „jenante”. „Nimic nu va bloca transferul de putere. Mă declar încrezător în capacitatea mea de a restaura respectul internaţional față de Statele Unite. Sincer să fiu, mi se pare jenant. Cum să spun asta cu tact? Nu cred că servește moștenirii politice a președintelui Trump. Dar faptul că ei (republicanii) nu vor să recunoască în acest moment faptul că am câştigat nu are prea mult impact asupra agendei noastre de tranziţie şi a ceea ce putem face de acum şi până pe 20 ianuarie, ziua învestiturii. Începem deja tranziţia, este deja pornită. Ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar refuzul acestuia nu are un mare impact asupra transferului de putere”, a declarat Biden, cu 70 de zile înaInte de învestitură, în prima conferință de presă de după alegeri,

Mai grav este că administraţia Trump împiedică în prezent accesul la milioane de dolari care sunt alocate noului preşedinte pentru a facilita o tranziţie guvernamentală fără probleme. „Putem continua și fară fonduri. Nimic nu ne va încetini eforturile de a ne apuca de treabă”, a asigurat noul președinte american.

În apărarea lui Trump sare și secretarul de stat, Mike Pompeo. La rândul său, nici acesta nu este gata să accepte victoria democratului. „Va fi o tranziție lină către al doilea mandat Trump. Chiar așa. Lumea întreagă urmărește ce se întâmplă. Vom numără voturile până la ultimul”, a precizat Mike Pompeo.

„Avem cinci state cu aceleași trei mari probleme: observatorii nu au putut să urmărească numărătoarea voturilor prin corespondență; voturi prin poștă care au fost ante-datate; persoane decedate care figurează că au votat, dar și voturi valide care nu au fost contabilizate”, comentează Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page