top of page

SUA au un nou președinte. Joe Biden l-a învins pe Donald Trump


După patru ani de spectacol întreținut de Donald Trimp atât pe plan național, cât și pe plan internațional și după un 2020 cum nu s-ar fi putut imagina în istoria americanilor, alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie au scris record după record. Cursa între candidatul democrat, Joe Biden și cel republican, Donald Trump a fost una dintre cele mai tensionate și imprevizibile. După un mandat controversat în care fostul președinte american a șocat omenirea cu decizii și declarații ieșite din comun, momentul adevărului a scos la suprafață frustrarea și cererea de ajutor a americanilor.

Victime ale pandemiei de coronavirus dar și ale inegalității de rasă, aceștia au decis că Trump nu le reprezintă corect și just interesele, drept pentru care peste 100 de milioane de americani au votat anticipat și prin corespondență înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor. Diferit față de anii anteriori, rezultatul alegerilor nu a putut fi prezentat odată cu încehierea scrutinului, în condițiile în care Comisia organizatoare a acestor alegeri a trebuit să numere milioane de plicuri cu voturi.

Cu sufletul la gură, atât americanii cât și restul planetei au așteptat zile după zile momentul în care numărătoarea se sfârșește. În timpul acestei curse extrem de strânse, Trump a înțeles că Biden abeneficiază de anumite avantaje în state-cheie, fapt pentru care a recurs la acuzații de fraudă. De cealaltă parte, echipa de campanie a fostului vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, s-a prezentat încrezător în șansele sale și cu mult calm a lăsat de înțeles că este doar o chestiune de timp până când numele său va fi anunțat în dreptul celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Astfel, în cursul serii de vineri, victoria lui Joe Biden a fost anunțată după ce acesta a depășit pragul de 270 de voturi electorale necesare. Statul cheie, Pennsylvania i-a adus victoria cu o diferență de aproximativ 30.000 de voturi față de Donald Trump. Până la final, lui Biden i-au fost alocate și cele șase voturi din statul Nevada, ajungând astfel la 279 de voturi electorale, în timp ce Donald Trump a pierdut cursa cu un număr de 213 de voturi.

La câteva minute de la anunțarea rezultatului, milioane de americani au ieșit pe străzi ca să sărbătorească reușita, în timp ce liderul de la Casa Albă a petrecut puţin peste patru ore la clubul său din Sterling, statul Virginia, unde a fost văzut pe terenul de golf. În cursul zilei de sâmbătă după-amiază, Trump s-a întors la Casa Albă, de unde a continuat să insiste că el a câștigat alegerile, iar în numărarea voturilor există nereguli. Prima sa reacție a fost postată pe Twitter unde, Trump a scris cu litere majuscule că „OBSERVATORILOR NU LI S-A PERMIS PREZENȚA ÎN ÎNCĂPERILE UNDE SE NUMĂRĂ. AM CÂȘTIGAT SCRUTINUL, AM OBȚINUT 71.000.000 DE VOTURI LEGALE. S-AU ÎNTÂMPLAT LUCRURI RELE PE CARE OBSERVATORII NOȘTRII NU AU FOST LĂSAȚI SĂ LE VADĂ. NICIODATĂ NU S-A MAI ÎNTÂMPLAT. MILIOANE DE BULETINE DE VOT PRIN CORESPONDENȚĂ AU FOST TRIMISE UNOR OAMENI CARE NU LE-AU CERUT NICIODATĂ. 71.000.000 DE VOTURI LEGALE. CEL MAI MULT VREODATĂ PENTRU UN PREȘEDINTE ÎN FUNCȚIE!”.

Potrivit Comisiei responsabile de alegerile prezidențiale din SUA, la ora aceea, democratul Joe Biden obținuse peste 74 de milioane de voturi, iar numărătoarea continua. Neliniștit de gândul că i-au fost furate voturile, Trump a cerut echipei sale de campanie să intenteze o acțiune în justiție în Arizona, acuzând că în comitatul cel mai populat din sud-vestul acestui stat au fost anulate în mod incorect voturi exprimate de unii alegători.

Potrivit unei surse din anturajul primei doamne a SUA, Melania Trump l-a sfătuit totuși pe soțul său să accepte înfrângerea. “Prima doamnă Melania Trump s-a alăturat corului din ce în ce mai mare al celor din anturajul preşedintelui Trump care îl sfătuiesc că a sosit momentul ca el să accepte înfrângerea” se arată pe site-ul cnn.com.

Nici susținătorii lui Trump nu au putut accepta înfrângerea prea ușor. Aceștia s-au adunat în câteva oraşe din Statele Unite pentru a protesta. În oraşul Philadelphia, unde voturile au cântărit mult în rezultatul scrutinului, spiritele s-au încins între cele două tabere.

La polul opus, prima reacție a noului președinte ales al SUA a venit ca o rază de speranță și încurajare pentru americani. „E timpul să vindecăm America. Oamenii acestei naţiuni şi-au spus cuvântul şi ne-au asigurat o victorie clară. Îmi iau angajamentul să fiu un preşedinte care nu caută să divizeze, ci să unifice, un preşedinte care nu vede că statele americane sunt roşii sau albastre, ci vede doar Statele Unite ale Americii. E timpul să vindecăm America. Voi munci la fel de intens atât pentru cei care au votat pentru mine, cât şi pentru cei care nu m-au votat”, a declarat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Curând, au început să curgă mesajele și telefoanele de felicitări. Președintele iranian, Hassan Rouhani a transmis că speră ca viitoarea administrație americană să se revanșeze pentru greșelile lui Trump. “Poporul american s-a opus politicii nocive a lui Trump. Viitoarea administraţie ar trebui să folosească această ocazie pentru a se revanşa pentru greşelile trecutului... Iranul favorizează interacţiunea constructivă cu lumea”, a declarat Rouhani. Organizația Mondială a Sănătății l-a felicitat pe Biden prin vocea directorului general, Tedros Adhanom Ghebreyesus precizând că, „colegii mei de la OMS şi cu mine suntem nerăbdători să lucrăm cu dumneavoastră şi cu echipele dumneavoastră”.

China și Rusia s-au abținut să îl felicite pe noul președinte american explicând că rezultatul final al scrutinului este încă necunoscut.

Donald Trump urmează să își încheie mandatul în data de 20 ianuarie 2021.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page