top of page

Franța intră din nou în carantină totală


În fața creșterii numarului de cazuri cu coronavirus, Germania a decis să ia măsuri rapide înainte ca epidemia de Covid-19 să provoace o catastrofă sanitară sau economică. Înregistrarea a aproximativ 15.000 (14.964) de cazuri noi, un record de la începutul pandemiei încoace, și 85 de decese, a determinat-o pe Cancelarul german, Angela Merkel să decidă împreună cu landurile, instituirea unor noi restricții, printre care închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise. De altă parte, magazinele şi şcolile vor continua să funcţioneze. Aceste măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus vor intra în vigoare începând cu 2 noiembrie și sunt menite să dureze până la finalul lunii. În același timp, populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale.

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum. Situaţia este foarte serioasă. Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a spus şefa guvernului de la Berlin, care și-a propus să limiteze cât mai mult efectele economice şi să permită menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise. Cancelarul a anunţat de asemenea un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice. Până în prezent, bilanțul total al cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a crescut în Germania la aproximativ 487.000, iar bilanţul deceselor asociate cu Covid-19 a ajuns la 10.272, potrivit datelor Johns Hopkins University.

În aceiași situație se află și Franța pe care, președintele Emmanuel Macron o plasează în carantină totală până la 1 decembrie. Este pentru a doua oară când francezii vor fi plasați în carantină totală. Practic, de joi și până pe 1 decembrie, francezii nu vor mai avea voie să iasă din case, decât pentru a merge la lucru sau la medic. Restaurantele, barurile și alte activități neesențiale vor fi închise, dar școlile și fabricile rămân deschise. Această măsură drastică a venit în urma numărului uriaș de noi cazuri de coronavirus înregistrate în ultimele săptămâni. La ultimul bilanț pe 24 de ore s-au înregistrat peste 36.000 de îmbolnăviri.

„Ne-am consultat cu oamenii de știință și cu reprezentanții din economie, politică și mediile sociale. Am avut discuții cu toți partenerii noștri europeni, am cântărit lucrurile pro și contra și am decis ca, de vineri, să revenim la carantina care a oprit virusul (n.r. în primăvară)”, a transmis Emmanuel Macron, președintele Franței.

Criza prin care trece Franţa este in primul rand, evidentă în spitale, care sunt aproape pline de bolnavi. „Am avut trei, patru, cinci, apoi şase pacienţi în acelaşi timp, la Terapie Intensivă. Azi avem cinci. Asta înseamnă jumătate din paturi ocupate, dar secţia ATI e la capacitate maximă, pentru că avem şi pacienţi fără COVID care au nevoie de terapie intensivă”, mărturisește Karim Debbat, medic. În contextul accelerării numărului de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus, și Guvernul ucrainean a decis să prelungească până la 31 decembrie starea de urgenţă impusă în luna martie pentru a face faţă epidemiei. „În lume şi în Ucraina incidenţa Covid-19 creşte. Prin starea de urgenţă sprijinim activitatea tuturor serviciilor implicate în prevenirea bolii”, a anunţat premierul Denis Şmigal.

În Marea Britanie, orașul Blackburn, din nordul Angliei, are cea mai mare rată de infectare din țară. În unul dintre spitalele acestui oraș, medicul Linda Gregson explică: „în weekend ne-au murit opt pacienți. Și cel mai rău e că, după ce moare cineva, schimbi repede cearșafurile și instalezi următorul pacient.”

Elveția, Rusia și Cehia au anunțat ieri un bilanț record al infectărilor, în timp ce Belgia a depășit Cehia și a devenit țara europeană cea mai afectată, de acest al doilea val brutal al pandemiei. De altă parte, India, a devenit a doua țară care a depășit pragul de 8 milioane de contaminări, după ce astăzi, autorităţile au anunţat 49.881 de noi contaminări. În ceea ce privește bilanțul deceselor, Ministerul indian al Sănătăţii a raportat şi 517 decese asociate, astfel că bilanţul a ajuns la 120.527.

În prezent, Statele Unite rămâne ţara cu cele mai multe cazuri, peste 8,8 milioane, iar Brazilia ocupă locul al treilea, cu mai mult de 5,4 milioane.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page