Donald Trump: „Sondajele s-au înşelat ultima oară şi se vor înşela din nou şi de data asta”
Două săptămâni îi mai despart pe americani până când vor afla numele președintelui care îi va conduce pentru următorii patru ani. Odată cu anunțarea numelui celui mai puternic om al pământului, întreaga omenire va înțelege direcția pe care întreaga planetă o va lua, prin prisma relației pe care fiecare țară o are cu Statele Unite ale Americii. În momentul de față, soarta americanilor atârna de două nume: actualul președinte, Donald Trump sau fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden.
Unul candidat din partea Partidului Republican și altul, candidat din partea Partidului Democrat, destinul SUA este pe cale să își definitiveze pașii.
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, un număr neobişnuit de mic de alegători par indecişi, fapt care reflectă radicalizarea taberelor după un prim mandat al lui Donald Trump. Conform mai multor comentatori politici, candidatul democrat, Joe Biden se plasează într-un avantaj semnificativ în sondajele naţionale. Cu 16 zile înainte de alegerile de la 3 noiembrie, democratul Joe Biden îl devansează pe preşedintele republican în exerciţiu cu o medie de nouă puncte procentuale la nivel naţional, potrivit unei medii a sondajelor realizată de site-ul RealClearPolitics.
”Ce ştim este că de data asta numărul indecişilor este unul istoric de scăzut. Biden pare să conducă şi e foarte târziu pentru preşedintele Trump să încerce să schimbe traiectoria. Nici nu prea auzim de la Trump argumente noi. Iar electoratul pare deja să fi decis de mult. Ostilitatea oamenilor faţă de sistemul de la Washington, faţă de elitele bogate, asta îl ajută pe Trump. El va încerca şi de data asta să-i atragă pe cei frustraţi, nemulţumiţi”, explică Bill Barrow, reporter AP. Potrivit acestuia, Trump încearcă să copieze tacticile folosite în campania prezidențială din 2016 sperând că și de data aceasta va obține același rezultat. Astfel, liderul de la Casa Albă apelează la mailuri personale făcute publice, apeluri pentru arestarea oponenţilor sau atacuri privind corupţia celor din tabăra adversă. Analiștii cred însă că alegătorii nu mai sunt la fel de încântați de aceste tertipuri ale lui Trump precum au fost acum patru ani. În schimb, aceștia par mai preocupați de gestionarea pandemiei. De altă parte, contracandidatul lui Trump, pare să aibă ca avantaj criticarea situaţiei din ţară: pandemia, economia în suferinţă, nemulţumirea masivă care dă în clocot pe străzi.
”Ostilitatea oamenilor faţă de sistemul de la Washington, faţă de elitele bogate, asta îl ajută pe Trump. El va încerca şi de data asta să-i atragă pe cei frustraţi, nemulţumiţi”, a completat Bill Barrow.
De altă parte, nici încrederea în sondajele de opinie nu mai este la fel ca înainte. În cazul alegerilor prezidențiale din 2016, sondajele de opinie o dădeau câștigătoare pe democrata Hillary Clinton, însă rezultatul voturilor l-au arătat învingător pe Donald Trump. Astfel, în prezent, credibilitatea sondajelor de opinie pare să nu mai fie la fel de puternică. Totuși, un candidat poate ajunge la Casa Albă dacă obţine majoritatea voturilor electorilor de la nivelul statelor, fără să obţină votul popular la nivel naţional - aşa cum a înfrânt-o Donald Trump pe Hillary Clinton în 2016.
”Anul acesta, şase state sunt considerate susceptibile să stabilească victoria, şi anume Florida, Carolina de Nord, Arizona, Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan.
Joe Biden dispune de un avantaj şi în aceste state, chiar dacă acesta se înscrie în unele cazuri în marja de eroare, care merge de la 1,4 puncte procentuale în Florida şi până la 7,2 puncte procentuale în Michigan”, informează Protv.
„Sondajele s-au înşelat ultima oară şi se vor înşela din nou şi de data asta”, subliniază Donald Trump care nu se simte speriat de rezultatul celor mai recente sondaje de opinie. Trafalgar Group, un institut de sondaj apropiat republicanilor, care se laudă cu o metodologie destinată să ocolească această părtinire, a fost aproape singurul, în 2016, care l-a dat pe Donald Trump câştigător în Pennsylvania şi în Michigan. Anul acesta, Trafalgar Group îl creditează pe Joe Biden cu un avantaj în state-cruciale precum Pennsylvania şi Wisconsin. „În urmă cu patru ani, omul de afaceri novice în poltică era o noutate, iar noutăţile sunt întotdeauna dificil de înţeles de către sondaje. Astăzi, fiecare şi-a făcut o părere despre el, nu mai există efectul-surpriză în jurul lui Donald Trump. În prezent cotul anticipat şi prin corespondenţă atinge niveluri istorice. Noi nu ştim ce efect va avea acest lucru. Este dificil de luat în calcul de către sondaje”, subliniază Chris Jackson.
Reputatul cotidian, The New York Times (NYT) a făcut calculul. Chiar dacă actualele sondaje, stat cu stat, se înşeală la fel de mult ca acum patru ani, Joe Biden ar obţine, cu toate acestea, o victorie largă. „Domnul Biden este mai aproape, în media noastră, de obţinerea unei victorii în Texas, un bastion republican, ceea ce ar însemna un val în favoarea sa, pe care preşedintele Trump nu-l va obţine în statele mai tradiţional disputate, precum Pennsylvania sau Nevada”, scria recent Nate Cohn, un specialist de la ziar.
Între timp, președintele american încearcă să explice erorile din gestionarea pandemiei de coronavirus dând vina pe fostul medicul Anthony Fauci, figură foarte respectată în SUA şi membru al celulei de criză de la Casa Albă pentru gestionarea crizei sanitare. “Oamenii s-au săturat să audă vorbindu-se despre Covid. Oamenii spun: ‘lăsaţi-ne în pace’. S-au săturat. S-au săturat să audă de Fauci şi toţi aceşti idioţi. Este acolo de 500 de ani. Dacă îl ascultăm, am fi avut 700.000 sau 800.000 de morţi. În aproape cinci decenii de serviciu, nu am susţinut niciodată public niciun candidat”, a declarat Trump evocându-l pe acest expert de 79 de ani recunoscut la nivel mondial, care conduce Institutul de boli infecţioase.