”Covid-10 poate provoca diabet”
Cu fiecare zi care trece din acest sezon rece, tot mai multe țări confirmă o crește a numărului de cazuri confirmate cu Covid-19. Această ascendență de îmbolnăviri îi determină pe specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să își intensifice recomandările cu privire la măsurile de prevenție a răspândirii noului coronavirus. ”Puneţi cazurile de contact în carantină. Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii. Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic, iar acesta unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari. Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile dovedite de covid-19 au explodat literalmente în Europa în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive în vederea îndiguirii pandemiei. Aproape jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută. Ceea ce mă îngrijorează este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe să imite această tendinţă, chiar dacă OMS este intrigată şi anchetează cu privire la posibilitatea ca oamenii afectaţi să aibă doze mai slabe de expunere şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav”, a declarat luni la Geneva, directorul OMS însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară Michael Ryan.
În aceași sens, Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său uimirea faţă de faptul că ”conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut, în pofida faptului că este una dintre mărcile coronavirusului”. De altă parte, numeroşi experţi din întreaga lume sunt convinşi că boală Covid-19 poate provoca diabet, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factorii de risc tradiţionali. ”Un tată tânăr din Statele Unite, Mario Buelna, în vârstă de 28 de ani, a făcut febră şi a avut probleme de respiraţie în luna iunie şi a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Câteva săptămâni mai târziu, după ce părea să se fi recuperat, a avut o stare de slăbiciune şi a început să verse. Ulterior, acesta a leşinat în locuinţa sa din Mesa, Arizona. Paramedicii l-au transportat la un spital din apropiere, unde medicii l-au tratat la terapie intensivă, după ce l-au salvat din comă. Aceştia i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit şi înspăimântat. El nu suferea anterior de această boală. Medicii i-au spus că diabetul a fost declanşat de Covid-19”, informează Protv.
Acest caz reflectă o îngrijorare extraordinară născută de mai mulți medici și cercetători din întreaga lume și studiată de urgență în prezent. Această remarcă nu este una extrem de surprinzătoare având în vedere că se știa deja faptul că oamenii care au diabet prezintă riscuri mult mai ridicate să facă forme grave de Covid-19 şi să moară din acest motiv. În luna iulie, oficiali americani din domeniul sănătăţii au constatat că aproape 40% dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau diabet. ”Covid-10 poate provoca diabet”, a declarat dr. Francesco Rubino, cercetător în domeniul diabetului zaharat şi preşedinte pentru chirurgie bariatrică şi metabolică la King’s College London. Conducând o echipă internaţională cde peste 300 de medici, Rubino colectează cazuri ale pacienţilor la nivel mondial în vederea cercetării pentru a vedea cum ar putea noul coronavirus să provoce creşterea glicemiei şi diabet.
În lupta cu noul coronavirus, mai multe companii farmaceutice caută să dezvolte un vaccin eficient pentru a opri pandemia de Covid-19. După ce Rusia a anunțat că a aprobat două seruri de acest fel, americanii au discreditat rezultatele rușilor, promovându-și în schimb vaccinul experimental la care lucrează ei. Potrivit directorului executiv al companiei de biotehnologie Modernă, Stéphane Bancel, guvernul federal american ar putea autoriza utilizarea de urgenţă a vaccinului experimental Covid-19 al firmei în decembrie. ”Rezultatele intermediare suficiente ale studiului durează mai mult, dar obţinerea autorizaţiei guvernamentale pentru vaccin poate dura până la începutul anului viitor”, a declarat Bancel.
Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, are unul dintre cele mai importante vaccinuri anti Covid-19 în curs de dezvoltare, împreună cu un vaccin co-dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Studiile mari din SUA pentru alte două vaccinuri Covid-19, de la Johnson & Johnson şi AstraZeneca, au fost întrerupte, în timp ce companiile investighează boli inexplicabile printre subiecţîi studiaţi.
Între timp, cele mai recente rapoarte mondiale arată că Argentina a devenit a cincea țară din lume cu peste 1 milion de cazuri Covid. Cele 12.982 de infecții confirmate în ultimele 24 de ore fac că bilanțul total de îmbolnăviri să urce la 1.002.662. De altă parte, cu 452 de decese noi în ultima zi, bilanțul vieților pierdute în lupta cu Covid -19 a ajuns la 26.716 în Argentina.
La o populație de 45 de milioane de locuitori, Argentina este cea mai mică națiune care trece pragul de 1 milion de infecțîi cu noul coronavirus. Pe primele locuri în ceea ce privesc numărul de cazuri confirmate pozitiv sunt SUA, India, Brazilia și Rusia.