top of page

Comisar european pentru Sănătate: ”Întoarcerea la vechea normalitate nu mai e o opţiune”



În opinia cât mai multor specialiști, pandemia de coronavirus a schimbat fața lumii și rutina oamenilor pentru multă vreme de acum încolo. Considerând că acest virus va pleca la fel de repede cum a venit, multe persoane refuză să ia în serios amenințarea pe care o reprezintă Covid-19 și plasează toată responsabilitatea pe experții care lucrează la dezvoltarea unui vaccin.

În acest sens, în cadrul ediţiei din 2020 a Forumului European pentru Sănătate Gastein, desfăşurat în perioada 30 septembrie - 2 octombrie și care a reunit virtual reprezentanţi guvernamentali, miniştri, experţi, oameni de ştiinţă, directori de organizaţii şi centre medicale, Comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides a avertizat că planeta nu se mai poate întoarce la normalitate iar actuala criză sanitară reprezintă “o oportunitate de a evolua şi de a crea o Uniune Europeană a Sănătăţii”. Invitată în cadrul sesiunii din încheierea Forumului European pentru Sănătate Gastein, desfăşurat în acest an online în contextul pandemiei de Covid-19, Stella Kyriakides a declarat că provocările importante, precum pandemia COVID-19, pot fi depăşite “prin parteneriate, solidaritate şi multilateralism şi a susţinut înfiinţarea Uniunii Europene a Sănătăţii pentru ca în viitor să fim mai bine pregătiţi, pentru a avea instrumentele corespunzătoare şi pentru a răspunde în mod eficient la ameninţări”.

“Coronavirus ne-a reamintit că marile provocări cu care ne confruntăm în prezent, de la schimbările climatice, la coronavirus sau rezistenţa microbiană la antibiotice, au devenit obişnuite şi le putem învinge prin parteneriate, solidaritate şi multilateralism. Cetăţenii europeni se aşteaptă ca UE să coordoneze şi să ofere răspunsul la această criză. Mai mult, se aşteaptă de la noi să ne întărim pregătirea în situaţii de criză şi gestionarea ameninţărilor la adresa sănătăţii. Suntem hotărâţi să ne ridicăm la nivelul acestor aşteptări şi, pentru aceasta, trebuie să începem să construim acordurile pentru o Uniune Europeană a Sănătăţii mai puternică şi mai eficientă. Acum avem o şansă de a merge mai departe împreună, prin multilateralism şi solidaritate. Haideţi să profităm de această oportunitate de a evolua şi de a crea o Uniune Europeană mai sănătoasă şi mai rezistentă deoarece întoarcerea la vechea normalitate este evident că nu mai reprezintă o opţiune”, a spus comisarul european, potrivit Agerpres.

De acord cu Stella Kyriakides s-a arătat și Ilona Kickbusch, director fondator al Global Health Programme, expertă în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi cadru didactic în cadrul Institutului Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva. Potrivit acesteia, este nevoie de înfiinţarea unei ‘Uniunii Europene a Sănătăţii’ în cadrul Forumului European pentru Sănătate. “Fiecare criză sanitară, precum epidemiile de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), sindrom acut respirator sever (SARS) sau Ebola, a adăugat un nou strat în ceea ce priveşte politicile de sănătate şi a condus la crearea unor noi instituţii sanitare în Uniunea Europeană. În cazul crizei actuale, criza Covid-19, trebuie să răspundem apelului pentru noi competenţe ale UE în domeniul sănătăţii. Identificarea formei corespunzătoare de integrare şi cooperare pentru ca UE şi statele membre să acţioneze împreună într-un mod mai eficient în domeniul sănătăţii, atât în perioade de normalitate, cât şi în vremuri de pandemie. Insă acest lucru trebuie realizat în solidaritate cu restul lumii. În pandemie am învăţat nu doar că trebuie să fim protejaţi, ci şi că trebuie să ne protejăm unii pe alţii. Lipsa de solidaritate de la începutul crizei trebuie să constituie un semnal de alarmă”, a conchis experta.

Prezent la eveniment, Clemens-Martin Auer, preşedintele Forumului European pentru Sănătate Gastein, a declarat vineri că “această criză COVID a scos la suprafaţă necesitatea de a dansa cu elefanţii care ne împiedică să facem mai multe progrese în domeniul sănătăţii. Când, dacă nu acum, avem nevoie de noi parteneriate pentru sănătate, democraţie şi afaceri!? Unii dintre aceşti elefanţi sunt deosebit de greu de gestionat când vine vorba de sănătate; de exemplu elefantul fragmentării naţionale, al factorilor determinanţi din punct de vedere social şi eonomic, al naţionalismului sau al populismului. Răspunsul clar la aceste probleme este reprezentat de Uniunea Europeană a Sănătăţii. Ceea ce ultimele şase, şapte sau opt luni au scos în evidenţă de asemenea este că fragmentarea naţională duce la haos când vine vorba despre depăşirea crizei Covid-19. Un exemplu negativ face referire la problemele legate de interdicţiile privind călătoriile în lipsa unor măsuri unitare pentru gestionarea situaţiei. Totuși, un exemplu pozitiv, este reprezentat de faptul că statele membre ale UE s-au unit în procurarea vaccinurilor împotriva Covid-19”.

Mobilizarea în jurul ideii de înființare a ‘Uniunii Europene a Sănătăţii’ în cadrul Forumului European pentru Sănătate vine în urma recomandării preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care în discursul său anual din iulie, privind starea Uniunii Europene a pledat pentru o Uniune Europeană a Sănătăţii şi consolidarea sistemului european de sănătate. “Uniunea Europeană va crea propria agenţie de cercetare biomedicală şi va convoca un summit global privind sănătatea anul viitor în Italia într-o încercare de a se pregăti mai bine pentru viitoarele pandemii. Voi propune întărirea Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, precum şi crearea unei agenţii europene pentru cercetare şi dezvoltare avansate în domeniul biomedical, aşa cum există în SUA. Pentru că aceasta a fost o criză globală, trebuie să învăţăm lecţiile globale trebuie să facem astfel încât noul nostru program ‘UE pentru sănătate’ să reziste probei timpului”, a declarat Ursula von der Leyen.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page