top of page

Germania, Anglia și Franța luptă din răsputeri cu amenințările unui al doilea val de coronavirus


Pandemia de coronavirus își accelerează puterea în acest început de toamnă, punându-i pe liderii europeni în ipostaza de a regândi strategii de prevenție a răspândirii virusului. În unele țări de pe bătrânul continent s-a discutat deja chiar și despre impunerea carantinei naționale așa cum s-a întâmplat în primăvară. Printre țările afectate de un nou val de Covid-19 se numără Germania care, în ultimele 24 de ore a înregistrat 1.821 de cazuri noi, dublu față de ziua precedentă. „După o stabilizare temporară a cazurilor se observă o nouă escaladare a contagierilor în rândul populaţiei”, a informat Institutul Robert Koch (RKI), centru epidemiologic de referinţă în Germania.

Până în prezent, această țară a înregistrat un total de 274.158 de cazuri de infectare, la o populație de 83,2 milioane de locuitori. Dintre acestea, 243.700 de persoane au fost declarate vindecate. În ceea ce privesc decesele asociate cu noul coronavirus, autoritățile germane au raportat 9.396 morți. Arătându-și îngrijorarea față de creșterea numărului de cazuri la nivel național, Ministrul german al sănătății recunoaște că nici în țările vecine, situația „nu se află sub control”. „Majoritatea contagierilor sunt acum locale - faţă de procentul semnificativ al cazurilor importate în perioada de vacanţă, deşi majoritatea celor afectaţi sunt tineri care prezintă puţine simptome, în scurt timp boala ar putea trece la cei în vârstă şi la alte grupuri de risc”, a precizat Jens Spahn.

În Marea Britanie, prim ministrul Boris Johnson a anunțat noi restricții în Anglia, în timp ce nivelul de alertă Covid-19 a fost ridicat de la trei la patru, doar cu o treaptă mai jos decât maximul. Decizia lui Boris Johnson a venit în urma recomadărilor primite de la oamenii de știință potrivit cărora, în lipsa unor acțiuni urgente, rata deceselor va crește foarte puternic. În urma deciziei cu privire la noile restricții, șeful de la Londra a precizat că acestea ar putea fi menținute șase luni. „Îmi pare rău să spun că, la fel ca în Spania, Franţa şi multe alte ţări, am ajuns la un punct de cotitură periculos” a declarat prim-ministrul în parlament, după o reuniune de urgenţă cu miniştrii şi cu şefii guvernelor descentralizate din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, care alcătuiesc Regatul Unit. Dacă în urmă cu câteva săptămâni premierul le cerea britanicilor să fie încrezători și să se întoarcă la locurile de muncă, astăzi, oficialul le-a recomandat celor care lucrează în birouri să stea acasă, dacă pot.

Printre măsurile anunțate, barurile, restaurantele şi alte localuri se vor închide de marţi la orele 22, iar în timpul programului servirea se va face numai la mese. Măştile vor fi obligatorii în mai multe spaţii, iar firmele care încalcă regulile vor fi amendate; în general, legile se vor aplica mai strict. De altă parte, școlile și universitățile nu se vor închide însă guvernul suspendă planul de revenire a spectatorilor pe stadioane, la evenimentele sportive.

După ce consilierii guvernamentali au estimat că numărul de cazuri de contaminare cu coronavirus ar putea ajunge în octombrie la 50.000 pe zi, Boris Johnson s-a adresat națiunii încercând să îi convingă că în prezent se iau cele mai bune decizii de protejare a britanicilor. „Nu îi vom asculta pe cei care spun să lăsăm virusul să acţioneze, nici pe cei care cer interzicerea permanentă a circulaţiei. Luăm măsuri hotărâte şi corespunzătoare ca să echilibrăm salvarea de vieţi cu protecţia locurilor de muncă şi a surselor de venituri”, a susţinut Johnson.

„Ministrul sănătăţii a avertizat că oamenii trebuie să urmeze actualele reguli sanitare, sau riscă alte restricţii şi mai drastice. Aproximativ 4.400 de noi infecţii sunt raportate zilnic, adică mai mult decât triplul bilanţurilor de la începutul acestei luni. Asemnea numere n-au mai fost înregistrate de la jumatea lunii mai”, informează Cyril Vanier, corespondent CNN.

În orașul francez, Marsilia, spitalele Covid sunt arhipline sau aproape de saturație, în timp ce medici și asistente medicale din toată țara sunt chemați în ajutor. „Această rezervă, încă una şi încă una... Toate de aici sunt pline cu pacienţi care au Covid-19. Mulţi pacienţi, că acesta, au afecţiuni pulmonare grave”, a mărturisit un doctor. În regiunea Parisului, în ultimele trei săptămâni, numărul bolnavilor de Covid-19 internați la terapie intensivă a crescut cu 89%.

În Franța, tinerii par să nu ia în serios pericolul coronavirusului atunci când socializează, considerându-se că mulți ar fi luat virusul în vară și l-au răspândit. „Mai ales cei din tânăra generaţie, cei între 20 şi 40 de ani, s-au infectat în ultima perioadă. Ei au foarte puţine simptome şi pentru ei infecţia nu are consecinţe grave. Dar acum sunt loviţi din nou cei mai în vârstă şi pe aceşti omeni îi vedem în spital şi la reanimare”, precizează Sebastien Debeaumont, oficial regional din Sănătate.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page