top of page

Trump le cere americanilor să voteze de două ori la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie


Deciziile pe care Donald Trump le-a luat pentu Statele Unite în cei patru ani de mandat la Casa Albă par să pălească în fața provocării de a câștiga următoarele alegeri prezidențiale din data de 3 noiembrie. Practic, acest vot următor va clarifica pentru Trump și restul lumii dacă americanii au apreciat politica magnatului și fostei vedete de televiziune în încercarea de a face America măreață din nou.

Considerându-se un erou al Americii, Trump este de părere că schimbările drastice pe care le-a făcut în primul său mandat l-au ajutat să câștige încrederea cetățenilor și șansa unui set de alți patru ani. Liderul de la Casa Albă este atât de determinat să nu piardă lupta împotriva contra-candidatului său Joe Biden încât este gata să cheltuie oricât va fi nevoie pentru a-și finanța campania electorală. Conștient că sondajele îl dau pe Joe Biden ca favorit în această cursă prezidențială, Trump a declarat reporterilor americani înainte de a pleca într-o călătorie în Florida că pentru campania din acest an a avut o sumă dublă sau triplă față de cea din 2016, dar că va cheltui din banii săi dacă va fi nevoie. „Dacă va trebui, o voi face. Tot ce este nevoie. Trebuie să câștigăm. Acestea sunt cele mai importante alegeri din istoria țării noastre”, a precizat actualul președinte al SUA.

Potrivit New York Times, „avansul financiar iniţial al lui Trump faţă de fostul vicepreşedinte Biden, de la începutul acestui an, s-a evaporat şi că din cele 1,1 miliarde de dolari ale campaniei sale şi ale partidului, obţinute de la începutul anului 2019 până în iulie, s-au cheltuit deja peste 800 de milioane de dolari. De altă parte, Biden şi Comitetul Naţional Democrat au strâns în august un total de 364,5 milioane de dolari, spulberând recordul lunar de strângere de fonduri într-o campanie prezidenţială. Trump şi republicanii nu au anunţat suma atrasă în luna august”. Conform managerului de campanie a lui Trump, Bill Stepien, a declarat presei că „acum se monitorizează cu atenție bugetul”. Preluând rolul de la Brad Parscale la jumătatea lunii iulie, Stepien a confirmat că această campanie va avea mai multe resurse de cheltuit decât a avut în 2016 și că „suntem foarte confortabili și încrezători că monitorizăm cu atenție bugetul”.

Anul acesta nu ar fi prima dată când Trump și-ar cheltui proprii bani pentru a-și susține campania electorală. În 2016, acesta a trebuit să cheltuie din averea sa personală pentru a o învinge pe fosta contra-candidată Hillary Clinton. Așteptarea zilei de 3 noiembrie când americanii sunt invitați să iasă la vot devine una din ce în ce mai tensionantă. Mai mult, potrivit experților și rezultatul scrutinului se va lăsa așteptat cu zilele iar un scor strâns între candidați va declanșa o criză politică și violențe de stradă.

Anul acesta, alegerile prezidențiale sunt afectate și de pandemia de coronavirus și măsurile de siguranță ce trebuie respectate. Din acest punct de vedere, Trump pare să pregătească terenul pentru haos electoral, mergând până la a-i îndemna pe susținătorii săi să voteze de două ori. „Să-i lăsăm să-și trimită voturile prin poștă, dar să meargă și fizic la urne. Iar dacă sistemul e așa de bun precum zic ei, atunci firește că nu vor putea vota încă o dată și la secție”, a declarat președintele american.

La auzul acestei sugestii, republicanii au izbucnit. „Nu testați sistemul! Votați o singură dată!”, i-a avertizat Frank LaRose, secretar de stat Ohio.

O altă îngrijorare a lui Trump face referire la votul prin poștă pe care îl acuză ca fiind ușor de fraudulat. Acesta insistă ca oamenii să vină la vot în mod fizic, riscând contaminarea cu noul coronavirus pentru ca el să fie ales din nou președintele. „Au trimis 80 de milioane de buletine de vot în toată țara, buletine nesolicitate”, a menționat președintele, făcând referire la nouă statte, plus capitala federală, care vor trimite buletine de vot tuturor alegătorilor înregistrați. Potrivit Protv, „în alegerile primare din acest an, peste jumătate de milion de buletine de vot au fost invalidate pentru motive precum lipsa unei semnături sau mici diferențe față de semnătura stocată în sistem, probleme cu plicul ori sosirea după termenul limită”.

Nils Gilman de la Institutul Berggruen explică însă că „trebuie să treci prin niște proceduri ca să validezi un buletin de vot. Și, după cum știm, oamenii mai fac și greșeli, prin definiție (…) Cele două tabere media promovează două povești complet diferite, iar oamenii chiar vor avea imagini complet diferite despre cee ce se va întâmpla în ziua alegerilor”. Conform expertului, în state-cheie precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, numărătoarea buletinelor trimise prin poștă nu va începe înainde de ziua alegerilor, fapt care face aproape imposibilă declararea învingătorului în noaptea de după vot.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page