OMS avertizează: „Aceasta nu va fi ultima pandemie”
Venită pe neașteptate, surprinzându-i chiar și pe experții mondiali, pandemia de coronavirus a devenit rapid amenințarea numărul 1 a planetei în 2020, detronând sărăcia, terorismul sau teama unui război nuclear. Ajuns la un bilanț de peste 27,19 milioane de persoane infectate și 888.326 de vieți pierdute, noul coronavirus continuă să facă victime în toate colțurile lumii, în timp ce specialiștii lucrează de zor sub presiunea guvernelor pentru a găsi un vaccin funcțional care să pună capăt acestui coșmar biologic.
Cu toate că în prezent zece companii sunt în ultima fază de testare pe oameni a serurilor propuse de ele ca fiind salvatoare, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat omenirea că pandemia de coronavirus nu va fi ultima pandemie, iar oamenii trebuie să se pregătească deja de următoarea. În acest sens, este impetuos necesar ca țările lumii să investească și mai mult în sănătatea publică. „Aceasta nu va fi ultima pandemie. Istoria ne învață că focarele și pandemiile sunt un fapt al vieții. Însă când va veni următoarea pandemie, lumea trebuie să fie pregătită – mai pregătită decât a fost de data aceasta”, a declarat șeful OMS, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
O veste mai încurajatoare a venit totuși din partea unei alte specialiste a Organizației Mondiale a Sănătății, și anume Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de Covid-19 din cadrul OMS. Potrivit acesteia, cazurile de reinfectare cu coronavirus sunt până acum, irelevante din punct de vedere statistic”. „Dintre cele peste 26 de milioane de contagieri contabilizate în lume au fost raportate doar câteva cazuri de reinfectare, deocamdată puţin relevante. În orice caz, continuăm să le studiem împreună cu laboratoarele din diferite ţări. Până acum s-a dovedit că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, inclusiv cei care nu prezintă simptome, au dezvoltat după una sau două săptămâni anticorpi care presupun o anumită imunizare în calea unor posibile reinfectări, deşi nu se ştie cât durează aceasta. Vedem rezultate încurajatoare şi că răspunsul (imunologic) durează mai multe luni, însă nu au trecut decât opt luni de la declanşarea pandemiei şi nu ştim cât va putea dura. În cazurile de reinfectare verificate, printre care şi cel al unei paciente din Hong Kong ce călătorise în Spania cu puţin timp înainte de a dezvolta pentru a doua oară infecţia Covid-19, experţii investighează ce tip de anticorpi s-au format în organism după contractarea virusului prima dată şi după contractarea a doua oară”, a subliniat luni experta americană în cadrul unei conferinţe de presă.
Întrebată despre cum ar trebui să se pregătească școlile din întreaga lume pentru a garanta reîntoarcerea elevilor într-un mediu sigur și fără stres, Van Kerkhove a precizat că „fiecare şcoală trebuie să aibă un plan specific pentru a trata copiii ce prezintă boli respiratorii, febră sau Covid-19 şi pentru a urmări persoanele cu care au intrat în contact. Important este ca planurile să fie cât mai clare posibil şi să se comunice cât mai bine cu părinţii pentru ca aceştia să ştie ceea ce trebuie să facă şi când.
Un număr din ce în ce mai mare de țări și-au redeschis școlile însă pe cât de optimiste par autoritățile, pe atât de îngrijorători se arată părinții. Croația de exemplu, a oferit părinților trei variante din care pot alege: cursuri în bănci, cursuri online sau o combinație între cele două. „Acesta este un vizor scurt, e folosit pentru protecție, dar este și foarte practic pentru că permite o respirație mai ușoară. E mai ușor să respiri așa și e foarte util pentru că elevii noștri pot să ne vadă zâmbind, ne pot citi emoțiile”, a precizat Vesna Marijanovic, profesor.
În Spania însă, părinții nu vor să își trimită copiii la școală, mai ales că țara a depășit recent pragul de cinci sute de mii de cazuri confirmate de Covid-19. Fiind prima țară europeană care atinge acest bilanț, Spania se află acum undeva între ciocan și nicovală. După o creștere cu 26.500 de infectări în weekendul trecut, autoritățile spaniole continuă să creadă că este loc pentru reîntoarcerea la normalitate. Potrivit directorului Centrului de Urgențe Sanitare, Fernando Simon, situația de acum nu este nici pe departe similară cu cea de la începutul pandemiei când lucrurile erau ieșite de sub control. „Avem un al doilea val de cazuri care crește la nivel național, dar e important de observat că numărul cazurilor diferă în funcție de regiune. În unele regiuni autonome, numărul de cazuri noi crește, în altele nu”, a explicat Fernando Simon.
Totuși, opinia acestuia nu îi încurajează pe părinți care ezită să își lase copiii înapoi în bănci. „În clasa băiatului meu sunt 25 de elevi, copii de 6 ani. Oricât s-ar strădui, nu pot controla 25 de copii astfel încât să nu interacționeze. Nu pot face nimic dacă nu angajează mai mulți profesori ca să rarefieze clasele”, explică un părinte.
O altă problemă este discrepanţa dintre şcolile private şi cele de stat. „Virusul se răspândeşte mai rapid în cartierele sărace ale Madridului. Și multe școli publice din aceste zone pur și simplu nu au resursele pentru a mări spațiul, pentru a înmulți numărul de săli și a angaja profesori”, informează Atika Shubert, CNN.