top of page

Record de arestări în a patra duminică de proteste în Belarus


Au trecut patru săptămâni de la alegerile prezidențiale din Belarus și în fiecare duminică de după 9 august, cele mai mari orașe din această țară au găzduit numeroase proteste. Fără niciun semn că ar fi obosit sau că ar vrea să renunțe, belorușii se adună în număr mare în fiecare weekend pentru a cere demisia lui Alexandr Lukașenko, care susține că a primit 80% din voturile populației pentru încă un mandat prezidențial. După ce a stat la putere mai bine de 25 de ani, așa numitul „ultimul dictator al Europei” este acuzat de corupție dar și de faptul că trage sforile astfel ca la fiecare alegere prezidențială, niciun alt contra-candidat să nu aibă șanse la cel mai înalt fotoliu din țară.

După o lună de la realegerea lui Lukașenko, peste o sută de mii de persoane din Belarus au mărșăluit pe străzile din centrul capitalei Minsk, unde ieri a fost desfășurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate și trupe ale armatei în preajma mai multor clădiri importante. Mai mult, stațiile de metrou au fost blocate cu bariere și sârmă ghimpată, în timp ce unele imagini arată cum bărbați cu cagulă, în civil sau înarmați cu bastoane, circulă prin centrul orașului, urmărindu-i pe manifestanți. Acțiuni de protest s-au manifestat în solidaritate cu cei din Minsk și în alte orașe ale țării printre care, Grodno și Brest, ambele în vest.

Conform poliției din Belarus, protestele de ieri s-au încheiat cu arestarea a 633 de persoane dintre care 363 sunt încă în detenție provizorie în așteptarea analizării dosarelor lor de către tibunale. „În total, 663 de persoane au fost reținute ieri pentru încălcarea legii privind evenimentele în masă”, a informat într-un comunicat, Ministerul de Interne belarus. Autoritățile și-au înmulțit astfel arestările ca răspuns la mobilizarea studenților. Printre manifestanți, o străbunică de 73 de ani s-a remarcat într-un reportaj realizat de jurnaliștii de la BBC News. Cu un steag în mână, Nina Baginskaya a devenit cunoscută după ce în mijlocul protestelor a fost filmată în confruntări cu polițiștii din Belarus. Stârnind zâmbete protestatarilor, aceasta i-a făcut pe polițiști să facă câțiva pași în spate, spunându-le „mă plimb”. Întrebată ce părere dare despre Lukașenko, femeia a mărturisit: „Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”. Devenind un simbol al protestelor, vechiul steag al Belarusului este tot mai des întâlnit din data de 9 august. Pentru că simpla purtare a acestuia riscă închisoarea celui care îl ține, un scutier i-a confiscat Ninei steagul, în manifestarea de ieri. În acel moment, femeia a ripostat și chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști. „Pentru că ești atacat și ți se fură lucrurile, nu spui pur și simplu mulțumesc”, a explicat ea, ulterior. Oamenii au aplaudat-o ți chiar și-au făcut poze cu ea însă Nina nu se consideră un erou; „este datoria oricărui om normal. Nu suntem sclavi. Oamenii trebuie să fie liberi”, a precizat aceasta.

De altă parte, BBC News a filmat o femeie care nu părea fanul Ninei. „Ați găsit o babă pe jumătate nebună și vă țineți după ea. Schimbarea ar trebui să fie făcută altfel. Nu există nimeni care să-l întâlnească pe Lukașenko. Pe cine să pui în loc?

Tot în cadrul manifestărilor de ieri, Maria Kolesnikova - ultima lideră a protestatarilor din Belarus a fost răpită de persoane necunoscute și urcată cu forța într-un microbuz. „În dimineaţa zilei de 7 septembrie, în faţa Muzeului Naţional de Artă, mai multe persoane necunoscute au urcat-o pe Koleskinova într-un microbuz pe care scria ‘Sviaz’ (‘Comunicaţii’) şi au pornit într-o direcţie necunoscută”, relatează portalul Tut.By, citat de EFE și Agerpres. Membră a Consiliului de Coordonare al opoziției, împotriva căruia autoritățile din Belarus au deschis atacuri în justiție, Maria nu mai răspunde la telefon de ieri. Pentru a elimina ipoteza că ar fi fost reținută de autorități, poliția din Belarus a transmis că nu sunt ei cei care au luat-o pe Kolesnikova.

O voce critică la adresa preşedintelui, Mariei Kolesnikova a jucat un rol important în criza politică post-alegeri din ţară, în contextul protestelor masive şi al grevelor împotriva realegerii lui Lukaşenko. Aceasta este ultima rămasă în Belarus din cele trei femei politician care și-au unit forțele înaintea alegerilor din data de 9 august. Pentru că nu au reușit să îl detroneze pe „dictatorul Europei”, celelalte două femei Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au părăsit deja ţara.

La 31 august, Maria Kolesnikova anunțase că formează un nou partid politic, ‘Împreună’, cu echipa opozantului Viktor Babariko, aflat în închisoare şi cu care a mai lucrat anterior. Dacă se confirmă răpirea acesteia, suspiciunea va pica automat pe cei care îl protejează pe Alexandr Likașenko la putere.

În vârstă de 66 de ani, actualul președinte al Belarusului este departe de a da înapoi, excluzând orice dialog cu cetățenii săi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page