top of page

Guvernul german confirmă: „Navalnîi a fost destul de probabil otrăvit”

Cazul tentativei de otravire a principalului opozant al puterii de la Kremlin si militant contra corupţiei a ridicat foarte multe semne de suspiciune cu privire la intentia politicienilor rusi, aliati ai presedintelui Vladimir Putin. Alexei Navalnîi s-a imbolnavit grav joia trecuta, cand calatorea cu avionul catre Moscova. Pentru ca i s-a facut rau, avionul a trebuit sa aterizeze de urgenta in orasul Omsk de unde victima a fost transferata la spital. Suspiciunea otravirii nu a fost confirmata de catre medici, insa potrivit purtatoarei de cuvant a opozantului rus, apropiatii acestuia se tem pentru viata lui au cerut imediat transferul in strainatate. Mai mult, potrivit unui ziar tabloid rus, Navalnîi ar fi fost urmarit îndeaproape de serviciile secrete în zilele precedente. “Înainte de a se prăbuşi în avion în timpul unei călătorii în Siberia, Navalnîi a fost urmărit de ofiţeri FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) îmbrăcaţi în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis)”, conform relatării ziarului Moskovski Komsomoleţ. Potrivit unor surse neidentificate din cadrul serviciilor de securitate, care au recunoscut că l-au urmărit pe Navalnîi, ziarul rus a detaliat cronologia călătoriei politicianului înainte de a se îmbolnăvi, unde au stat el şi echipa sa, cu cine a vorbit şi chiar ce au mâncat în timpul călătoriei în Siberia. Sursele respective, citate de ziar în articol, au declarat că supravegherea activităţilor lui Navalnîi nu a dezvăluit contacte suspecte care ar putea fi legate de boala sa. Serviciile de securitate cred că, dacă Navalnîi a fost otrăvit, incidentul a avut loc fie în aeroport, fie în avion, a mai scris ziarul.

De altă parte, medicii de la spitalul din Omsk unde a fost tratat inițial, au spus că nu cred că acesta a fost otrăvit. Ei l-au diagnosticat cu o boală metabolică posibil cauzată de scăderea glicemiei. „Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc, noi am fost deja conştienţi de acest lucru. Dar este uimitor că nu au ezitat să le spună tuturor despre asta. Vom spune tot ce se ştie în prezent despre otrăvirea lui Alexei. Acum vom spune cum a fost totul în realitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîş duminică pe Twitter. Pentru a evita suspiciunea ca liderii rusi ar incerca sa il elimine definitiv, Kremlinul a transmis ca decizia ca Alexei Navalnîi sa fie transferat in strainatate la un un spital german, nu apartine autoritatilor ruse si medicilor.

Această decizie a îngrijorat-o și mai mult pe soția criticului puterii din Rusia, determinând-o să scrie o scrisoare Kremlinului. „Ei (medicii) refuză să fie transferat, spun că nu se poate în acest moment. Noi credem că în spatele refuzului stă altceva, vor să treacă trimpul pentru a dispărea substanţele chimice din corpul lui Alexei. Evident, nu este într-o stare bună, dar noi nu putem avea încredere în acest spital. Vrem să ni se permită să-l transferăm, pentru a-l putea trata într-un spital independent, cu medici în care să avem încredere. Interzicerea transferului lui Navalnîi la alt spital este ca o condamnare la moarte pentru el”, a scris soția lui spunea soția lui Navalnîi înainte ca transferul să fie aprobat.

La scurt timp, in cursul zilei de sâmbătă, victima a fost transportata în Germania cu o ambulanţă aeriană, pentru tratament. În vârstă de 44 de ani, Navalnîi era în comă indusă când a fost evacuat din oraşul siberian Omsk, iar spitalul Charite din Berlin nu a făcut încă niciun anunţ despre starea lui. In cursul acestei saptamani, lui Navalnîi i se vor face mai multe teste, in vederea confirmarii sau infirmarii suspiciunii de otravire. Potrivit surselor spitalului german unde este cazata victima, insa nu s-a specificat daca rezultatul va fi facut public. Recent însă, medicii de la Spitalul Charité din Berlin unde este tratat Navalnîi a afirmat că victima prezintă urme de otrăvire. Substanţa găsită în corpul acestuia nu este deocamdată cunoscută pacientului i s-a administrat atropină. „Sechelele pe termen lung în particular asupra sistemului nervos nu pot fi excluse în acest stadiu”, se menţionează într-un comunicat al spitalului berlinez, potrivit căreia starea lui Aleksei Navalnîi rămâne gravă, dar fără a exista un pericol acut pentru viaţa lui. „Este vorba de un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă”, a declarat presei Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al executivului german.

În acelaşi timp, în cadrul unei vizite la Kiev, ministrul german de externe Haiko Maas a declarat luni că Berlinul are nevoie de mai multe informaţii despre acest caz înainte de a spune că opozantul rus a fost otrăvit, aşa cum susţine anturajul său. „Lipsesc multe date în cazul lui Navalnîi: medicale şi probabil criminologice. Trebuie să aşteptăm”, a spus Maas în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page