top of page

După ce Rusia a anunțat că are primul vaccin împotriva Covid-19 din lume, americanii și germanii au



În săptămâna în care rușii au făcut public anunțul că au inventat primul vaccin împotriva coronavirus din lume, mai multe țări au ținut să își actualizeze stadiul în care se află cu propriile vaccinuri. Astfel, după ce americanii au informat că vaccinul lor va fi gata până la finalul acestui an, Robert Koch Institute, un reputat institut german specializat în boli infecţioase, a apreciat că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibil cel mai devreme în această toamnă. ”Previziunile preliminare sunt că este posibil ca în toamnă să fie disponibile mai multe vaccinuri. Ar fi periculos în acest moment să credem că vaccinarea din toamna anului 2020 poate controla pandemia. Impactul oricărui vaccin ar fi limitat din cauza mutaţiilor virale sau pentru că primele produse de pe piaţă ar putea oferi numai o imunizare pe termen scurt”, a anunţat Robert Koch Institute într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Potrivit companiei germane de biotehnologie BioNTech, care lucrează cu grupul farmaceutic american Pfizer la un nou vaccin, va intenţiona să solicite autorizarea de urgenţă sau aprobarea unui vaccin cel mai devreme în luna octombire, dacă studiile clinice aflate în desfăşurare vor avea succes.

Între timp, pentru că la începutul acestei săptămâni, omenirea a depășit pragul psihologic de 20 de milioane de contaminări cu noul coronavirus, Organizaţia Mondială a Sănătăţîi face apel atât la guvernanți cât și la cetățeni pentru a dubla eforturile în lupta cu pandemia. Mai mult, îngrijorată de impactul Covid-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, OMS a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să minimizeze riscurile de transmitere.

“OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele)”a declarat în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS.

În sfaturile sale oferite autorităţilor din sistemul de sănătate şi personalului din acest sector, organizaţia ONU recomandă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele). Totuși, organizația a ținut să sublinieze importantă și necesitatea îngrijirii stomatologice chiar și în pandemia de coronavirus, făcând un apel la oameni să nu ignore acest aspect extrem de important pentru sănătate. Faptul că este costisitoare iar numeroase țări nu o include în asistenţa medicală de bază nu ar trebui să îi împiedice pe oameni să trateze îngrijirea stomatologică cu maximă punctualitate.

”Afecţiunile stomatologice reprezintă o povară sanitară neglijată în multe state. Ele sunt surse de suferinţă, izolare socială şi chiar deces, cum este noma, o formă de cangrenă a cavităţîi bucale ce afectează cu precădere copiii care suferă de malnutriţie, care au o stare de sănătate precară şi o igienă deficitară. Se estimează că aproape 3,5 miliarde de persoane suferă de afecţiuni oro-dentare. Peste 500 de milioane de copii au carii. În acest context deja dificil, serviciile de sănătate oro-dentară sunt puternic afectate de pandemia de coronavirus, multe fiind suspendate în faţa riscurilor la care este expus personalul din acest sector, în condiţiile în care cererea s-a redus, pacienţilor fiindu-le frică să recurgă la aceste servicii. 75% dintre statele membre OMS au indicat în cadrul unui sondaj că serviciile lor stomatologice au fost parţial sau total perturbate’’, a spus doctorul Benoît Varenne. Pe baza acestei constatări, Organizaţia Mondială a Sănătăţîi recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii, sugerând că intervenţiile neesenţiale (controale, curăţare, îngrijire preventivă) să fie întârziate.

”OMS recomandă totodată să fie oferite sfaturi privind igiena esenţială pentru o sănătate dentară bună (periaj, nutriţie adecvată, atenţionări contra utilizării zahărului, tutunului, alcoolului) şi să fie respectate protocoale stricte pentru consultări fizice (distanţare, echipamente, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţîi, precum şi interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet)’’, informează PtoTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page