top of page

UE avertizează Marea Britanie că dorește să încheie un acord privind relația lor post-Brexit, dar nu


Cu toate că majoritatea afacerilor au fost sistate pe teritoriul Europei iar cetățenii trimiși în izolare la domiciliu, din cauza pandemiei de coronavirus, britanicii se încăpățânează să meargă mai departe cu decizia de Brexit, refuzând să ceară Uniunii Europene o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit. În ciuda faptului că noul coronavirus a dat peste cap foarte multe planuri, potrivit ministrului britanic, Michael Gove, „momentul a trecut”, iar Marea Britanie se va încadra în perioada de tranziție de un an stabilită prin Acordul Brexit. „Am confirmat în mod formal că Marea Britanie nu va extinde perioada de tranziție și că momentul unei prelungiri a trecut. La 1 ianuarie 2021 vom prelua controlul și ne vom recâștiga independența politică și economică”, a scris Gove pe Twitter.

Pentru ca despărțirea celor două să fie realizată în termeni satisfăcători pentru ambele tabere, este necesar ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să încheie un acord. În acest sens, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis la sfârșitul săptămânii trecute, după summitul liderilor europeni că Uniunea Europeană dorește să încheie un acord cu Regatul Unit privind relația lor post-Brexit, dar nu cu orice preț. „Trebuie să intensificăm negocierile”, a insistat Michel. De altă part, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre divergenţe majore între Bruxelles şi Londra la negocierile aflate în desfăşurare. „Am subliniat împreună voinţa noastră de a face toate eforturile posibile pentru a ajunge la un acord. Pentru aceasta trebuie să depăşim divergenţe majore care rămân de soluţionat”, a declarat Von der Leyen la o teleconferinţă de presă după summitul european condus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În același context, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a atras atenția că un acord cu Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie finalizat cel puțin până în toamnă, pentru a lăsa o marjă de timp în vederea ratificării lui. În cadrul summitului de vineri, liderii europeni au convenit ca Bruxelles-ul să-şi menţină la tratativele cu Londra solicitările privind continuarea aplicării de către Regatul Unit a unora dintre regulile UE în domenii precum concurenţa, mediul sau fiscalitatea - aşa-numitul „level playing field” care să asigure o competiţie egală - şi menţinerea ca şi până acum a accesului pescarilor europeni în apele britanice, aceste două capitole fiind principalele subiecte divergente între cele două părţi.

În plus, obiectivul de a obține un acord cu Marea Britanie a devenit o sarcină extrem de dificilă în contextul în care britanicii sunt acuzați că insistă să negocieze doar subiectele lor de interes și alege selectiv anumite politici, cerând insistent să aibă acces la piața internă. Într-o rezoluție adoptată joia trecută, cu o largă majoritate în sesiune plenară, deputații europeni regretă că după patru etape de negocieri între cele două tabere, nu s-au făcut progrese reale în privința viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie. Cu toate că un acord cuprinzător este în interesul ambelor părți, aceștia subliniază faptul că divergențele continuă să fie substanțiale.

Potrivit rezoluției, negociatorul-șef al Uniunii, Michel Garnier, are sprijinul deplin și ferm al Parlamentului în negocierile cu Marea Britanie, în temeiul mandatului politic care i-a fost acordat de statele membre ale Uniunii și de Parlament. UE cere astfel, Regatului Unit să își respecte angajamentele luate în declarația politică semnată de prim-ministrul Boris Johnson și ratificată atât de UE cât și de britanici.

Tot în cadrul acestui text, se reamintește că acordul Parlamentului European pentru orice viitoare acorduri comerciale cu Marea Britanie este condiționat de aorobarea de către guvernul britanic a unor condiții de concurență egale în diverse domenii, precum protecția mediului, standardele de muncă și ajutorul de stat, dar și de încheierea unui acord satisfăcător privind pescuitul. „Acest lucru este necesar din cauza proximităţii geografice a Regatului Unit, a nivelului de interconectare şi a nivelului deja ridicat de aliniere şi interdependenţă cu normele UE”, se arată în rezoluție.

Cu 572 de voturi pentru, 34 de voturi împotrivă și 91 de abțineri, rezoluția mai amintește și că Guvernul de la Londra nu s-a angajat până în prezent în negocieri detaliate referitoare la condiţiile de concurenţă echitabile.

După ce a reușit să obțină votul Parlamentului britanic pentru aprobarea Brexitului, Boris Johnson s-a angajat să despartă definitiv și iremediabil, Marea Britanie de Uniunea Europeană la data de 31 decembrie 2020. Pentru că în continuare, cele două tabere depind una de cealaltă, un acord comercial sau un acord general este impetuos necesar. Dacă acesta va fi semnat de ambele părți, cel târziu în octombrie, el poate intra în vigoare începând cu ziua următoare. În cazul unui aşa-numit “acord mixt”, el trebuie semnat de parlamentele naţionale ale tuturor statelor membre ale Uniunii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page