top of page

A doua cea mai afectată țară din lume a depășit pragul de 1 milion de cazuri de Covid-19


Parcă trase la indigo, Brazilia și Statele Unite ale Americii par să sufere același destin din cauza ignoranței președinților care refuză să trateze cu seriozitate pandemia de coronavirus și amenințarea pe care aceasta o reprezintă la adresa oamenilor. Dacă în SUA, liderul de la Casa Albă este constrâns de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie ca să rezolve criza sanitară și pe cea economică, în Brazilia, președintele Jair Bolsonaro pur și simplu nu se pricepe să empatizeze cu nevoia oamenilor de siguranță. Refuzând în repetate rânduri să testeze brazilienii pentru a depista cazurile de contaminare cu Covid-19, președintele Bolsonaro a permis țării să atingă pragul de 1 milion de cazuri de infectare, în condițiile în care recent, s-a înregistrat și o cifră de 55.000 de cazuri noi într-o singură zi. În ceea ce privește bilanțul deceselor, acesta a trecut deja de 50.000 de morți cauzate de noul coronavirus.

Devenită a doua cea mai afectată țară de pandemie, Brazilia pare să se prăbușească în această luptă împotriva Covid-19. Lăsați singuri, pe baza expresiei „scapă cine poate”, brazilienii care locuiesc în favele și unde sărăcia este usturătoare mor pe capete. Cu toate că cetățenii dau vina pe guvern și pe președinte, Bolsonaro nu acceptă nicio acuzație. Mai mult, a schimbat de nenumărate ori miniștrii care au îndrăznit să aibă îndoieli asupra deciziilor lui inadecvate. „Președintele arată un dezinteres total în combaterea pandemiei. A ieșit în public fără mască, s-a întâlnit cu oameni, a intrat în mulțimi. Cred că e principalul responsabil pentru această situație”, a declarat Andre Proda, un localnic în vârstă de 34 de ani.

Nemulțumirile din rândul populației se pot vedea și pe zidurile marilor orașe, unde au apărut grafitti-uri care îl ironizează pe Jair Bolsonaro și răspunsul acestuia la criza pandemică. De altă parte, potrivit unui număr mare de experți în sănătate, partea cea mai grea abia urmează. Virusul se răspândește în interiorul țării, iar vârful epidemiei ar putea fi atins abia în luna august.

Pentru a accentua și mai mult motivele de nemulțumire și neîncredere ale populației, președintele brazilian a decis vineri seară să numească un actor de telenovele, drept secretar de stat. Astfel, Mario Frias a devenit secretar de stat la Cultură, la o lună după demisia unei alte vedete, Regina Duarte. Mario Frias, în vârstă de 48 de ani, actor în telenovela pentru adolescenți „Malhaco” din anii 1980, este în fapt a cincea persoană care ocupă acest post în cele 18 luni de mandat ca președinte al lui Bolsonaro. Regina Duarte a demisionat luna trecută după mai multe tensiuni între aceasta și Bolsonaro. La preluarea puterii în Brazilia, Jair Bolsonaro a retrogradat ministerele Culturii și Sporturilor la rang de secretariat.

Între timp, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează planeta cu privire la amenințarea unui al doilea val de infectări cu coronavirus. Recent, OMS a subliniat că un program de testare, urmărire și izolare este impetuos necesar pentru a evita în toamnă un al doilea val de infectări cu Covid-19. „Urmărirea contactelor și carantinarea persoanelor care ar putea fi infectate cu coronavirus a fost un element esențial în atenuare unui potențial al doilea val de infectări. Este foarte posibil ca atunci când începe toamna să avem un val de coronavirus și să avem și gripă sezonieră, există posibilitatea unui efect sezonier asupra virusului, dar nu suntem siguri încă”, a declarat Hans Kluge, director regional european al OMS.

În combaterea definitivă a coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății speră totuși că până la sfârșitul anului, vor putea fi produse câteva sute de milioane de vaccinuri împotriva Covid-19, și chiar două miliarde în 2021. Pe măsură ce cursa pentru vaccinuri se accelerează, directorul științific al OMS, Swaminathan Soumya a precizat că peste două sute de candidați la vaccin sunt studiați la nivel mondial și o duzină de studii clinice sunt în curs de desfășurare. „Dacă suntem foarte norocoşi, vor fi unul sau doi candidaţi înainte de sfârşitul acestui an. Plecăm de la ipoteza că am putea avea câteva sute de milioane de doza până la sfârșitul acestui an, în manieră foarte optimistă. Sperăm ca până în 2021 vom avea două miliarde doze de unu, două sau trei vaccinuri eficiente”, a spus Soumya în cadrul unei conferinţe de presă online.

Potrivit Înaltului responsabil al OMS, există trei grupuri de populaţie cărora li se va acorda prioritate la vaccinare și anume: lucrătorii aflaţi în prima linie, cum ar fi medicii şi poliţiştii, persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele care trăiesc într-un mediu cu risc mare de contaminare, cum ar fi mahalale urbane şi centrele de asistenţă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page