top of page

China dă vine pe Europa pentru noul focar de Covid-19 în Beijing


Dacă inițial, China a fost prima țară care s-a luptat din răsputeri cu pandemia de coronavirus, odată ce Covid-19 s-a răspândit în mai multe regiuni ale planetei, focarul s-a mutat dintr-un continent în altul. În prezent, după mai bine de șase luni extrem de solicitante, noul coronavirus crează probleme extrem de grave Statelor Unite și Braziliei. De curând, India a început să raporteze o creștere alarmantă a cazurilor de contaminări și acum, China pare să o urmeze. Recent, la Beijing au fost înregistrate mai mult de 100 de cazuri de imfectări cu noul coronavirus după o perioadă de două luni în care se raportase doar un singur pacient, iar acela era venit din afara țării.

Îngrijorați că s-ar putea să se confrunte cu al doilea val de pandemie, chinezii au plasat în izolare mai multe cartiere rezidențiale din preajma unei piețe alimentare de unde se consideră că au apărut noile cazuri. După investigarea unor date științifice legate de secvențierea genomului noului coronavirus responsabil cu apariția recentă a noului focar în Beijing, autoritățile oficiale au declarat în cursul zilei de astăzi că a fost identificată o tulpină europeană în baza studiilor preliminare. Practic, China dă vina pe Europa pentru crearea unui nou focar al coronavirusului.

Presată de comunitatea internațională să facă publice datele științifice pe care le obține încă dintr-o etapă timpurie, China a trimis de asemenea, noile date obținute, specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit site-ului Centrului pentru date naționale de microbiologie din China, aceste informații genomiale au fost obținute cu ajutorul secvențierii a trei mostre – două umane și una de mediu, racoltate pe 11 iunie.

Tot în aceași dată, autoritățile de la Beijing au raportat primul caz local de infectare cu Covid-19 din ultimele două luni. Opt zile mai târziu, oficialii confirmau un total de 183 de cazuri noi, asociate cu o piață agroalimentară pe nume, Xinfadi, localizată în sud-vestul capitalei chineze și care asigură 80 la sută din carnea proaspătă şi legumele consumate în capitală. „Potrivit rezultatelor preliminare studiului genomial şi epidemiologic, virusul provine din Europa, dar este diferit de virusul care se răspândeşte în această perioadă în Europa. Este mai vechi decât virusul care se răspândește acum în Europa. Există mai multe posibilități care să explice modul în care această tulpină virală a pătruns în China. Ar fi putut fi ascuns în produse alimentare importate şi congelate sau a pândit în anumite medii întunecate şi umede, precum piaţa Xinfadi, într-un spaţiu care nu a fost dezinfectat sau sterilizat”, a declarat un oficial de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), Zhang Yong, într-un articol publicat astăzi.

În același context, epidemiologul șef al CDC, Wu Zunyou a declarat că tulpina virală din Beijing este similară celei din Europa însă aceasta nu a fost neapărat transmisă în mod direct din țările europene. De altă parte, profesorul Wu nu a dorit să elaboreze aceste comentarii, ce au fost făcute înainte de publicarea informaţiilor despre secvenţierea genomului tulpinei virale din Beijing însă a dat asigurări că tulpinile de coronavirus găsite în Statele Unite şi Rusia provin în cea mai mare parte din Europa.

În prezent, la nivel mondial, noul coronavirus a infectat aproape 8,5 milioane de persoane și a ucis aproximativ 450.000 de suflete umane. Speriați că s-ar putea confrunta cu al doilea val al pandemiei, autoritățile chineze au ridicat nivelul de alertă din capitala țării, interzicându-le locuitorilor să desfășoare călătorii neesențiale, în afara Beijingului. Mii de zboruri au fost anulate, cursurile au fost suspendate, și toate zonele rezidențiale au primit ordin să revină la controalele stricte. „Sute de zboruri din și spre Beijing au fost anulate ieri, ca urmare a noilor măsuri de carantină pe care autoritățile le-au impus orașului. Momentan este o carantină mai blândă, deoarece acum închid treptat întregul oraș, aşa cum au făcut în Wuhan. În schimb, descurajează puternic toate călătoriile neesențiale. Dacă trebuie să părăsiți orașul, trebuie să prezentați un document care să ateste un rezultat negativ al unui test pe care l-aţi făcut cu șapte zile înainte de plecare. Dar dacă se întâmplă să locuiţi într-unul din cartierele care au raportat cazuri recente, atunci întregul cartier va fi plasat într-o carantină strictă, fără ca cineva să aibă voie să intre sau să iasă”, informează Steven Jiang, corespondent CNN, adăugând că cel puțin 27 de cartiere sunt considerate de „risc mediu”. În cel puțin un cartier a fost stabilit un nivel de „risc ridicat”. Odată cu restricțiile de călătorie, în capitala Chinei nu mai sunt permise nici sporturile de echipă, iar piscinele și sălile de fitness au fost închise.

Cu un total de 20 de milioane de locuitori, Beijingul este în momentul de față, la o treaptă diferență de „urgență maximă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page