top of page

Pandemia de coronavirus a ucis mai mulți americani decât a făcut-o Primul Război Mondial


Cu peste 2 milioane de contaminări și mai mult de 115.000 de decese, Statele Unite ale Americii au îngenunchiat în fața pandemiei de coronavirus. Cu toate că președintele american, Donald Trump consideră că SUA sunt pe punctul de a încheia lupta cu Covid-19, specialiștii trag un semnal de alarmă, avertizând că numărul mediu al deceselor zilnice a ajuns la 750, Cu o astfel de cifră, SUA înregistrează mai mulți morți decât numărul soldaților americani căzuți în Primul Război Mondial.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Universitatea Johns Hopkins, SUA au deplâns 740 de morți în 24 de ore. Aceste pierderi se alătură totalului de 116.850 de decese înregistrate până în prezent de la începutul pandemiei. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Statele Unite au pierdut aproximativ 116.500 de soldați americani, fapt care plasează noul coronavirus în topul celor mai mari nenorociri care s-au întâmplat poporului american. În luna aprilie, bilanțul american al pandemiei l-a depășit și pe cel al soldaților morți în cele două decenii de conflict în Vietnam, un prag cy o valoare simbolică, pentru că acest război reprezintă unul dintre cele mai mari traumatisme trăite de americani în secolul al XX-lea.

Dacă duminică și luni, SUA au raport circa 380 de morți în 24 de ore, cel mai scăzut bilanț de la sfârșitul lunii martie, autoritățile continuă să înregistreze 20.000 de cazuri noi zilnic. Conform specialiștilor, primul val de contaminări nu a trecut complet, pandemia deplasându-se de la New York şi Nord-Est spre o zonă largă ce acoperă sudul şi vestul ţării.

Puțin mai realist decât liderul de la Casa Albă, secretarul general, Jens Stoltenberg, a transmic în cadrul unei conferințe de presă prin videoconferință, în ajunul unei reuniuni a minștrilor apărării din țările membre NATO, că Alianța se pregătește deja pentru un posibil al soilea val al pandemiei de coronavirus, creând astfel stocuri de echipamente și material medical. Potrivit unui plan operațional ce urmează să le fie prezentat miniștrilor, NATO prevede constituirea de stocuri de echipamente individuale de protecție și alte materiale, astfel încât să poată fi distribuite rapid dacă va fi nevoie. Mai mult, Alianța Nord Atlantică va crea un fond special de câteva milioane de euro pentru a cumpăra materiale medicale și a plăti transportul medicilor și pacienților în caz că este necesar.

„Aceste măsuri ne vor permite să avem un răspuns mai rapid la un posibil al doilea val al pandemiei, astfel încât ajutorul esenţial să ajungă la locul potrivit şi la momentul potrivit”, a argumentat Stoltenberg.

Până în prezent, forţele armate din treizeci de ţări NATO au fost chemate să ajute serviciile de sănătate să combată răspândirea pandemiei tratând bolnavii în spitale de teren instalate pentru a consolida structurile spitaliceşti. În decursul a câteva luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, NATO a coordonat peste 350 de zboruri militare pentru transportul echipamentelor şi transportul pacienţilor evacuaţi la spitale din alte ţări.

Între timp, focusat pe repornirea economiei și propria imagine de erou care să îi servească la alegerile prezidențiale din noiembrie, Donald Trump este nerăbdător ca Statele Unite să fie prima țară care „pune mâna” pe un vaccin împotriva Covid-19. Entuziasmul liderului de la Casa Albă este atât de mare încât nu a putut evita să facă o nouă gafă. Acesta a catalogat oamenii de știință drept „cele mai strălucitoare persoane din lume”, atribuindu-le descoperirea „vaccinului împotriva SIDA”, care nu există. În ciuda faptului că cercetătorii au descoperit asocieri de medicamente care permit să se trăiască cu virusul HIV au PrEP, un tratament preventiv care reduce cu 99% riscul contaminării, până în momentul de față, planeta nu cunoaște un vaccin preventiv sau curativ împotriva HIV/SIDA.

„Ei au găsit mai multe lucruri împotriva SIDA, boala provocată de HIV. Mai multe laboratoare sunt implicate, însă tratamente pentru SIDA... SIDA era o contaminare de moarte, iar acum oamenii îşi trăiesc viaţa, cu o factură, este incredibil”, a declarat președintele american. „O factură, pentru că terapia costă în medie 40.000 de dolari pe an în Statele Unite, iar pacienţii este necesar să suporte o parte a acestei sume, spre deosebire de ţări din Europa, unde cheltuielile sunt suportate de stat”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page