top of page

Statele Unite au depășit pragul de 2 milioane de contaminări cu Covid-19


Dacă în România, Parlamentul este așteptat să dezbată în această seară decizia de a prelungi sau nu, starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus, în Spania, autoritățile se apropie de ultima fază a relaxării măsurilor de restricție. După ce, la un moment dat, Spania a reprezentat cea mai contaminată țară europeană cu Covid-19, astăzi, Peninsula Ibrică pare din ce în ce mai aproape de normalitate. Cu un bilanț de 27.000 de decese și 242.280 de cazuri confirmate prin teste PCR, Spania s întoarce la viața cotidiană, iar regiunea Galicia (nord-est) își propune să fie prima care va elimina toate restricțiile de deplasare. Aici, preşedintele regiunii autonome Galicia, Alberto Núńez Feijóo, îşi propune reîntoarcerea la normalitate din 15 iunie, având în vedere că în ultimele şapte zile această comunitate autonomă a înregistrat cea mai scăzută rată a contagierilor din Spania: 0,4 la 100.000 de locuitori.

Cu toate Ministerul Sănătății nu a actualizat cifra deceselor zilnice în această săptămână din cauza unor probleme de contabilizare, purtătorul de cuvânt al ministerului, epidemiologul Fernando Simon, a declarat că „evoluția pandemiei este net favoriabilă”. Totuși, Ministerul Sănătății avertizează asupra pericolului cazurilor de Covid-19 importate din alte țări.

Astăzi, fanii fotbalului din Liga I, cunoscută și sub numele de Primera Division, se pot bucura din nou de meciurile echipelor lor favorite, deoarece după trei luni de întrerupere, fotablul spaniol va reîncepe. Desigur, stadioanele vor fi fără public, dar chiar și așa, meciurile pot fi urmărite la televizior. În ceea ce privește învățământul, Ministerul Educației studiază încă împreună cu comunitățile autonome, măsurile ce trebuie luate de centrele de învățământ la cursurile universitare din toamnă pentru a putea preveni contagierile cu noul coronavirus.

Raportat la călătoriile din și spre Spania, Ministerul Sănătății a avertizat în cursul zilei de ieri că, odată cu deschiderea frontierelor, atenția se va îndrepta asupra cazurilor importate, care s-au ridicat la 24 săptămâna aceasta, subliniind că traficul aerian cel mai important al Spaniei este cu continentul american, atât cu Statele Unite cât și cu America Latină.

O veste nu la fel de bună pentru Europa, vine din Ucraina unde, astăzi s-a înregistrat un record de 689 de noi cazuri de coronavirus pe fondul ieşirii din izolare. Potrivit ministrului sănătății, Maksin Stepanov, aceste cifre care cresc de o săptămână, sunt extrem de alarmante. Potrivit acestuia, explicația constă în numeroasele încălcări ale regulilor de distanțare și nepurtarea măștii de către ucrainieni. „Ameninţarea nu a dispărut, dar uitaţi-vă pe străzi, priviţi ce se întâmplă în jurul nostru. Am renunţat la orice izolare, am decis că aceasta nu mai există. Întreg Ministerul este pe cale să pregătească măsuri urgente în numele vieţii şi al sănătăţii fiecăruia dintre noi”, a adăugat ministrul într-o conferinţă de presă.

Conform calculelor AFP pe baza statisticilor, Ucraina a înregistrat o creștere de aproape 21% comparativ cu precedentele șapte zile. Numai vinerea trecută, țara cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, a raportat 3.659 de cazuri noi de Covid-19. În total, Ucraina a înregistrat 29.070 de infectări, dintre care 854 mortale. „Autorităţile ucrainene au impus din martie măsuri de izolare severe, printre care oprirea transportului în comun, după detectarea primelor cazuri de coronavirus în această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, cu un sistem public de sănătate în ruine”, informează Protv.

Peste ocean, Statele Unite au depășit pragul de 2 milioane de contaminări cu Covid-19, iar potrivit experților, numărul morților ar putea ajunge la 200.000 în luna septembrie. „Chiar dacă nu avem un număr în creştere al cazurilor, chiar dacă lucrurile se menţin la acelaşi nivel, este rezonabil să ne aşteptăm să atingem 200.000 de decese la un moment în timpul lunii septembrie. Şi asta doar în septembrie. Pandemia nu se va încheia în septembrie. Sunt foarte îngrijorat în legătură cu direcţia spre care ne îndreptăm în săptămânile şi lunile următoare”, a declarat Ashish Jha, director al Harvard Global Health Institute.

De la începutul pandemiei în SUA și până în prezent, numărul total al deceselor asociate cu conornavirusul a ajuns la 112.754, reprezentând cea mai mare cifră din lume. Conform lui Jha, această creştere este cauzată de faptul că SUA este singura ţară importantă care şi-a redeschis graniţele fără ca mai întâi să aducă numărul de cazuri la un nivel controlabil - menţinerea ratei persoanelor cu rezultate pozitive la testele pentru coronavirus la 5% sau mai puţin timp de minimum 14 zile. „Aceste decese nu sunt ceva care ne e sortit şi pot fi prevenite prin sporirea testărilor şi urmărirea contactelor, distanţare fizică strictă şi utilizarea pe scară largă a măştilor”, a apreciat expertul.

În ceea ce privește numărul de contaminări, SUA se află de departe pe primul loc în lume cu o cifră de 2.003.038 de cazuri confirmate, fiind urmate de Brazilia, Rusia şi Regatul Unit, fiecare cu mai puţin de 1 milion de cazuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page