top of page

Amenințarea cu armata a calmat spiritele protestelor pentru George Floyd


Cu toate că durerea cauzată de moartea nedreaptă a afro-americanului George Floyd rămâne puternic înrădăcinată în inimile americanilor, protestele violente care au atras atenția întregii planete, par să își piardă din intensitate. După o săptămână de incidente violente, amenințarea președintelui Donald Trump cu trimiterea armatei pe străzi, i-a mai calmat pe protestatari. Totuși, autoritățile au decis să rămână în alertă. În acest sens, mai multe orașe au păstrat interdicțiile de circulație odată cu lăsarea serii, Garda Națională rămâne masiv pe străzi iar paza Casei Albe continuă să fie puternic întărită cu sute de rezerviști.

În timp ce spiritele s-au mai liniștit pe străzile americane, la nivel politic, Trump și democrații amplifică războiul declarațiilor și acuzațiilor.

„Acesta e unul dintre incidentele despre care am aflat de la Poliţia new-yorkeză, s-a petrecut în Bronx, în timpul unui jaf despre care (autorităţile, n.r.) spun că făcea parte din incidentele violente petrecute în oraş. Un sergent de poliţie venit să oprească jaful a fost lovit de o maşină. Este în stare gravă în spital, cu răni la cap şi la picior, dar stabil”, informează Brynn Gingrass, corespondent CNN despre evenimentele care se petrec după lăsarea serii. Atunci, protestele pașnice și legitime sunt transformate de grupuri izolate în acte de vandalism și huliganism. „Indivizii smulg pietre din pavaj și fac țăndări vitrinele magazinelor. Vandalii năvălesc înăuntru și înhață tot ce găsesc. Un magazin de încălțăminte sport din Los Angeles a rămas fără marfă în doar câteva minute. Hoții nu se sinchisesc de faptul că sunt adesea filmați de martori. Sunt vizate în special magazinele cunoscute, iar huliganii sunt inventivi: într-un oraş din California au spart uşa unui magazin de electronice cu ajutorul unei macarale. Mulţimea s-a dispersat, însă, în momentul în care a apărut poliţia”, explică Protv.

Astfel de acte au determinat imediat prezența militarilor Gărzii Naționale. În număr de peste 20.000 de rezerviști din acest corp de armată, președintele a mobilizat pe străzile orașelor americane cel mai mare număr vreodată din istoria Statelor Unite. „Prezenţa lor aduce într-adevăr o senzaţie de pace. Dar sunt trist şi supărat că a fost nevoie să se ajungă în acest punct, să fie nevoiţi să cheme Garda Naţională”, mărturisește Cesar Bautista, rezident într-o suburbie a orașului Chicago.

De altă parte, sunt și guvernatori sau primari care refuză să cgeme în ajutor Garda Națională sau armata regulată pe care Trump a amintit-o în cursul zilei de ieri când i-a amenințat pe protestatari. „Nu credem că armata regulată ar trebui folosită pe străzile americane, împotriva americanilor. E o utilizare nepotrivită a forţelor noastre armate. Avem poliţie în Washington D.C”, a explicat Muriel Bowser, primarul Washington D.C. Câteva sute dintre acești rezerviști au ajuns și la Washington, unde au înconjurat Casa Albă cu vehicule blindate. „Toată lumea are dreptul să protesteze. Primul Amendament e sfânt. E dreptul poporului american să protesteze, dar să protesteze paşnic”, reamintește Mark Milley, General.

De aceiași părere este și Martin Luther King al treilea: „tata spunea că dacă nu învățăm să ne exprimăm non-violent, riscăm anihilarea”.

În cursul zilei de ieri, mai mulți protestatari pașnici au fost determinați să părăsească zona Casei Albe cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, doar pentru ca Donald Trump să poată merge pe jos, până la Biserica Saint John din piața Lafayette, pentru o poză cu o biblie în mână. Gestul președintelui american a atras foarte multe critici din partea liderilor religioși. „Nu e un om care se roagă duminică dimineaţa, ştim asta, nu a venit în mod regulat la biserica St. John sau la oricare dintre bisericile din dioceza noastră. Şi să fie cât se poate de clar, nu a venit să se roage, nu a venit să-și exprime remușcările sau să ofere consolare”, a declarat preotul Bishop Mariann.

Printre cei care protestează pentru o justiție mai bună se află și Roxie Washington, iubita lui George Floyd și mama fiicei în vârstă de șase ani a decedatului. Aceasta vrea să se facă dreptate pentru Floyd, regretând cu lacrimi în ochi faptul că fetița lor va trebui să trăiască de acum încolo fără tată. „Vreau să i se facă dreptate pentru că el era bun... Şi aceasta este dovada că el a fost un om bun”, a spus ea, arătând spre fetiţă. „Gianna nu mai are tată. El nu o va mai vedea crescând, terminând şcoala. Nu o va conduce niciodată spre altar. Dacă va fi vreo problemă în care să aibă nevoie de ajutor de la tatăl său, ea nu-l mai are”, a declarat femeia plângând. Aceasta este prima sa declaraţie publică de la moartea lui Floyd, afro-americanul de 46 de ani, care a decedat în urmă cu o săptămână la Minneapolis în timpul arestării sale de către poliţişti albi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page