top of page

Moartea lui George Floyd a dezlănțuit America


De mai bine de câteva zile, americanii par să fi uitat complet de pandemia de coronavirus și măsurile de protecție cu care sunt condiționați să iasă din casă după ce Statele Unite au devenit cea mai îndoliată țară din lume din cauza Covid-19. Moartea nedreaptă a unui afro-american a iscat o adevărată revoltă printre americani, cu atât mai mult cu cât acesta a fost ucis în mod deliberat de un polițist de culoare albă. George Floyd (în vârstă de 46 de ani) și-a trăit ultimele 8 minute din viață sub genunchiul unui polițist care încerca să îl pedepsească pentru presupusa infracțiune de a plăti niște cumpărături cu o bacnotă falsă de 20 de dolari.

Videoul în care acesta suferă și cere ajutor colegilor polițistului care, la rândul lor privesc nepăsători, a devenit viral imediat de la publicarea acestuia. Mânia pe care a provocat-o, a scos sute de mii de americani în stradă, protestând împotriva „justiției nedrepte” față de oamenii de culoare.

Potrivit datelor de la Casa Albă 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington, iar alţi 2.000 sunt gata să intre în dispozitiv. Între timp, la Washington a fost decretată stare de asediu, după a patra noapte de confruntări violente în apropierea Casei Albe. Situația este atât de îngrijorătoare peste ocean încât, potrivit New York Times, președintele american, Donald Trump, ar fi fost mutat într-un bunker, timp de o oră. „Suntem alături de cei agresați, alături de cei care nu mai pot lupta pentru că nu mai au voce”, explică un protestatar.

De la ziua tragediei, americanii par să dezlănțuiască un iad pe străzi Statelor Unite. De atunci, fiecare greșeală sau abuz de putere venit din partea forțelor de ordine și a polițiștilor este plătit cu vârf și îndesat. În timp ce poliția „suflă și în iaurt” pentru a evita repetarea unor astfel de tragedii, cetățenii se comportă de parcă furia și ura sunt sentimentele care le-au mai rămas vii în conștiințe. În Atlanda, doi polițiști au fost concediați după ce au făcut uz de forță excesivă pentru arestarea a doi liceeni. Filmați, oamenii legii încearcă să scoată o fată din mașină, folosind în același timp un pistol cu electroșocuri pentru a-l imobiliza pe băiatul aflat la volan și care încerca să își apere prietena.

De altă parte, protestele de amploare izbucnite după moartea lui George Floyd, au oferit ocazia mai multor polițiști de a arăta gesturi de solidaritate. Într-un orăşel din New Jersey, şeful poliţiei s-a alăturat manifestanţilor şi a mărşăluit în fruntea coloanei, iar într-o localitate din Michigan, şeriful a venit alături de protestatari. „Vrem să fim alături de voi cu adevărat. Aşa că mi-am scos casca şi am lăsat bastonul jos. Vreau să fac din asta o paradă, nu un protest”, a declarat șeriful.

Aceiași compasiune o simte și Jasmine Nivens, un ofițer american. „Și eu mă simt rănită, ca și voi. Toți simțim aceeași durere. Firește, pentru unii dintre noi suferință este mai adâncă. Va înțeleg. Nici eu nu înțeleg cum s-a putut întâmplă așa ceva”, a mărturisit aceasta.

„Dacă aș putea face ceva ca să-l aduc înapoi pe George Floyd, aș face-o. Aș răscoli Cerul și Pământul pentru asta”, a comentat Medaria Arradondo, șeful Departamentului de Poliție din Minneapolis. În acest oraș, unde a fost ucis George Floyd, ieri, un camion-cisternă a intrat intenționat în mulțimea care protesta pe șosea. „Șoferul părea contraierat, claxona și continua să avanseze”, a povestit un martor. Mulțimea furioasă a năvălit asupra vehicului și l-a tras afară pe șofer, rănindu-l în haosul creat.

Potrivit cântăreței Ana Maria Ferentz, stabillită de 10 ani pe tărâm american, Statele Unite arată ca un câmp de război. „Sunt vremuri sângeroase, sunt pe acoperișul blocului, sunt elicoptere, ambulanțe, e foc, au dat foc la mașini de poliție. Este destul de înfricoșător, ce să zic. Nu mă așteptăm după corona asta la altă nebunie. După cum auziți, zici că sunt pe câmpul de luptă, în Irak. S-a dat ordin să stăm în casă seara de la 8 până dimineață la 5.30 în tot LA și Beverly”, a descris Ana Maria Ferentz.

Tot un coșmar simte și Adi Simion, președintele ONG-ului Români în America și vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Americane. „Sunt în America de 20 de ani și așa ceva nu am mai văzut. Poate doar la televizor, dar niciodată atât de aprope de noi. Eu sunt și notar public și merg la Secretary of State, unde este nebunia, merg de 2-3 ori pentru apostile, acum nu mai merg, refuz clienții, e ceva de nedescris. Dând foc la clădiri și vandalizând și furând nu este ok. Aceste bussinesuri au fost deja afectate de-ajuns de către pandemie, este exact ce nu au nevoie. Eu a trebuit să anulez niște întâlniri pe care le aveam în zona aia, ne afectează afacerile la toți”, a mărturisit acesta.

Din păcate, dacă ziua protestele sunt masive dar ținute sub control, seara, grupuri izolate de manifestanți se dedau actelor de vandalism și huliganism. „Coordonarea vandalilor este evidentă. E limpede că ascultă comunicațiile prin radio ale forțelor de ordine. Categoric, totul e organizat. Nu e nicio îndoială în privința asta”, a mărturisit Lori Lightfoot, primar al orașului Chicago.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page