top of page

Visul european versus visul american


Statele Unite au concept și au promovat globalizarea la nivel internațional pentru a-și crește puterea și influența și pentru a constrânge în mod indirect oameni, state și continente în a-i urma exemplul. La acest întreg proces Europa și implicit UE, a cotracarat cu un fenomen de europenizare pe care îl promovează și pe care îl intensifică în sepranța de a se putea remarca la fel ca și SUA și de a demonstra că este la fel de puternică.

Globalizarea este cea care a adus în viața și în casele oamenilor ideea de american dream, un concept atât de cunoscut și iubit mai ales în rândul tinerilor care au descoperit în cultura americană o șansă spre succes. Promovată cu o intensitate fără precedent prin intermediul internetului, filmelor, muzicii, cultura americană a depășit orice graniță și a pătruns în inimile oamenilor care au adorat-o din prima clipă. Astăzi oricine are Facebook, Instagram, toți tinerii adoptă un stil vestimentar de tip street style, urmăresc filme și seriale americane pentru că viața trăită de aceștia reprezintă o aspirație și un model mult râvnit, iar Netflix reprezintă noul trend internațional pe care toți l-au adoptat, mâncarea tip fast-food promovată prin KFC, McDonald's, toate acestea sunt numai o parte din tendințele regăsite în cultura americană, o cutură bazată în mare parte pe consumerism și pe trăiește clipa, dar care au reușit să spargă orice barieră și să găsească în ființa umană un aliat de nădejde. „Americanii au fost întotdeauna consumatori de risc. Asta face parte din ceea ce este visul american”, menționează autorul cărții The European Dream, How Europe' s vision of the future is quietly eclipsing the American dream, Jeremy Rufkin.

Poporul american a fost întotdeauna îndrăgit și iubit pentru viața sa, pentru curajul de a-și urma visurile și pentru riscurile pe care și le asumă în îndeplinirea acestora, iar din acest motiv americanii sunt cei care au cele mai multe vedete apărute peste noapte, persoane ajunse celebre care au diferite talente sau care din potrivă, nu fac nimic special dar care știu să se pună în valoare și să se mențină în fața publicului. „Mulți americani continuă să se vadă ca pe un popor ales și America ca țara promisă. Ei cred că America este destinată măreției și că drumul american este calea lui Dumnezeu”, împărtășește aceiași sursă. Convingerea cu care SUA și-a promovat cultura a făcut din cultura americană un inamic imposibil de învins, iar puterea care i-a revenit datorită acestui vis american a transpus poporul american pe un piedestal de unde nu poate fi dat jos. SUA sunt conștiente de inflența pe care o au, iar puterea economică, tehnologică sau militară pălește în fața tendințelor culturale ale alestora, deoarece cea mai mare putere care i se poate atribui unui stat constă tocmai prin a-i face pe restul să devină dependenți de ceea ce el impune. „Pentru milioane de telespectatori americani, văzând pe cineva la fel ca ei înșiși la televizor devenind celebru, chiar și pentru o clipă, ține vie ideea că li s-ar putea întâmpla și lor… nu trebuie decât un pic de noroc. Între timp milioane de telespectatori pot trăi visul american în mod vicios, urmărindu-i pe câțiva norocoși care înving șansele, convinși că visul este încă viu și că rândul lor vine”, susține Rufkin.

Foarte mulți tineri din lumea întreagă încearcă din răsputeri să se stabilească în orașele americane, pentru a-și putea construi o viață mai bună sau o carieră. Visul american este mai mult decât un concept, reprezintă o dorință uriașă de a trăi o viață în stil american, o viață pe care foarte mulți dintre oameni au vazut-o numai pe micile ecrane.

În timp ce poporul american se concentrează pe succesul personal și pe impactul acestuia, europenii prin propriul lor vis, acela de a se remarca la nivel internațional, doresc o viață mai bună pentru toată lumea. Europenilor le este mult mai greu să intre pe scena internațională, iar cei care reușesc de cele mai multe ori părăsesc continentul tot în favoarea SUA. „Pentru milioane de europeni descurajați – și mai târziu, refugiați din alte țări – America era locul unde își puteau lăsa în urmă trecuturile disperate și să înceapă viața din nou. Aici a fost mereu marele pământ al oportunității”, afirmă autorul. În fața culturii americane, un presupus vis european pălește, deoarece europenilor le este aproape imposibil să trăiască o viață atât de libertină și de lipsită de griji precum cea a americanilor. Deși democrația le-ar putea permite acest lucru și posibilitatea liberei exprimări, europenilor le lipsește curajul, iar din acest motiv ei pierd lupta împotriva culturii americane. Mai presus decât atât, „noul vis european se concentrează mai mult pe dezvoltarea durabilă, calitatea vieții și interdependență”, apreciază Rufkin, în timp ce cultura americană este una trecăroare, instabilă. Deși europenii iubesc tendințele americane și în adâncul sufletului râvnesc la o asemenea viață, aceștia sunt mult mai rezervați și cosecvenți, limitându-se la a trăi liniștit dar stabil.

Este imposibil de precizat dacă există sau nu ideea unul vis european, însă chiar dacă ar s-ar putea vorbi despre un asemenea concept, nu s-ar putea ridica la standardele culturii americane, tocmai prin prisma faptului că UE este dependentă de SUA, dependentă de NATO, iar acest lucru permite americanilor să invadeze tărâmurile europene fără nici un fel de opoziție sau rezistență.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page