top of page

Trump avertizează Twitter cu închiderea rețelei de socializare


Pandemia de coronavirus nu a iscat doar îmbolnăviri și decese pe teritoriul Statelor Unite ci și tensiuni la nivelul conducerii, după ce președintele american, Donald Trump a refuzat constant să poarte masca de protecție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Ironizându-i pe cei care o poartă, liderul de la Casa Albă a stârnit valuri de reacții atât din partea cetățenilor cât și din partea opoziției. Astfel, canditatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a afirmat în cursul zilei de marți că Trump este „un cretin perfect” pentru că a glumit în legătură cu felul în care s-a prezentat atunci când a purtat o mască la prima apariție publică de la începutul crizei cauzate de Covid-19.

„Este un cretin, un cretin perfefect să spună astfel de lucruri. Toți marii doctori din lume spun că trebuie să porți mască când ești într-o mulțime. Cred că trebuie să conduci dând un exemplu, nu cu afirmații macho. Asta a a ucis oameni, ucide oameni”, a reacționat fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, citând bilanțul grav de aproape 100.000 de morți în Statele Unite, cea mai îndoliată țară din lume.

La începutul acestei săptămâni, când americanii au sărbătorit „Memerial Day” – ziua de omagiere a soldaților americani căzuți în luptă, Joe Biden (în vârstă de 77 de ani) și soția sa, Jill au depuns o coroană de flori la monumentul eroilor din statul său, Delaware, purtând măști negre. Republicanul Donald Trump (în vârstă de 73 de ani) nu a purtat o mască în public niciodată de la izbucnirea pandemiei. În cursul serii de luni, liderul de la Casa Albă a postat un mesaj pe Twitter în care apărea Joe Biden purtând o mască peste jumătate de față sub ochelari de soare, însoțit de un comentariu în batjocură: „asta poate ajuta să explice de ce lui Trump nu îi place să poarte mască în public”.

Conflictul pe care președintele american l-a iscat cu rivalul său în cursa alegerilor prezidențiale de la finalul acestui an nu este singurul din această săptămână. Recent, Twitter a adăugat mențiunea „verificați fapte” la două mesaje ale președintelui, care susținea că votul prin corespondență este substanțial de fraudulos. Gestul celor de la Twitter este o premieră în contextul în care rețelele sociale sunt frecvent acuzate de toleranță excesivă în ceea ce privește răspunsul lor la afirmații al liderilor politici.

„Aceste mesaje conţin informaţii care pot induce în eroare cu privire la procesul de vot şi au fost semnalate pentru a oferi un context suplimentar despre votul prin corespondenţă. Decizia a fost luată în acord cu abordarea pe care am prezentat-o mai devreme în cursul lunii”, a motivat un purtător de cuvânt al platformei sociale.

Mesajul celor de la Twitter l-a înfuriat pe liderul american care a amenințat că are puterea de a reglementa sau de a închide rețelele de socializare. „Republicanii au sentimentul că platformele reţelelor de socializare cenzurează total vocile conservatoare. Noi le vom reglementa sever sau le vom închide, pentru a nu permite ca un asemenea lucru să se repete. Schimbaţi-vă comportamentul ACUM! Twitter a arătat că ceea ce noi am spus deja despre ei (și despre ceilalți colegi ai lor) este corect. Urmează o acțiune importantă”, a scris Trump pe Twitter.

În același context, Donald Trump a acuzat rețeaua de socializare și de amestec în alegerile prezidențiale americane din noiembrie, pentru că Twitter și-a îndemnat utilizatorii să verifice adevărul mesajelor postate de președinte cu privire la votul prin corespondență. Astfel, Trump a reproşat într-un mesaj, postat pe Twitter, firmei americane faptul că „reprimă complet” libertatea de exprimare. „Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare iar eu în calitate de preşedinte nu îi voi lăsa să facă asta”, a ameninţat el.

Nu este prima dată când Twitter reacționează la postările unor lideri mondiali. La finalul lunii martie, rețeaua de socializare a șters două postări ale președintelui brazilian. Jair Bolsonaro, după ce acesta a pus sub semnul întrebării măsurile de izolare decise în contextul combaterii epidemiei de Covid-19. Oficialii Twitter au motivat decizia prin faptul că postările lui Bolsonaro au încălcat regulile rețelei de socializare. „Şeful statului brazilian a publicat pe contul său trei videoclipuri în care apărea întâlnindu-se cu oameni pe străzile capitalei Brasilia, contrar instrucţiunilor transmise de propriul său guvern pentru a evita răspândirea Covid-19 . „Twitter a anunţat recent la nivel mondial că îşi consolidează regulile pentru a ţine cont de conţinutul care ar putea contraveni liniilor directoare de sănătate publică provenind din surse oficiale şi care ar putea creşte riscul transmiterii Covid-19”, a explicat Twitter într-un comunicat, după ce șters postările lui Jair Bolsonaro.




Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page