top of page

SUA au depășit pragul de 100.000 de decese cauzate de Covid-19


Cu patru zile înainte de a se încheia a cincea lună de suferință pentru întreaga planetă, pandemia de coronavirus raportează la nivel mondial, un bilanț de peste 5,6 milioane de persoane infectate și cel puțin 355.000 de decese. Până în prezent, mai mult de 170.000 de pierderi umane au fosr înregistrate în Europa, reprezentând aproape jumătate din numărul total la nivel global. Totuși, autoritățile dau semne că bătrânul continent ar fi depășit momentul critic. Astăzi, cifrele sunt în scădere mai peste tot, iar statele europene iau măsuri de relaxare în ritm accelerat, chiar dacă nu o fac la unison. În plus, autoritățile rămân în continuare precaute și fac tot posibilul să preîntâmpine un posibil al doilea val al pandemiei.

După ce a trecut de ce era mai rău, Europa și-a pierdut titulatura de epicentru al pandemiei de coronavirus. Fără dubii, această clasificare îi revine în prezent, Amercii Latine. În Peru, Ecuador, dar mai ales în Mexic și Brazilia, cifrele cresc ametițor, de la o zi la altă. Cu peste 1.000 de decese zilnic, Brazilia a preluat nedorita ștafetă de la Statele Unite, care au raportat pentru a treia zi la rând, sub 700 de morți. Chiar şi aşa, America rămâne țara cu bilanţul cel mai negru, care a depăşit 100.000 de morţi.

Potrivit Universității Johns Hopkins, Statele Unite au înregistrat aproximativ 1,7 milioane de contaminări cu Covid-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate. În cursul zilei de ieri, americanii au atins pragul de 100.000 de decese, o cifră care inițial, era estimată pentru întreaga perioadă a pandemiei și în niciun caz una așteptată în doar primele trei luni de când epidemia a izbucnit pe teritoriul SUA. Numai statul New York reprezintă singur circa o treime din morțile deplânse în țară. Aici, drapelele au fost coborâte în bernă trei zile la sfârșitul săptămânii trecute, ca un omagiu adus victimelor.

„Primul deces a fost anunţat oficial în SUA la 26 februarie, dar autorităţile au confirmat între timp că mai multe persoane au încetat din viaţă din cauza bolii de la jumătatea lui februarie. Pragul de 50.000 de morţi a fost depăşit în urmă cu peste o lună, la 24 aprilie”, informează Protv. Din cauza numărului mare de locuitori, potrivit statisticilor Worldmeter, numărul morţilor pe locuitor este mai mic în Statele Unite decât în multe ţări europene, printre care Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania, Franţa sau chiar Suedia. O medie a mai multor modele epidemiologice realizată de cercetătorii de la Universitatea statului Massachusetts arată că numărul deceselor de COVID-19 ar urma să ajungă în SUA la circa 123.000 până la 20 iunie.

Situația în Statele Unite pare să difere de la o regiune la alta. În timp ce 14 state americane raportează un număr în creștere al contaminărilor cu Covid-19, în alte regiuni tot mai puțini bolnavi ajung la spitale. „Aici, în Michigan, să nu lăsăm toate acele sacrificii să fie în van şi să avem iarăşi o creştere a numărului de cazuri. Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, pentru moment. Asta înseamnă măşți, distanţare socială şi spălat pe mâini”, a declarat Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan. În Georgia, unul dintre primele state care şi-au redeschis economia, numărul infectărilor noi pare să se fi stabilizat. Totuți, autorităţile locale spun că e prea devreme să se bucure. „Nu am scăpat încă de pericol, dar mă îngrijorează faptul că vedem oameni care nu ţin cont de recomandările de distanţare socială”, transmite Keisha Lance Bottoms, primar.

Între timp, specialiștii se luptă pentru a găsi o soluție împotriva noului coronavirus. În prezent, mai multe vaccinuri sunt în faza de testare, iar experții au descoperit recent că testele pentru depistarea anticpripilor ar putea avea rezultate eronate. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite testele pentru depistarea anticorpilor, căror prezenţă ar fi un semn că pacientul a avut o formă uşoară sau asimptomatică de COVID-19, ar putea da rezultate imprecise în până la 50% din cazuri. „A fost această goană de a face cât mai multe teste. Acum, (medicii, n.r.) încearcă să verifice unele dintre aceste teste şi să le valideze din nou. Nu poţi să le spui oamenilor că au anticorpi când, de fapt, nu-i au, pentru că asta le va da o senzaţie falsă de siguranţă”, a declarat Dr. Sanjay Gupta.

La nivel mondial, Brazilia este țara care se află în primă linie de război cu pandemia de coronavirus. În cursul zilei de ieri, cea mai mare țară din America Latină a depășit pragul de 25.000 de morți, după o creștere de 1.086 de decese în 24 de ore. Conform Ministerului Sănătății, țara a ajuns la 411.821 de cazuri de contaminare confirmate, cifre departe de realitate, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page