top of page

OMS: „Pandemia de Covid-19 va avea un al doilea val, iar Africa va avea aproximativ 250 de milioane


În plină strategie de relaxare a măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus, specialiștii se contrazic cu privire la apariția sau nu a unui al doilea val de infecții create de Covid-19. Dacă la începutul acestei săptămâni, un expert francez în boli infecțioase a garantat că pandemia este pe sfârșite și că nu va exista un al doilea val, în cursul zilei de astăzi, un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că noul coronavirus începe să reapară în unele locuri în care răspândirea părea deja oprită. Mai mult, făcând referire la îngrijorarea născută pe baza ridicării restricțiilor de către mai multe guverne, experții de la OMS cred că planeta se va confrunta cu un al doilea val de pandemie.

Într-un interviu pentru CNN, medicul Maria Van Kerkhove, expert în cadrul echipei de răspuns la Covid-19 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost întrebată, care este situația la nivel mondial în aceste momente, când se pare că există locuri unde virusul a reapărut, deși autoritățile păreau că au putut opri răspândirea virusului.

„În țări precum China, zona Wuhan, Coreea sau Singapore, care au oprit cu succes, la un moment dat, transmiterea virusului, se poate vedea o reapariție a virusului, în anumite situații. În Singapore, are legătură cu căminele unde locuiesc imigranți, în Seul a pornit de la niște cluburi de noapte deschise, dar ceea ce este important este că aceste comunități au sisteme de identificare rapidă a virusului şi urmărire a celor infectaţi. Deci, aceste țări nu au lăsat garda jos, iar asta trebuie să reprezinte o lecție pentru toate celelalte țări. Virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru asta, trebuie să avem un anumit grad de pregătire. Mulți oameni cred că virusul nu este sub control, la nivel planetar, însă nu este cazul. Există un mare număr de țări care au aplicat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, iar asta este important. Un alt aspect important ține de dezvoltarea unui vaccin. Am văzut cum comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin. Toți vrem să știm cât va dura, însă nu putem oferi un răspuns exact, deoarece este nevoie de timp pentru efectuarea testelor clinice”, a precizat reprezentanta OMS.

De altă parte, organizația și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bilanțul pe care Africa l-ar putea avea anul viitor în ceea ce privesc cazurile de coronavirus. Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 250 de milioane de oameni din 47 de țări africane vor fi infectate cu Covid-19 în 2021. Totuși, pentru că populația este mai tânără și prezintă un stil de viață mai diferit, studiul arată că rata mortalității va fi mai mică decât în SUA și Europa. În prezent, Biroul regional al OMS din Africa a prezis o rată mai mică de transmitere a coronavirusului pe continent, care va rezulta în aproximativ 190.000 de decese. Chiar și așa, experții sunt de părere că sistemul de sănătate va fi suprasolicitat, din cauza numărului mare de internări. În prezent, rata mortalității pe teritoriul Africii este de 0,06%, comparativ cu 0,1% la nivel mondial.

În primul an al pandemiei, o persoană din patru va fi infectată cu coronavirus în Africa, ceea ce înseamnă aproximativ 22% din populația totală a continentului. Conform studiului, cel mai probabil, coronavirusul va fi prezent în Africa pentru mai mulți ani. Rata transmisiei virusului este una scăzută în condițiile în care populația este mult mai tânără în Africa comparativ cu alte continente. Totodată, rata mică a obezității în țările africane sunt un alt factor care cântărește în concluzia studiului. „Cel mai important factor este vârsta. Avem de asemenea puțini oameni obezi, chiar dacă numărul este în creștere. Nu la nivelul Statelor Unite”, a declarat Humphrey Karamagi, analist OMS.

În prezent, experții consideră că țările africane raportează mai puține cazuri deoarece nu le detectează, dar Karamagi a oferit drept exemplu Africa de Sud, care are o capacitate de testare foarte bună, dar puține cazuri. „Ar putea fi un efect al raportării, dar nu credem că acest lucru explică rata, având în vedere tiparul pe care îl vedem. Este ceva legat de cultura socială, de dezvoltare sau structura mediului care duce la o rată mică a transmiterii”, a adăugat Karamagi.

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că țările mici, precum Mauritius, sunt printre cele mai vulnerabile, în timp ce țările cu o populație mai mare, precum Nigeria sau Mauritania, vor fi mai puțin vulnerabile. Raportat la populație, specialiștii se așteaptă ca Mauritius, Seychelles și Guinea să aibă cel mai probabil, cele mai multe cazuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page