top of page

Cercetătorii italieni susțin că au dezvoltat primul vaccin din lume care poate neutraliza coronaviru


Lupta pentru un vaccin împotriva noului coronavirus este la fel de aprigă ca cea împotriva răspândirii pandemiei, susținute de personalul medical, autorități și oameni. La mai bine de patru luni de când Covid-19 a devastat întreaga planetă, schimbând total modul în care obișnuiau oamenii să trăiască, specialiștii încă se zbat să găsească o soluție pentru a opri acest inamic invizibil și a reda libertatea cetățenilor lumii. Între timp, la nivel mondial, încă mai sunt țări care se luptă din răsputeri cu pandemia, înregistrând de la o zi la alta, creșteri atât ale cazurilor active cât și a numărului de decese.

Dintre statele cele mai afectate de Covid-19, Italia se resimte ca fiind cea mai îndârjită să găsească urgent un leac care să-i vină de hac coronavirusului, iar în acest sens, potrivit agenției italiene de știri, Ansa, cercetătorii din Peninsulă ar fi dezvoltat primul vaccin din lume care poate neutraliza coronavirusul în celulele umane. Conform testelor desfășurare pe șoareci de laboratorul Institutului Lazzaro Spallanzani din Roma, specialziat în boli infecțioase, vaccinul fabricat produce anticorpi capabili să neutralizeze virusul și în celulele umane. „Este cel mai avansat stagiu de testare a unui posibil vaccin creat în Italia. Din câte știu, suntem primii din lume care am reușit să neutralizăm coronavirusul cu ajutorul unui vaccin. Ne așteptăm la acest rezultat și în cazul oamenilor. Vom desfășrua teste pe oameni în cursul verii”, a declarat Luigi Aurisicchio, directorul general al companiei care a dezvoltat vaccinul.

Cerând ajutorul instituțiilor naționale și internaționale pentru a putea lansa vaccinul cât mai repede, Luigi Aurisicchio susține că au fost testate cinci vaccinuri și toate că generat cantități mari de anticorpi. Cu toate acestea, au fost selectate două cu cele mai bune rezultate. „Serul a fost izolat din sângele bogat în anticorpi și analizat de laboratorul Instutului Spallanzani. Am văzut cantitatea de anticorpi indusă și acum vedem că sunt capabili să blocheze virusul. Următoarele teste vor stabili cât timp durează imunitatea produsă de acest vaccin. Mai mult, acest vaccin va putea fi modificat în doar câteva săptămâni pentru a fi eficient și împotriva viitoarelor mutații ale SARS-CoV-2”, a explicat Aurisicchio.

Între timp, conștientizând importanța maximă a focusării pe domeniul sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel la liderii lumii pentru a-și dubla eforturile și a se pregăti de viitoarele pandemii. În ciuda faptului că planeta beneficiază de numeroase avantaje tehnologice și a atins un grad mare de evoluție în foarte multe domenii, guvernele au înțeles într-un timp extrem de scurt cât de vulnerabile sunt în fața unu inamic invizibil. În câteva luni, coronavirusul a făcut ravagii chiar și în cele mai dezvoltate țări ale lumii, acolo unde sistemele de sănătate erau văzute ca neavând niciun defect. Din păcate, numărul colosal de morți și de contaminări cu Covid-19 a închenunchiat aproape toate sistemele medicale ale lumii, fapt pentru care, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus cere lumii să investească în sănătate și prevenție pentru a se pregăti de apariția în viitor a altor pandemii, în loc să alerge după finanțări așa cum este cazul în prezent în fața pandemiei de coronavirus.

„În timp ce facem eforturi să răspundem la pandemia de Covid-19, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne pregăti de viitoarea. Nu putem continua să căutăm fonduri în timp ce ne panicăm”, a adăugat el de la Geneva, în momentul în care OMS, ONG-urile şi statele iniţiază acţiuni de strângere de fonduri necesare pentru cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuirea unui vaccin, a tratamentelor şi a testelor pentru a opri pandemia. Chiar în acest sens, un teledon mondial a fost organizat la începutul acestei săptămâni la Bruxelles de către Comisia Europeană, la care au participat și Rusia, India și Statele Unite. Cu toate că în urma acestuia a fost strânsă suma de 7,4 miliarde de dolari, Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Gutteres a estimat că pentru a dezvolta și a distribui un vaccin anti Covid-19 este nevoie de o sumă de cinci ori mai mare.

Conform declarațiilor lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, „lumea cheltuie în fiecare an 7.000 de miliarde de dolari în sănătate, adică aproape 10% din PIB-ul mondial, şi totuşi mai mult de cinci miliarde de persoane nu vor avea acces la servicii de sănătate de bază în 2030, şi anume accesul la cadrele medicale, la medicamente esenţiale şi la apă curentă în spitale. Aceste abateri nu numai că dăunează sănătăţii oamenilor, familiilor şi comunităţilor, dar ele pun în pericol securitatea mondială şi dezvoltarea economică. În momentul de față este importantă construcţia indispensabilă a unei infrastructuri solide de îngrijire primară, cât mai apropiată oamenilor. A preveni nu este pur şi simplu mai bine decât a vindeca, este şi mai ieftin. Dacă am învăţat ceva din Covid-19, este faptul că a investi în sănătate astăzi va salva vieţi mâine. Istoria ne va judeca nu doar prin prisma capacităţii de a depăşi această pandemie, ci şi prin lecţiile învăţate şi acţiunile pe care le vom întreprinde”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page