top of page

Germania face pași mari pentru a reveni la normalitatea de dinainte de Covid-19


Obișnuiți să sărbătorească 1 mai afară, în parcuri, la plimbare și înconjurați de prieteni, europenii au arătat astăzi o lecție de solidaritate și supunere cum nu s-a mai întâlnit pe fața pământului. În mijlocul coșmarului instalat odată cu pandemia de coronavirus, Europa luptă din greu cu acest inamic invizibil pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai curând posibil. Din păcate, potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, finalul luptei pare departe de momentul în care se află autoritățile. Cu toate că Italia și Spania au început să vadă luminița de la capătul tunelului după mai bine de o lună în care au pierdut fiecare peste 20.000 de oameni și au raportat separat, mai mult de 200.000 de cazuri de contaminări, mai multe țări din estul Europei abia acum par să stea față-n față cu vârful pandemiei.

De altă parte, potrivit datelor Johns Hopkins University, mai mult de 1 milion de persoane diagnosticate cu Covid-19 au fost declarate vindecate de la începutul pandemiei și până în prezent.

În Germania, țara care a gestionat cel mai bine criza provocată de Covid-19, autoritățile au decis ca de luni, 4 mai locurile de joacă, muzeele și biserice să se redeschidă. În următoarele zile, oficialii vor lua o decizie și cu privire la șsituația școlilor și a anumitor evenimente sportive. Aceste măsuri fac parte dintr-un plan de relaxare treptată a măsurilor de izolare impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea epidemiei. Ele au fost anunțate ieri, de către Cancelarul german, Angela Merkel după o întâlnire între aceasta și miniștrii-președinți ai celor 16 landuri germane. Cu toate că locuitorii au o rază de speranță prin prisma acestor hotărâri recente, Merkel i-a avertizat cu privire la riscul unei reintensificări a Covid-19 și i-a îndemnat să rămână atenți și să continue să respecte măsurile de distanțare socială – prelungite de altfel, cu o săptămână, până pe 10 mai. „Este necesar să acționăm în vederea unei reduceri și mai mari a numărului infecțiilor. În cazul în care curba infecţiilor începe să crească, va trebui să avem un sistem de alertă care să ne informeze înainte, pentru a fi în msură să acţionăm”, a transmis Cancelarul german.

Potrivit Institutului de boli infecțioase Robert Koch, numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Germania a crescut joi la 159.119, iar al morţilor la 6.288. Strategia de testare imediată a populației și plasarea în carantină a persoanelor pozitive cu Covid-19, a ajutat Germania să îregistrează mai puţine morţi decât alte ţări din Europa de Vest, precum Italia, Regatul Unit, Spania şi Franţa.

În ciuda faptului că rata infecţiilor noi a scăzut, spitalele în care sunt trataţi bolnavii care suferă de coronavirus rămân principalul câmp de bătălie cu Covid-19. „În timpul tratamentului am observat că boala provocată de coronavirus este foarte diversă, are multe feţe şi nu există un tratament uniform pentru ea. Problema e cu siguranţă stresul, care nu se încheie odată cu ieşirea din gardă a cadrelor medicale, cu siguranţă mare parte din problemele care apar zilnic în tratarea coronavirusului sunt luate acasă de angajaţi”, a explicat Daniel Heidenkummer, medic german.

În Rusia însă, situația pare ieșită de sub control după ce în ultimele 24 de ore au fost înregistrate un număr de aproape 7.100 de cazuri cu coronavirus. Printre acestea, chiar premierul Mihail Mișustin, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că a fost infectat cu Covid-19, în direct la televizor. „Fac apel la cetăţenii noştri să trateze infecţia cu noul coronavirus şi epidemia cât mai serios cu putinţă. Vine vacanţa de 1 Mai, vă cer să staţi acasă şi să respectaţi toate restricţiile”, transmitea ieri, Mikhail Mișustin, prim ministru Rusia.

Nici Bosnia Herțegovina nu o duce mai bine în lupta cu epidemia de coronavirus. În această săptămână, țara a înregistrat un vârf de noi cazuri provocate de Covid-19. Conform autorităților se pare că localnicii nu au respectat carantina, mai ales în timpul Paștelui, când mai multe biserici au rămas deschise. „E important să subliniem că adunările de Paştele Ortodox pe care le-am văzut cu toţii au fost cauza acestei creşteri dramatice a cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. Faptul că am înregistrat cel mai mare număr de infecţii noi şi spitalizări în a nouă săptămână de la începutul epidemiei arată că oamenii nu au respectat regulile de distanţare socială”, a precizat Pedja Kovacevic, medic la spitalul Banja Luka.

În tot acest timp, specialiștii din întreaga lume continuă lupta pentru descoperirea unui vaccin viabil. În Anglia, Universitatea Oxford a testat deja pe sute de oameni un vaccin experimental și așteaptă primele rezultate la începutul lunii iunie. „Ceea ce sperăm să obţinem cu acest vaccin e să creăm reacţii imune mult mai bune, astfel încât să obţinem o protecţie pe termen lung. Nu suntem într-o cursă cu alţi producători de vaccinuri. Avem nevoie nu de un singur vaccin care să funcţioneze, ci de cât mai multe vaccinuri eficiente”, a menționat Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page