top of page

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra unui al doilea și al treilea val


Nici nu s-a încheiat lupta împotriva pandemiei de coronavirus și oamenii de pe întreg mapamondul visează la viața de dinainte de Covid-19. Mai mult, guvernele lumii sunt și ele disperate să relaxeze măsurile de izolare și de deplasare gândindu-se nu doar la anxietatea cetățenilor dar și la efectele pe care pandemia le are asupra economiei mondiale, blocate în acest moment. Cu gândul la recuperarea normalității dinainte de coronavirus, planeta abia mai rabdă izolarea de la o zi la alta. Și totuși, veștile de la experții Organizației Mondiale a Sănătății nu sunt unele tocmai bune. Potrivit directorului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, lumea trebuie să se pregătească pentru al doilea și chiar al treilea val de îmbolnăviri care vor apărea până când un vaccin va fi disponibil.

În ciuda scăderii numărului de cazuri noi de Covid-19, Europa continuă să fie afectată de pandemie. Dacă statele din vest încep să își revină încetul cu încetul, țările din vestul Europei se confruntă zilele acestea cu vârful cazurilor de coronavirus. Mai mult, după ce a relaxat măsurile de izolare, Germania s-a trezit cu creșterea bruscă a numărului de cazuri active, fapt care a determinat autoritățile de la Berlin să prelungească restricțiile cu o săptămână, până pe 10 mai.

Nici în restul lumii lucrurile nu stau prea bine. Statele Unite ale Americii încă trăiesc un coșmar din cauza infectării cu coronavirus. Considerând că boala nu va dispărea prea curând, șeful european al OMS a avertizat planeta că trebuie să se adapteze unei noi realități și să nu se mai pună presiune pe autorități pentru a reveni la normalitate. Amintind că sănătatea publică are un rol extrem de important, Kluge a atras atenția guvernelor din toată lumea și a cerut acestora să se pregătească pentru următoarele valuri de îmbolnăvire, odată ce a fost atins primul vârf al bolii.

„Dacă primul val a trecut, înseamnă că am câștigat timp pentru a ne pregăti pentru un al doilea sau al treilea val, mai ales dacă nu există un vaccin. Cheia este să fim pregătiți, fie de apariția unui al doilea val sau pentru o altă epidemie provocată de un alt agent patogen”, a declarat Hans Kluge.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 22 de state europene au început să relaxeze restricțiile, în ciuda faptului că Europa are aproape jumătate din numărul total de bolnavi și 63% din decesele înregistrate la nivel global. Alte 11 țări europene intenționează să relaxeze măsurile de restricție, în zilele următoare.

În prezent, 145 de substanțe active sunt testate de companiile farmaceutice aflate într-o cursă contracronometru pentru a descoperi tratamentul împotriva coronavirusului. „Dintre potenţialele tratamente, 77 sunt medicamente care au fost dezvoltate anterior pentru alte boli, în timp ce 68 sunt medicamente noi”, afirmă Thomas Cueni, care conduce Federaţia internaţională a producătorilor şi asociaţiilor farmaceutice (Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations - IFPMA).

De altă parte, Organizația Mondială a Sănătății laudă Suedia drept un model în lupta împotriva noului coronavirus. În ciuda faptului că nu a impus restricții dure în vederea opririi răspândirii Covid-19, sunt lucruri de învățat de la suedezi, care s-au bazat pe autoreglementarea cetățenilor. „Cred că există percepţia potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească. Nu este deloc adevărat. În loc de izolare, Suedia a implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire. Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora de a implementa auto-distanţarea socială şi auto-reglementarea. În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia. De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor. Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat dr. Mike Ryan, un expert în urgenţe la ONU.

Cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, Suedia a raportat peste 20.300 de cazuri active de coronavirus și un număr de 2.462 de decese. Bilanțul acestei țări scandinave este cu mult mai mare decât al vecinilor săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte. Conform datelor oficiale, Danemarca a înregistrat 9.206 de contaminări cu covid-19 şi 443 de morţi în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri şi 207 de decese în rândul populaţiei sale de 5,4 milioane de oameni. La o populație de 5.5 milioane de locuitori, Finlanda a confirmat 4.906 cazuri şi 206 morţi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page