top of page

„Jumătate dintre ţările din Europa şi-au relaxat restricţiile”


În ciuda faptului că Europa a trăit și continuă să trăiască un coșmar din cauza pandemiei de coronavirus, lansată pentru prima dată în Italia, la finalul lunii februarie, guvernele fac acum pași către o libertate extrem de râvnită în cadrul cetățenilor. Măsurile urgente de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus a ajutat foarte mult la diminuarea numărului de cazuri noi de Covid-19 și cel al deceselor, însă răbdarea oamenilor a ajuns la sfârșit, fapt care este ușor de observat deja pe străzile marilor capitale dar și în parcuri. Cu toate că lupta împotriva acestui inamic invizibil nu s-a terminat, autoritățile au înțeles că oamenii nu mai pot răbda în izolare și în același timp, nici economia nu mai poate aștepta până la finalul învingerii pandemiei.

Cele mai recente informații publicate de Organizația Mondială a Sănătății (cu sediul la Geneva), arată faptul că aproximativ jumătate dintre țările din Europa și-au relaxat restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Imediat ce au înțeles gravitatea situației create de pandemia Covid-19, care la jumătatea lunii februarie s-a mutat pe bătrânul continent, din China, 44 de țări europene au decis atunci să impună restricții parțiale sau complete asupra deplasărilor. În prezent, potrivit directorului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la Copenhaga, 21 de state dintre cele 44 au început să își relaxeze restricțiile, în diferite etape. De asemenea, alte 11 țări intenționează să facă la fel în următoarele țări. Cu toate că această veste este una extrem de îmbucurătoare pentru populațiile europene, în opinia lui Kulge, autoritățile trebuie să nu riște absurd și să înceapă să facă pași înapoi în lupta împotriva Covid-19. „Am mai spus-o, virusul este necruțător. Trebuie să rămânem vigilenți, să perseverăm și să avem răbdare. Țările trebuie să fie pregătite să înăsprească restricțiile din nou dacă va fi necesar, în contextul în care situația provind coronavirusul în Europa rămâne gravă”, a declarat reprezentantul OMS, adăugând că „în timp ce curba epidemică s-a aplatizat în Europa de Vest, ea se accentuează pe măsură ce privim spre estul Europei, în ţări precum Belarus şi Rusia, unde numărul cazurilor este în creştere”.

De altă parte, specialiști din întreaga lume depun eforturi considerabile pentru a găsi un vaccin împotriva virusului dar „este încă nevoie de multă muncă până la descoperirea unui medicament eficient împotriva Covid-19”. Totuși, „vaccinurile care sunt deja testate pot fi cele care atrag atenția și stârnesc optimism, însă ele s-ar putea dovedi nesigure sau ineficiente. Mai mult, acestea ar putea fi dificil de produs sau de distribuit la nivel internațional”, a anunțat Adam Finn, expert în vaccin al Organizației Mondiale a Sănătății.

Dintre țările europene care au făcut pași înceți, dar siguri, pe drumul spre normalitate, Danemarca și-a deschis de curând parcul de distracții Tivoli, situat în capitala Copenhaga, permițându-le elevilor de grădiniță să vină și să se joace aici, gratis, sub supravegherea educatoarelor. „Este ceva cu care putem da o mână de ajutor. Le oferim foarte mult spațiu, un spațiu frumos, mult aer, multe toalete sau orice ar mai avea nevoie. Iar copiii pot veni să se distreze copios la Tivoli”, a transmis Lars Liebst, CEO al Tivoli Gardens.

O altă măsură de relaxare luată de danezi a privit școlile care, s-au redeschis doar pentru elevii până la clasa a cincea. Cu toate că a fost criticat pentru această decizie riscantă, premierul danez explică că doar în această manieră părinții se pot întoarce la serviciu fără griji, pentru a reporni economia.

În Italia, muzeele au primit aprobare să se redeschidă în data de 18 mai. Printre noile condiții se numără cumpărarea biletelor online și amplasarea cordoanelor speciale pentru a respecta distanțarea socială, în interiorul galeriilor de artă.

„Datorită noii amenajări, există mult mai mult spațiu în jurul fiecărei capodopere. De exemplu, aici pot chiar și 30, 40 de persoane și să admire lucrările. Este necesar să punem indicatoare cu locul exact unde se poate stă, deoarece altfel, oamenii fiind atât de fascinați de lucrările de artă, e posibil să uite de ce e în jurul lor. Vor fi indicații clare pentru oamenii care așteaptă să intre, dar este de neconceput să avem mulți oameni stând la coadă. Avem nevoie de un sistem informatic penru a-i ghida. Pentru moment înseamnă doar că trebuie să ne reducem programul cu publicul, dar nu anulăm nimic. Toate expozițiile la care lucrăm în prezent vor fi prezentate oamenilor”, a declarat Eike Schmidt, directorul unui muzeu.

Cu gândul la ieșirea din carantină, în Roma, mai multe hoteluri și restaurante au început deja să igienizeze și să dezinfecteze spațiile. Potrivit guvernului italian, perioada de izolare se va închia pe 4 mai, însă până în momentul acesta nimeni nu știe exact ce și când se va redeschide.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page