Pandemia de coronavirus a născut foamete în țările dezvoltate ale lumii
Măsurile de restricție, izolare și deplasare continuă în mai multe țări ale lumii pe măsură ce numărul de cazuri de coronavirus și al deceselor cauzate de acesta rămân încă o cifră considerabilă în lupta cu pandemia de Covid-19. În Europa ca și în restul lumii, în timp ce unele țări se pregătesc să relaxeze măsurile de izolare, altele se luptă în prezent cu vârful pandemiei. În Franța, de exemplu, perspectiva ridicării măsurilor de izolare începând cu data de 11 mai nu aduce un sentiment de ușurare printre cetățeni. Conform unui sondaj, două treimi dintre ei se tem că nu este o idee bună. Criza apărută ca efect al epidemiei de coronavirus a început să își arate colții aici. Ca și în Statele Unite, și în Franța au apărut cozile uriașe la cantinele sociale. În această dimineață, mai mult de 1.000 de oameni s-au adunat într-o suburbie a Parisului să primească pachete cu alimente la o cantină socială. „Mâncarea e prea scumpă, mult prea scumpă. Prețurile din supermarket s-au dublat. Pentru mine e dificil, am copii, soțul a rămas fără loc de muncă. Asta e singură mea soluție să pun ceva pe masă”, a declarat o femeie.
În SUA, numărul cererilor pentru ajutor de șomaj a atins un nivel record. În urma extinderii măsurilor de carantină pentru limitarea pandemiei de coronavirus, numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocații de șomaj a depășit în ultimele cinci săptămâni pragul record de 26 de milioane, reprezentând aproape 16% din forța de muncă. Conform Departamentului american al Muncii, numărul noilor cereri pentru acordarea de alocații de șomaj a crescut cu 4.427 milioane săptămâna trecută.
În Grecia, unde s-au raportat 2.408 cazuri de infecatre și 121 de morți, guvernul a decis astăzi, prelungirea cu o săptămână a restricțiilor impuse pentru încetinirea răspândirii pandemiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, după data de 4 mai, relaxarea se va face gradual în lunile mai și iunie. „Obiectivul măsurilor de izolare nu este de a rămâne într-un glob de sticlă, blocaţi în locuinţele noastre. Obiectivul este de a ne relua vieţile şi de a recupera modul nostru de viaţă care a fost privat temporar de acest duşman şiret şi invizibil”, a precizat Petsas.
Conform Ministerului elvețian al Sănătății, numărul de decese provocate de Covid-19 a crescut în Elveția la 1.268. În ceea ce privește bilanțul cazurilor de infectare, acesta s-a ridicat la 28.500. Datorită faptului că propagarea pandemiei a încetinit în această țară, guvernul a anunțat o ieșire din izolare „lentă” și „progresivă”, începând cu data de 27 aprilie.
„Frizeriile, saloanele de masaj şi de cosmetică, cabinetele de psihoterapie şi medicale, creşele sau magazinele de grădinărit vor fi primele care vor putea să-şi reia activitatea, înainte de şcoli, celelalte magazine şi pieţe, care vor fi deschise de pe 11 mai. Practic, de pe 27 aprilie spitalele vor putea să efectueze toate procedurile medicale, inclusiv cele de chirurgie plastică”, informează ProTv. Potrivit Consiliului federal, începând cu 8 iunie, în Elveția, unităţile de învăţământ vocaţional şi secundar, universităţile, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice ar urma să fie la rândul lor autorizate să-şi deschidă porţile.
Acuzată de Statele Unite că este vinovată de răspândirea acestei pandemii „inutile” de coronavirus, China și-a reconfirmat solidaritatea față de suferința plantei împotriva acestui virus și a primis Organizației Mondiale a Sănătății încă 30 de milioane de dolari. După ce a anunțat că mai este nevoie de mai mult de 1 miliard de dolari pentru a finanța lupta împotriva pandemiei de coronavirus, OMS a primit asigurări de la China că i se vor dona încă 30 de milioane de dolari, după ce în data de 11 martie, organizația a mai primit 20 de milioane de dolari. „În acest moment crucial, sprijinirea OMS înseamnă sprijin pentru multilateralism şi solidaritate globală”, a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o postare pe Twitter.
În Londra, rata infecțiilor este în scădere însă numărul cazurilor noi de contaminare rămâne unul mare în restul Marii Britanii. În cadrul unei ședinte de Parlament, un deputat l-a luat la întrebări pe Ministrul Sănătății privind testarea insuficientă și lipsa echipamentelor de protecție. „Ministrul Sănătății s-a angajat că vom ajunge la 100.000 de teste pe zi la sfârșitul lui aprilie. Ieri am avut 18.000 de teste, mai puțin decât alaltăieri, când au fost 19.000. Capacitatea noastră de testare a ajuns acum la 45.000. Lucrăm cu mai mulți parteneri comerciali pentru a trece capacitatea de testare”, a comentat un parlamentar britanic.