top of page

SUA au depășit bilanțul de 40.000 de decese cauzate de Covid-19


Solidare una cu durerea celorlalte, țările lumii încep ușor-ușor să numere bilanțuri în scădere a numărului de cazuri noi de coronavirus sau decese cauzate de acest misterios virus. Statele Unite rămân totuși o țintă unde Covid-19 a făcut ravagii precum un tsumani marcat în istoria americanilor pentru totdeauna.

În timp ce în Europa și în restul lumii, guvernele văd luminița de la capătul tunelului în lupta cu pandemia de coronavirus, în Statele Unite ale Americii, părerile sunt încă împărțite. Divizată în două tabere, populația de după ocean trebui să ia acum una dintre cele mai importante decizii: rămâne în izolare pentru a se asigura că virusul a fost învins definitiv sau riscă să aducă țara în colaps, reîntorcându-se deja la normalitate. Pentru a nu pierde alegerile prezidențiale din toamnă, dar nici ca economia SUA să aibă de suferit în timpul mandatului său, președintele american, Donald Trump insistă că pandemia și-a atins pragul și oamenii se pot întoarce la normalitate. Susținerea pe care liderul de la Casa Albă o are la adresa reîntoarcerii cetățenilor la muncă, a încurajat mai multe proteste împotriva consemnului „stați acasă”. Mai mult, Trump este acum acuzat că susține protestele postând mesaje prin care îi încurajează pe oameni să elibereze diferite state federale.

Cu aproape 2.000 de decese în ultimele 24 de ore, SUA a depășit pragul de 40.000 de morți cauzate de Covid-19. Conform datelor furnizate de universitatea Johns Hopkins, duminică, numărul total al deceselor ajunsese la 40.661. În ceea ce privește bilanțul cazurilor de contaminări, acesta este mai mare de 730.000 .

Criticat pentru faptul că nu a luat pandemia de coronavirus în serios și că pune interesele politice înaintea binelui cetățenilor, Donald Trump caută să se scuze acuzând China și Organizația Mondială a Sănătății de lipsa transparenței și minciuni privind adevăratul impact al pandemiei. Weekend-ul trecut, președintele american a mers și mai departe, avertizând că autoritățile chineze ar trebui să suporte consecințele în cazul în care se va demonstra că au fost „cu bună știință responsabile” pentru pandemia de coronavirus. „Ar fi putut fi oprit în China înainte de a începe şi nu a fost, iar acum toată lumea suferă din această cauză. Dacă a fost o greşeală, o greşeală rămâne o greşeală. Dar dacă au fost responsabili cu bună ştiinţă, atunci cu siguranţă trebuie să urmeze consecinţe”, a declarat Trump în alocuţiunea zilnică de la Casa Albă, fără a menționa sub ce formă vor fi acestea. Potrivit liderului de la Casa Albă, „autorităţile din China s-au simţit jenate şi acum singura întrebare este dacă ceea ce s-a întâmplat cu coronavirusul a fost o greşeală scăpată de sub control sau a fost transmisă intenţionat?”. În timpul conferinței susținute la Casa Albă, Trump l-a întrerupt pe consilierul pe probleme de coronavirus, Deborah Birx, care prezenta o comparaţie a deceselor la 100.000 de locuitori pe ţări, pentru a spune că nu crede că decesele raportate oficial de China şi Iran sunt reale. „Chiar crede cineva aceste cifre?”, a întrebat el retoric. „La un moment dat, China a încercat să dea vina pe armata americană pentru apariția virusului. Cred că între timp au încetat să mai susțină așa ceva. Asta nu e posibil. Nu cât sunt eu președinte. Din China a venit virusul”, a acuzat Donald Trump.

În același timp, Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a adoptat aceiași poziția ca a președintelui american. „Guvernul chinez trebuie să fie sincer. Trebuie să fie responsabil. Trebuie să explice ce s-a întâmplat şi de ce în acest caz informaţia nu a fost făcută publică mai pe larg. Efectuăm o anchetă completă a tuturor faptelor pentru a afla cum s-a întâmplat să scape acest virus, să iasă în lume şi a creat o atât de mare tragedie, de asemenea cu un cost enorm pentru economia mondială”, a declarat acesta.

Sub valul acuzațiilor adresate guvernului chinez și Marea Britanie a cerut clarificări autorităților de la Beijing. „Legat de China, cred că este absolut necesar să deslușim cum au stat lucrurile în privința apariției virusului și izbucnirii epidemiei. Trebuie să punem acele întrebări dificile despre cum a apărut epidemia și de ce nu a fost curmată mai devreme”, a declarat Dominic Raab, secretarul de stat al Marii Britanii. De altă parte, președintele francez, Emmanuel Macron a adăugat: „lucrurile s-au petrecut de o manieră pe care n-o cunoaștem”.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page