Rusia condamnă „egoismul” lui Donald Trump de a suspenda finanțarea Organizației Mondiale a Sănătăți
Cu peste două milioane de cazuri confirmate și mai mult de 130.000 de morți la nivel mondial, pandemia de coronavirus ține în continuare planeta cu sufletul la gură în timp ce oamenii par să aibă nervii întinși la maxim ca efect al măsurilor luate de guverne pentru a împiedica răspândirea Covid-19.
La aproape patru luni de la lansarea acestei pandemii, Statele Unite rămân în prezent, cea mai afectată țară din lume. Cu peste 31.000 de morți și 650.000 de contaminări, americanii se luptă din răsputeri să câștige bătălia cu acest inamic invizibil. În metropola New York, cea mai îndoliată de pe terotoriile SUA, purtarea măștilor a devenit obligatorie în public. Între timp, aici, un grup de voluntari are grijă de oamenii străzii. În fiecare zi, acești „îngeri păzitori”, trec pe la oamenii nevoiași și le lasă câte ceva de mâncare. „Asta facem când oamenii au probleme, venim și avem grijă de ei. Este tot ce avem nevoie. Acești oameni sunt ca niște îngeri, sunt îngeri. Încep la ora 7 dimineața cu cumpărăturile, merg la un magazin care îmi oferă reduceri, pentru că au aflat ce fac, iar apoi am o mică linie de producție în bucătăria micului meu apartament din New York. În vremuri de criză, omenirea dă tot ce are mai bun din ea și sunt oameni în tot orașul, în toată țara și în toată lumea care, practic, își riscă viața pentru a avea grijă de alți oameni și asta este incredibil”, a mărturisit unul dintre voluntari.
Mai grav este că experții nu văd o relaxare a virusului prea curând, ci dimpotrivă, conform unui expert al Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, a atras atenția că Statele Unite s-ar putea confrunta cu un al doilea val al pandemiei, la iarnă.
Conform lui Robert Redfield, expert la Centrul pentru Prevenția Bolilor, „persoanele care dezvoltă anticorpi vor avea imunitate. Întrebarea este: cât timp? Dar aceasta va fi principala întrebare la care vom răspunde de acum până anul viitor, când este foarte probabil să avem o altă bătaie cu acest virus, care va reveni. Și vom avea o altă bătălie frontală și agresivă cu virusul, iarna viitoare”. De acord cu acesta sunt și cercetătorii de la institutul de sănătate publică de la Harvard care avertizează că noul virus reprezintă o amenințare serioasă, astfel că măsurile de distanțare socială și închiderea școlilor ar putea fi necesare pentru o perioadă de cel puțin 2 ani.
Extrem de relaxat cu privire la pandemia de coronavirus și efectele devastatoare pe care le-a manifestat în SUA, președintele american, Donald Trump este mai preocupat de imaginea sa decât de viețile oamenilor. Pentru că în noiembrie, anul acesta, americanii vor trebuie să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale, Trump vrea să creeze impresia că deciziile sale țin America departe de virus, iar economia trebuie repornită imediat. Mai mult, liderul de la Casa Albă își concentrează acum atenția acuzând Organizația Mondială a Sănătății, o agenție a ONU cu sediul la Geneva, reproșându-i că face erori repetate dar și că a fost „prea apropiată de China” în tentativele Beijingului de a minimaliza pericolul pandemiei de coronavirus. În urma acuzațiilor aduse, Trump a tăiat fondurile Statelor Unite către OMS.
„Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului. Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19. OMS este foarte părtinitoare față de China. I-am spus președintelui chinez Xi că Organizația Mondială a Sănătății îi ține partea Chinei. Nu poți face asta! Nu e corect! Când noi cheltuim 500 de milioane de dolari și cheltuielile Chinei sunt de 38 de milioane, 34 de milioane, 40 de milioane, 42 de milioane. Nu e vorba de bani neapărat, dar nu e corect. “Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a declarat Donald Trump.
De cealaltă parte, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS a transmis: „Statele Unite ale Americii a fost un prieten îndelungat și generos al OMS și sperăm că va continua să fie așa. Regretăm decizia președintelui Statelor Unite de a opri finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății.”
Rusia s-a arătat și ea surprinsă de decizia lui Donald Trump pe care o consideră a fi una „egoistă”. Potrivit adjunctului ministrului de Externe rus, Serghei Ryabkov, această decizie rănește o organizație de la care multe țări așteaptă îndrumare în contextul crizei de coronavirus. „Acesta este un exemplu de abordare egoistă din partea autorităților din Statele Unite asupra situației din lume. O asemenea lovitură către această organizație într-un moment în care toată comunitatea mondială are nevoie de ea este un pas demn de condamnat”, a declarat Serghei Ryabkov.