top of page

În plină pandemie de coronavirus, autoritățile europene trebuie să facă față riscurilor aduse de cel


După ce weekendul trecut, catolicii și protestanții au sărbătorit Învierea Domnului, săptămâna aceasta, ortodocșii sunt în prim plan, având în vedere că ei vor celebra această sărbătoare, duminica viitoare. Îngrijorați că ritualurile religioase dar și dorul de părtășie îi va determina pe oameni să nu mai țină cont de măsurile de izolare, guvernele țărilor majoritar ortodoxe fac apel la populație pentru a le cere insistent să aibă răbdare și să nu se întâlnească cu cei dragi.

Până în prezent, pe glob sunt aproape două milioane de cazuri confirmate cu coronavirus și peste 100.000 de morți. După Statele Unite ale Americii, unde situația provocată de pandemie a luat peste 23.000 de morți și a îmbolnăvit aproape 590.000 de suflete, Europa rămâne un focar care nu dă semne să fi atins vârful crizei. În acest context, mai mulți lideri europeni au decis astăzi, prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

În Finlanda, acolo unde au fost confirmate 3.064 de cazuri de Covid-19 și raportate 59 de decese, fostul președinte Martti Ahtisaari (83 de ani), laureat al Premiului Nobel pentru Pace, se recuperează după ce, acum trei săptămâni, acesta și soția lui au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. „S-au dovedit negative cele mai recente teste ale președintelui Martti Ahtisaari și ale doamnei Eeva Ahtisaari, care continuă să se recupereze” a menționat președinția finlandeză într-o declarație. Născut la 23 iunie 1937, Martti Ahtisaari a condus Finlanda între 1994 și 2000, devenind primul președinte al Finlandei ales prin vor universal.

Astăzi, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia intră din nou în izolare weekendul următor, în cadrul unor măsuri vizând oprirea răspândirii noului coronavirus. Conform ProTv, „anunțarea tardivă a acestei măsuri de izolare în weekendul trecut i-a făcut pe locuitorii principalelor orașe din țară să ia vineri magazinele cu asalt în vederea constituirii de provizii”. În prezent, Turcia înregistrează 61.049 de cazuri de Covid-19 și 1.296 de decese.

O veste îngrijorătoare a venit astăzi din Elveția, unde numărul de morți cauzate de coronavirus a ajuna la 900. Potrivit Agenției de sănătate publică a țării, numărul de persoane care au fost testate pozitiv a crescut la 25.834, fapt care a determinat guvernul elvețian să prelungească restricțiile pentru limitarea pandemiei de Covid-19 până în data de 26 aprilie.

În Spania, bilanțul deceselor provocate de coronavirus a depășit 18.000. În ultimele zile, numărul deceselor înregistrate după fiecare 24 de ore a înregistrat peste 500 de oameni. Cu 18.056 decese și 172.541 de cazuri de infectare, Spania rămâne în continuare a doua cea mai îndoliată țară europeană. După două săptămâni de blocaj, ieri, spaniolii și-au reluat activitatea în anumite sectoare ale economiei.

Cu toate că numărul contaminărilor și al deceselor provocate de Covid-19 este în creștere, guvernele sunt convinse că măsurile de distanțare socială sunt cea mai bună soluție pentru a reduce răspândirea epidemiei. Ungaria a raportat în această dimineață 1.512 de cazuri și 122 de decese. Porivit siteului koronavirus.gov.hu, în ultimele 24 de ore au decedat 13 pacienți cu Covid-19, iar numărul celor testași pozitiv a sporit cu 54. Deoarece numărul real al purtătorilor de virus este mai mare decât cel al purtătorilor înregistrați, guvernul ungar a extins restricțiile de circulație pe perioadă nedeterminată. Considerându-se aproape de vârful pandemiei, Bulgaria are în prezent 695 de contaminări și 35 de decese. Cu 1.712 cazuri pozitive și 35 de morți, Republica Moldova tratează 188 de persoane la terapie intensivă. Cu cel mai mare focar de pandemie la Kiev, Ucraina are în prezent 3.372 de cazuri de Covid-19 și 98 de decese. Din totalul cazurilor active, 119 persoane s-au vindecat. Potrivit site-ului covid19.rs până la 12 aprilie, în Serbia erau înregistrate 3.630 de cazuri de coronavirus.

Majoritar ortodoxă, Rusia se pregătește să sărbătorească Paștele duminica viitoare. Din păcate, populația rusă nu are prea multe opțiuni la îndemână, după ce Rusia a raportat în această dimineață 2.774 de cazuri noi de Covid-19, o creștere zilnică record. În total, Rusia se confruntă cu 21.102 contaminări și 170 de decese. În acest context, președintele Vladimir Putin i-a avertizat pe cetățeni să se pregătească pentru o criză extraordinară provocată de coronavirus. „Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru lupta Rusiei împotriva coronavirusului, iar situația se schimbă practic, în fiecare zi, și din păcate, nu în bine. Astfel trebuie să se ia în calcul toate scenariile privind evoluția situației, chiar și pe cele mai complexe și extraordinare. Știu că echipamentele de protecție pentru medici nu sunt niciodată suficiente și, desigur, aici avem nevoie de măsuri suplimentare pentru a scăpa de aceste neajunsuri ”, a transmis Putin în timpul unei videoconferințe.

Polonia de altă parte își repornește economia și cere celor vindecați de coronavirus să doneze sânge pentru ca anticoprii lor să îi ajute și pe ceilalți să treacă peste boală.

În timp ce în Austria mii de magazine și grădini publice s-au redeschis, președintele francez, Emmanuel Macron a anunțat prelungirea stării de urgență până pe 11 mai. „Carantina cea mai strictă trebuie extinsă până luni, 11 mai. Este singura șansă ca, în această perioadă să acționăm eficient. Este condiția pentru a reduce propagarea virusului, pentru a aduce paturi noi în unitățile de terapie intensivă și să permitem cadrelor noastre medicale să își refacă forțele. Luni, 11 mai, va fi posibilă (ridicarea carantinei) numai dacă vom continua să dăm dovadă de civism, să fim responsabili, să respectăm legile și dacă propagarea virusului încetinește”, a transmis președintele Franței.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page