top of page

În plină pandemie de coronavirus, Spania relaxează încet, măsurile de circulație pentru cetățeni


După ce China a „scăpat” de titulatura celei mai afectate țări de pandemia de Covid-19, restul planetei a devenit un focar unde, pe alocuri, numărul de contaminări și decese a depășit bilanțul înregistrat de chinezi. În lume, Statele Unite ale Americii au înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive și în timp ce americanii sunt avertizați să se pregătească pentru o săptămână șocantă, Europa este bulversată de numărul alarmant al creșterii de victime în Spania. Săptămâna trecută, țara iberică a atins numărul record de cazuri de Covid-19 în Europa. Îngrijorați de starea europenilor, liderii de la Strasbourg au decis să folosească sediul Parlamentului European ca centru de testare și tratare a cazurilor de coronavirus. În acest sens, David Sassoli, președintele Parlamentului European a postat la jumătatea săptămânii trecute, pe Twitter: „în cooperare cu autoritățile franceze, am pus la dispoziție sediul Parlamentului European din Strasbourg pentru a fi trasformat în centru de testare și tratare a Covid-19. Vrem să fim cu orașul gazdă și cu cetățenii săi în aceste vremuri dificile”.

Sediul Parlamentului European din Strasbourg are cinci clădiri, localizate în Cartierul European. Principala clădire este „Louise Weiss”, inaugurată în 1999.

În nordul Europei, Norvegia a adoptat un regim de semi-izolare. Potrivit ministrului norvegian al Sănătății, Bent Høie, țara a reușit să treacă sub control răspândirea noului coronavirus, însă fără să relaxeze măsurile în acest stadiu. „Nivelul reproducerii bolii - adică numărul de persoane contaminate la fiecare bolnav - a scăzut sub pragul de 1 - la 0,7, de la 2,5 înainte de adoptarea, la jumătatea lui martie, a unor măsuri constrângătoare în lupta împotriva maladiei. Asta înseamnă că am făcut epidemia coronavirusului să treacă sub control”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Bent Høie. Cu toate că au impus restricții cu privire la deplasări, a închis anumite locuri publice (baruri, sălile de sport și saloanele de coafură) și a interzis evenimentele sportive și culturale, plimbările în aer liber și joggingul sunt în continuare permise, în timp ce majoritatea magazinelor continuă să fie deschise.

Spania, una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia Covid-19, a anunțat în această dimineață o nouă scădere a numărului de decese și de contagieri în ultimele 24 de ore. Practic, autoritățile spaniole au raportat 517 decese comparativ cu cele 619 anunțate ieri de dimineață. Numărul total de morți se ridică în prezent la 17.489. În ceea ce privește numărul de cazuri confirmate pozitiv, acesta a ajuns la 169.496. Tot astăzi, țara iberică a dat o veste bună Europei: mai multe companii și-au reînceput în această dimineață activitatea. Cu toate că pandemia este departe de a se fi încheiat în Spania, mai mulți angajați din domenii ne-esențiale (precum muncitorii din fabrici și construcții) își reiau activitatea, evident, respectând condițiile stricte de siguranță. În continuare însă, magazinele ne-esențiale, restaurantele și centrele de divertisment vor rămâne închise.

„Este important să reținem că motivul pentru care acestui segment de forță de muncă i s-a spus să rămână acasă a fost în primul rând pentru că secţiile de terapie intensivă din spitale să nu fie copleșite de un număr mare de cazuri. În prezent, Spania folosește un centru de conferinţe și 13 hoteluri pentru a trata pacienții bolnavi de COVID-19. Am vorbit ieri cu un expert în domeniul sănătății, care ne-a spus că el consideră că Spania elimină restricțiile prea curând”, informează Scott McLean, corespondent CNN. De altă parte, conform expertului global în sănătate, Peter Drobac, măsurile de „respiro” ale guvernului spaniol nu par o idee bună. „Trebuie să spun că am o oarecare îngrijorare cu privire la relaxarea oricărei măsuri de distanțare fizică în acest moment, deoarece există încă o transmitere destul de largă a virusului. Aș vrea să văd că acest număr va continuă să coboare dar, în același timp, sper că această perioadă de respiro să ne dea timp pentru a crește capacitatea de testare”, a declarat acesta.

În Germania, numărul de cazuri vindecate este mult mai mare decât cele active. În prezent, nemții se confruntă cu un bilanț de 127.854 de contaminări (al patrulea loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate) și o rată mică a mortalității datorată numărului mare de teste efectuate la timp.

În timp ce în Italia, oamenii caută să își mențină răbdarea și starea de bine prin petreceri mutate pe acoperișurile clădirilor, premierul britanic, Boris Johnson a mulțumit celor doi asistenți care au avut grijă neîntrerupt de el, în zilele când acesta a fost internat la spitalul Sfântul Thomas din Londra. „Vreau să menţionez mai ales doi asistenţi care au stat neîntrerupt lângă patul meu 48 de ore, când lucrurile ar fi putut lua o întorsătura spre rău. E vorba de Jenny din Noua Zeelandă, din Invercargill, de pe Insula de Sud, să fiu mai exact, şi de Luis din Portugalia, de lângă Porto. Motivul pentru care, până la urmă, organismul meu a revenit la o saturaţie optimă de oxigen este că ei m-au vegheat nopţile clipă de clipă, au fost vigilenţi, plini de grijă şi au intervenit atunci când era nevoie”, a declarat liderul de la Londra. După ce a fost externat, acesta urmează să își petreacă perioada de convalescență la reședința sa oficială, Checkers Court.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page